«Απόδραση» Τσίπρα βλέπουν στη Συγγρού

Σχέδιο όξυνσης των πολιτικών παθών, κεντρικά ενορχηστρωμένο από το Μαξίμου, διαπιστώνει η Νέα Δημοκρατία πίσω από την επιλογή του Πρωθυπουργού να κρατήσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Σε μία συγκυρία που όλα τα εθνικά μέτωπα είναι ανοικτά, με πρώτο φυσικά το μεταναστευτικό αλλά και την αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας δεν επιδιώκει να κλείσει μέτωπα στο εσωτερικό αλλά, αντιθέτως, ανοίγει καθημερινά και νέα ακόμη και έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη που έσπευσε να βάλει πλάτη στην υπόθεση του προσφυγικού ζητήματος. Η στρατηγική αυτή επιλογή ερμηνεύεται από τη Νέα Δημοκρατία όχι μόνον ως αναγκαία άλλοθι του Πρωθυπουργού μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί αλλά, κυρίως, ως οδικός χάρτης προκειμένου να... αποδράσει από τις ευθύνες του.

Στο επιτελείο Μητσοτάκη αναμένουν περαιτέρω κλιμάκωση των τόνων και κάνουν λόγο για... «παροξυσμό έντασης», προκειμένου να διασωθεί ό,τι σώζεται από τη «βυθιζόμενη παρέα εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Για τη Συγγρού, άλλωστε, η επιλογή του κ. Τσίπρα να κάνει εχθρούς έχει έναν άμεσο στόχο, να διατηρήσει κατά το δυνατόν τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας και των ψηφοφόρων του και, παράλληλα, μία βασική επιδίωξη: Αν και εφόσον, υπό το βάρος των συνθηκών και της διαχειριστικής του αδυναμίας, ο κ. Τσίπρας αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία αυτό να γίνει με όρους «ηρωικής πτώσης» και, πάντως, σε εκλογικές συνθήκες που θα επιτρέπουν στον Πρωθυπουργό και την ηγετική ομάδα περί αυτόν να διατηρήσουν ένα αξιοσέβαστο ποσοστό που θα τους καθιστά παράγοντες του πολιτικού παιγνίου την επόμενη ημέρα και, υπό προϋποθέσεις, θα δίνει τη δυνατότητα σχεδίων επιστροφής στην εξουσία μετά από μία σύντομη, δεξιά αυτή τη φορά, παρένθεση.

Στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να ξορκίζουν το ενδεχόμενο οικουμενικής, ωστόσο γνωρίζουν ότι όσο οι συνθήκες επιδεινώνονται τόσο ένα τέτοιο σενάριο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Κρίνουν, πάντως, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό ούτε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα καθώς θα ακύρωνε όλο του το πολιτικό αφήγημα περί μάχης με τη διαπλοκή και εις βάρος του πολέμου από τα συμφέροντα. Εκτιμούν, συνεπώς, ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει αφενός να παραμείνει, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην καρέκλα της εξουσίας, αφετέρου δε θα αποφύγει να παραδώσει ομαλά αλλά, αντιθέτως, θα δημιουργήσει συνθήκες ακραίας πόλωσης, προκειμένου να διατηρήσει ένα σεβαστό ποσοστό εκλογικής δύναμης.

Σε κάθε περίπτωση, με τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές να συνεχίζονται και τη διαπραγμάτευση – αξιολόγηση κλινικά νεκρή, όποιος κι αν κερδίσει μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση και αναλάβει την διακυβέρνηση θα έχει ήδη υπονομευμένο το πολιτικό του μέλλον...

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE