Η επιτυχία της Ευτυχίας είναι κάτι παραπάνω από εισπρακτική!

Υπάρχουν στιγμές που, όπως λέει ο μεγάλος Πάουλο Κοέλιο, το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει αυτό που θέλουμε. Στο φινάλε του προηγούμενου έτους, μία ταινία που λίγοι περίμεναν ότι θα «γκελάρει» στους Έλληνες σινεφίλ κάνει εισπράξεις που δεν φανταζόταν καν. Η «Ευτυχία» δεν είναι απλώς μία ακόμη ελληνική ταινία, αλλά ένα υπέροχο δημιούργημα που κάνει τη διαφορά στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Παρότι ο προϋπολογισμός για τα γυρίσματα ήταν αρκετά μικρός, έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές και συγκινητικό περιτύλιγμα μίας εξαιρετικής ιστορίας. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, παρότι υπάρχουν εκατοντάδες τραγούδια που ο κάθε ένας από εμάς πιθανώς λατρεύει και στην πραγματικότητα αποτελούν δικές της εμπνεύσεις.

Το μεγάλο επίτευγμα της Παπαγιαννοπούλου είναι το γεγονός ότι σε έναν άκρως ανδροκρατούμενο χώρο, είχε την τεράστια προσωπικότητα που την βοήθησε να ξεχωρίσει και να λάμψει ως επαγγελματίας. Όλα αυτά πριν από έξι δεκαετίες, όταν τα πράγματα για κάθε γυναίκα ήταν ακόμα πιο δύσκολα από σήμερα.

Όχι ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες εν έτει 2020, αλλά τα success stories μεγάλων γυναικών που έχουν γράψει ιστορία είναι πολύ περισσότερα και εύκολο να αναδειχθούν. Για παράδειγμα, η Τζένιφερ Σαχάντε δεν είναι μόνο μία παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι, αλλά επίσης πετυχημένη συγγραφέας, εξαιρετική σχολιαστής και επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα. Η Έλεν Σάρμαν όχι απλώς ήταν η πρώτη γυναίκα που πάτησε το πόδι της στον διαστημικό σταθμό MIR το 1991, αλλά ταυτόχρονα και μία εξαιρετική επιστήμονας στον τομέα της Χημείας. Πρόσφατα, μάλιστα, ξαναβρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας όταν εξομολογήθηκε ότι πιθανώς υπάρχουν εξωγήινοι και ζουν ανάμεσά μας!

Τα παραπάνω παραδείγματα πετυχημένων γυναικών καλύπτουν δύο διαφορετικές εποχές, αλλά το παράδειγμα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου είναι ακόμα πιο μακρινό και σε έναν εξαιρετικά κλειστό επαγγελματικό κύκλο. Η ποιήτρια και στιχουργός δεν ήταν από τους ανθρώπους που το έβαζαν κάτω ή τα παρατούσαν στα δύσκολα, γι’ αυτό και η προσωπικότητά της ήταν τόσο σπουδαία που μεταφέρθηκε στο θεατρικό σανίδι αρχικά και στη μεγάλη οθόνη το 2019.

Αυτός ήταν πιθανότατα και ο λόγος που η ταινία συνεχίζει να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία. Παρά τις ατέλειες και τους περιορισμούς λόγω μπάτζετ, εξιστορεί με μεγάλη ακρίβεια την ιστορία μίας σημαντικής γυναίκας και των επιτευγμάτων της. Παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι δεν γίνονται πειραματισμοί από την πλευρά του σκηνοθέτη, με αποτέλεσμα το κοινό να παρακολουθεί την πλοκή χωρίς να κουράζεται, ενώ μεταφέρει πολύ πειστικά στο πανί εποχές και πρόσωπα για τα οποία οι περισσότεροι απλώς έχουν ακούσει.

Ο ξεριζωμός της πρωταγωνίστριας από τη Σμύρνη, ο έρωτας και οι συνθήκες ζωής πριν από 60 ή 70 χρόνια, η σχέση της με τον αστυφύλακα σύζυγό της –σε μία πολύ πιο σκληρή και αμείλικτη εποχή για τα όργανα του νόμου– τα προσωπικά της πάθη, το άνοιγμα που έκανε προς κάθε λογής περιθωριακούς χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Μαζί με την εξιστόρηση της πετυχημένης πορείας της Παπαγιαννοπούλου, ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει και δύο παράλληλες επιτυχίες γυναικών. Η Κάτια Γκιουλιώνη ενσαρκώνει την ηρωίδα της ταινίας στη νεαρή ηλικία της, ενώ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη υποδύεται την «Ευτυχία» των ώριμων χρόνων της. Δύο ηθοποιοί που κάνουν τη διαφορά και δείχνουν ότι το ταλέντο περισσεύει. Ειδικά η Καραμπέτη όμως πραγματοποιεί μία ερμηνεία τεράστιας κλάσης και γράφει ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο με την υποκριτική της ικανότητα.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει φυσικά την παρουσία του εξαιρετικού Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ως σύζυγο της Παπαγιαννοπούλου, τον Θάνο Τοκάκη ως τον προστατευόμενό της, Λουκά, ή τους Παύλο Ορκόπουλο. Ντίνα Μιχαηλίδου, Ευαγγελία Συριοπούλου σε μικρότερους -αλλά εξίσου σημαντικούς- ρόλους.

Προφανώς υπάρχουν και ατέλειες στην ταινία, όμως τη στιγμή που μία κινηματογραφική παραγωγή όπως το «1917» σπάει ταμεία με ένα απίστευτο μπάτζετ και πρωτοποριακές σκηνοθετικές επιλογές, εντός συνόρων η «Ευτυχία» κλέβει την παράσταση. Με απείρως λιγότερα χρήματα, αλλά θέληση για καλό κινηματογράφο που ακολουθεί «ασφαλείς» επιλογές και γνώριμα μονοπάτια, αποδεικνύει ότι μερικές φορές η σωστή κατανόηση των χαρακτήρων, το ταλέντο και η θέληση είναι ικανά στοιχεία για να δημιουργηθούν αριστουργήματα. Η «Ευτυχία» είναι ένα τέτοιο δημιούργημα και ταυτόχρονα αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της γυναικείας φύσης όταν βάζει στόχο να μεγαλουργήσει χωρίς να λογαριάζει τα εμπόδια!

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE