Αχαΐα: Πρώτα οι βουτιές, μετά ο... ναυαγοσώστης

Η πρόωρη έναρξη των θαλάσσιων μπάνιων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν και της ανάγκης για δραστηριότητες στη φύση μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων εγείρει ζητήματα ασφάλειας στις πολυσύχναστες παραλίες, οι οποίες λειτουργούν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη.

Τις τελευταίες ημέρες οι κοντινές και πολυσύχναστες παραλίες δέχθηκαν χιλιάδες λουόμενους. Οι κολυμβητές μπαίνουν στη θάλασσα με δική τους ευθύνη, καθώς η υποχρέωση της ναυαγοσωστικής κάλυψης ξεκινάει μετά την 1η Ιουνίου. Μέχρι τότε…

Ο Σπύρος Γιαννόπουλος, επαγγελματίας ναυαγοσώστης, μας επεσήμανε ότι το μείζον είναι η ασφάλεια των πολιτών που θα επισκεφθούν τη θάλασσα μέχρι την τυπική έναρξη της κάλυψης των ακτών, καθώς παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στις παραλίες τις προηγούμενες ημέρες.

Οι περισσότεροι Δήμοι έχουν κινήσει τις διαδικασίες για την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών. Για παράδειγμα στην Πάτρα έχουν βγει 11 θέσεις και στη Δυτική Αχαΐα άλλες τέσσερις. Ανάλογος είναι ο αριθμός και στην Αιγιάλεια.

Ωστόσο, ο κορωνοϊός δεν άφησε ανεπηρέαστο τον κλάδο, καθώς η λειτουργία των σχολών ναυαγοσωστικής έχει ανασταλεί από τις 18 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι αφενός χάθηκε ένα διάστημα της ζωτικής περιόδου και αφετέρου η επανέναρξη των σχολών μείωσε σημαντικά το χρόνο της εκπαίδευσης των νέων ναυαγοσωστών, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιουνίου. Συνακόλουθα, σημειώθηκε απώλεια εσόδων για τις σχολές και δημιουργείται ο κίνδυνος να ξεκινήσει η ναυαγοσωστική περίοδος με όσους πιστοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, η γενικότερη ανησυχία που έχει προκληθεί στον κλάδο λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει ορισμένους επαγγελματίες στην αναζήτηση άλλης εποχικής εργασίας, με την πιθανότητα να μείνουν κάποιες θέσεις ακάλυπτες την κρίσιμη περίοδο.

Οι ναυαγοσώστες τελούν σε αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και την αποσαφήνιση τόσο των διαδικασιών όσο και του πρωτοκόλλου που θα πρέπει να ακολουθήσουν στις παραλίες λόγω του κορονοϊού.

Στην Κύπρο ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να τηρούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 από την προηγούμενη εβδομάδα. Έχει οριστεί ότι πριν από την προσέγγιση ύποπτου επιβεβαιωμένου περιστατικού πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας, μεταξύ των οποίων είναι η χρήση προφυλακτικών μέτρων σε όλα τα περιστατικά (γάντια, χειρουργική μάσκα), απομάκρυνση των παρευρισκομένων, περιορισμό του αριθμού του εμπλεκόμενου προσωπικού στο ελάχιστο, περιορισμό των διαδικασιών που δημιουργούν μικροσταγονίδια, χρήση εξοπλισμού διάσωσης και ιματισμού μιας χρήσης, ασφαλής καθαρισμός και απολύμανση του επαναχρησιμοποιημένου εξοπλισμού κ.ά.

pelop.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE