Πάτρα: Κατέπεσε το αγωγόσημο

Πρώτο πανελλαδικά, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών αναγνώρισε την πρόδηλη αντισυνταγματικότητα, της επιβολής τέλους δικαστικού ενσήμου, στις αναγνωριστικές αγωγές με το άρθρο 42 του ν. 4640/2019, δικαιώνοντας τις αντιδράσεις που είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, το δικηγορικό σώμα.

Οπως τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας, η απόφαση δέχεται ότι, η προκαταβολική είσπραξη του τέλους επί αναγνωριστικών αγωγών με τον ν. 4640/2019 εκ μέρους του Δημοσίου, ήδη σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας της δίκης και επί ποσού κατά κανόνα μείζονος του τελικώς επιδικαζομένου, αντίκειται στις αρχές του κράτους δικαίου και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους πολίτες.

Στην απόφαση, γίνεται σαφές ότι η επιβάρυνση του διαδίκου με δικαστικό ένσημο, πριν την αναγνώριση του δικαιώματός του, δηλαδή σε ένα επισφαλέστατο για τον ίδιο σάδιο της διαδικασίας, μόνο τους οικονομικά αδύνατους αποτρέπει από την άσκηση αγωγής, ενώ οι οικονομικά ισχυροί αναλαμβάνουν ευκολότερα τον κίνδυνο απόρριψης.

Ο κ. Ζούπας συμπλήρωσε ότι, σύμφωνα με αυτή την πρωτότυπη απόφαση, η επιβολή του δικαστικού ενσήμου σε πρώιμο και επισφαλές για τον διάδικο στάδιο, δεν συνδέεται με τη λειτουργία της δικαιοσύνης και δεν εξυπηρετεί παρά μόνο, το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου, το οποίο όμως, δεν μπορεί να προτάσσεται των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων».

Σημειώνεται ότι η απόφαση κάνει ρητή μνεία στην από 24/1/2020 Γνωμοδότηση των Καθηγητών της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Γιάννη Δρόσου, Σπύρου Βλαχόπουλου και Γιώργου Δελλή, που ελήφθη κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

pelop.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE