Στην Πάτρα ο Αλέξης Μητρόπουλος

 H Ένωση Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Αχαΐας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 στις 6.00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

 

Προσκεκλημένος εισηγητής είναι ο νομικός, εργατολόγος, πανεπιστημιακός Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος θα αναπτύξει δύο κυρίαρχα θέματα, τις συντάξεις και το ΕΦΚΑ μη μισθωτών υπηρεσιών, ενώ στο τέλος θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

 

Το «καυτό» θέμα των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, όσο και η κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας), είναι ιδιαιτέρως επίκαιρα καθώς άρχισε η συζήτηση στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, εισήχθησαν οι υποθέσεις αυτές προς συζήτηση με την διαδικασία της πρότυπης δίκης (πιλοτική δίκη -νόμος 3900/2010) και μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ.

 

Το ΣτΕ έχει ήδη αποφανθεί ότι οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051/12 και 4093/12 είναι αντισυνταγματικές. Αυτό θα έπρεπε να ισχύσει για όλους από 10/6/2015 (ημερομηνία απόφασης του ΣτΕ) και μετά και αναδρομικά για το προηγούμενο διάστημα οφείλονται σε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια πριν την απόφαση. Οι παρεμβάσεις Κατρούγκαλου στα θέματα αυτά αφορούσαν μόνο στους νέους συνταξιούχους μετά την 12/5/16. Με βάση αυτό, σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους οφείλονται οι παράνομες κρατήσεις των νόμων αυτών μέχρι 31/12/18 και σε πολλούς ακόμη μέχρι και σήμερα.

 

Εξάλλου, το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι η πλήρης κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος κανονικής άδειας (800 € ετησίως) που έγινε το 2012 είναι παράνομη. Η παρανομία αυτή σε ό,τι αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους δεν αποκαταστάθηκε. Έτσι σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους προ του νόμου Κατρούγκαλου οφείλονται για δώρα 800 € ετησίως από 10/6/2015 μέχρι και σήμερα. Αναδρομικά για το προηγούμενο διάστημα και γι’ αυτή την περίπτωση οφείλονται σε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια πριν την απόφαση.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE