Πάτρα: Προβληματισμός στην τοπική Εκκλησία για το «κίνημα κατά της μάσκας»

Προβληματισμός συνεχίζει επικρατεί στην τοπική Εκκλησία για το «κίνημα κατά της μάσκας» το οποίο υφίσταται -και αναπτύσσεται μάλιστα παραμονές του Δεκαπενταύγουστου- σε μεγάλο μέρος του ποιμνίου, όπως και σε άλλα σημεία συνάθροισης, παρά τις συνεχείς συστάσεις των ιερέων αλλά και την ανάρτηση της σχετικής απόφασης της Ιεραρχίας, σε όλους τους ναούς της Πάτρας.

Από τα μέσα της εβδομάδας, με την έκδοση της σχετικής απόφασης της Κυβέρνησης για την υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ναών -κατά την προσευχή αλλά και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των άλλων ιερών Ακολουθιών και μυστηρίων- η πλειοψηφία των πιστών δεν ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο μέτρο.

Η «ΠτΔ» φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις εκκλησιαστικών παραγόντων που στιγματίζουν το φαινόμενο της ανυπακοής αυτής αλλά και της χαλαρής στάσης που τηρεί μερίδα του κλήρου.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, με αφορμή και τις εικόνες που μεταφέρονται από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ όπου -εντός της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας- η εφαρμογή του μέτρου και η χρήση της μάσκας υλοποιείται με πλήρη επιτυχία, παράγοντες της Μητρόπολης Πατρών (και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος) εκτίμησαν, μιλώντας στην "Π" ότι, σε αυτή τη φάση μπορεί να φέρει τα αντίθετα, από τα επιδιωκόμενα, αποτελέσματα...

"ΜΟΝΟ Η ΠΙΣΤΗ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ..."

«Όταν σας διώκουν στην μια πόλη (λέει ο Κύριος) να πηγαίνετε σ' άλλη. Δεν λέει 'καθίστε εκεί όπου είστε, και Εγώ θα σας προστατεύσω'. Μερικοί έχουν την ψευδαίσθηση, ότι ο Θεός θα τούς προστατεύσει από τον κορονοϊό, επειδή έχουν πίστη! Τό πιστεύουν εκ καρδίας; Μα η πίστη δεν σώζει από μόνη της. Οφείλουμε ως χριστιανοί να ακολουθούμε τις οδηγίες της Πολιτείας. Η πειθαρχία δείχνει δύναμη, αυτοκυριαρχία" γράφει ο Αρχιμ. π.Βασιλείος Μπακογιάννης Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Πατρών και συνεχίζει: "Μάσκες και μέσα στην εκκλησία; Που το μεμπτό; Με σορτς, παντόφλες κ.λ.π. επιτρέπεται να μπαίνουν στην εκκλησία, με μάσκες όχι!"

"Κατακρίνεις τον Ιερέα, και νομίζεις ότι είσαι άξιος να περάσεις τα προπύλαια (!) του Ναού;!», έλεγε ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο ποίμνιό του. Λοιπόν; Πότε είσαι πιο άξιος να εισέρθεις στην εκκλησία; Οταν έχεις μάσκα στο πρόσωπο για να μην αρρωστήσεις τον πλησίον, ή όταν έχεις φορτώσει στην ψυχή σου το αμάρτημα της Ιεροκατακρίσεως; Για να μην αναφερθούμε σ' άλλα σοβαρότερα αμαρτήματα.... 'Ακριβοί στα πίτουρα, φθηνοί στ' αλεύρι!'" καταλήγει στην παρέμβαση του.

"ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΕΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΚΡΑ;"

"Λυπάμαι που θα απογοητεύσω κάποιους αλλά κόλλησα πολλές φορές ίωση και γρίπη κάνοντας κατηχητικό σε παιδιά μέσα σε Ιερούς Ναούς. Από την άλλη, έχω βγάλει αρκετά ποντίκια και αρουραίους μέσα από το Ιερό της Εκκλησίας και ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης. Σύμφωνα με τη λογική κάποιων, αν έτρωγα τον συγκεκριμένο ποντικό δεν θα πάθαινα τίποτα..." γράφει ο π. Σπυρίδων Σκουτής. Έχει συμβεί πολλές φορές άνθρωποι να λιποθυμήσουν μέσα στον Ναό λόγω κάποιας ασθένειας που τους ταλαιπωρούσε, έχει ακόμα συμβεί να έχουν σκοντάψει ή να γλιστρήσουν και να σπάσουν το χέρι ή το πόδι τους. Δεν μου είναι ευχάριστο να φοριέται η μάσκα στον Ιερό Ναό, δεν συμφωνώ με αυτό δεν με αναπαύει. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν πρόκειται όμως να κατακρίνω κανέναν αν τη φοράει. Δεν είναι αίρεση και η απολύμανση των Ιερών Ναών αλλά ότι αρνούμαστε να κάνουμε απολύμανση στην καρδιά μας" καταλήγει

Πηγή: pelop.gr

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE