Νεότερα: Απάντηση δίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην καταγγελία του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων μέσω facebook σύμφωνα με την οποία, έγινε  καταγγελία από κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας για βασανισμό κρατούμενου.  Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία ο αρχιφύλακας της φυλακής φέρεται ότι τον χτύπησε μέχρι που τον άφησε λιπόθυμο και με σπασμένο χέρι και πόδι, επειδή ο κρατούμενος αρνήθηκε να του δίνει αναφορά για όσα γνωρίζει ότι γίνονται μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Σύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία τον παράτησαν τραυματισμένο και λιπόθυμο αντί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. 

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο επισημαίνει ότι μια φωτογραφία που απεικονίζει τον κρατούμενο με επιδέσμους είναι σκηνοθετημένη και τονίζει ότι ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στο νοσοκομείου του Ρίου πριν από μερικές μέρες όπου του αφαιρέθηκαν έξι «μπαλάκια» με ναρκωτικά που είχε καταπιεί, ενώ χτες, μετά το δημοσίευμα, ο αρχιφύλακας των φυλακών φρόντισε να μεταφερθεί ο κρατούμενος στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία ξυλοδαρμού.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στις 4 Δεκεμβρίου 2019 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα left.gr δημοσίευμα, περί βασανισμού κρατουμένου από τον Αρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας.

Το σχετικό δημοσίευμα είναι καθόλα ψευδές και συκοφαντικό, καθώς η αληθινή πορεία των γεγονότων έχει ως εξής:

στις 4 Νοεμβρίου 2019 ο ανωτέρω κρατούμενος παραδόθηκε στο Τμήμα Μεταγωγών Πάτρας, προκειμένου να μεταχθεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού για δικαστική του υπόθεση,

στις 26 Νοεμβρίου 2019, κατά την επιστροφή του, από την συμπεριφορά του θεωρήθηκε ύποπτος κατάποσης ναρκωτικών ουσιών από τον Αρχιφύλακα και μετήχθη στο Π.Γ. Νοσοκομείου Ρίου, όπου κατόπιν ακτινολογικών εξετάσεων εντοπίστηκαν έξι (6) μπαλάκια που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες,

στις 29 Νοεμβρίου επέστρεψε στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών έχοντας σχηματισθεί δικογραφία εις βάρος του,

εν συνεχεία, στις 3 Δεκεμβρίου 2019 ο ως άνω αλλοδαπός κρατούμενος επισκέφθηκε το ιατρείο του Καταστήματος και ανέφερε ωμαλγία (ΑΡ) και του χορηγήθηκαν αναλγητικά.

αίφνης, στις 4 Δεκεμβρίου 2019 κατά τις μεσημβρινές ώρες (16:53) αναρτήθηκε στο ανωτέρω site φωτογραφία του κρατουμένου αναφέροντας ότι έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τον Αρχιφύλακα του Κ.Κ. Πατρών,

αμέσως μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος, ο Αρχιφύλακας κάλεσε το Τμήμα Μεταγωγών, ώστε να μεταφερθεί στο εφημερεύον Νοσοκομείο,

στις 5 Δεκεμβρίου και ώρα 03:15, αποκαλύφθηκε το ψευδές του δημοσιεύματος, καθώς μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ο κρατούμενος επέστρεψε χωρίς ευρήματα ξυλοδαρμού (παθολογικά, χειρουργικά ή νευρολογικά).

Η φωτογραφία του δήθεν τραυματισμένου κρατουμένου που τον απεικονίζει με επιδέσμους, συνδυάζοντας την ώρα ανάρτησης του δημοσιεύματος και το γεγονός ότι ουδέποτε του χορηγήθηκε τόσο από το Νοσοκομείο, όσο και από το ιατρείο του Καταστήματος οποιοσδήποτε επίδεσμος, αποδείχθηκε ότι ήταν πλήρως σκηνοθετημένη.

Πρώτη Ενημερωση: Σε καταγγελία για άγριο ξυλοδαρμό κρατουμένου στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, προχώρησε το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων». Στο περιστατικό φέρεται να έχει εμπλοκή ένας 52χρονος κρατούμενος και ένας αρχιφύλακας.

Μεταξύ άλλων στην καταγγελία γίνεται λόγος για ξυλοδαρμό του κρατουμένου με «μεταλλική ράβδο και καρέκλες μέχρι να τον αφήσει λιπόθυμο».

Ολόκληρη η καταγγελία: Επώνυμη καταγγελία από κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας για βασανισμό κρατούμενου από τον αρχιφύλακα της φυλακής.

Ο αρχιφύλακας αρχικά ζήτησε από τον 52 κρατούμενο υπήκοο Μπαγκλαντές να γίνει ρουφιάνος του και όταν ο κρατούμενος αρνήθηκε καθώς όπως είπε αν κάτι τέτοιο γινόταν γνωστό θα κινδύνευε ο ίδιος και ή οικογένειά του, άρχισε να τον βασανίζει με σκοπό να κάμψει την άρνηση του όταν είδε ότι αυτό δεν θα γινόταν άρχισε να τον χτυπάει με μεταλλική ράβδο και καρέκλες μέχρι να τον αφήσει λιπόθυμο και με σπασμένο χέρι και πόδι!

Μάλιστα για να συγκαλύψουν το γεγονός τον παράτησαν σε αυτή την κατάσταση στην Γ’ πτέρυγα αντί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Απαιτούμε το Υπουργείο Προστασία του Πολίτη να ερευνήσει την κατάσταση και να κινήσει τις ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες, ενάντια του αρχιφύλακα και να σταλεί ο κρατούμενος στο νοσοκομείο! Αλλιώς είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι είναι συνυπεύθυνο και ο αρχιφύλακας απλά ακολουθεί τη γραμμή του υπουργείου, που βλέπει με θετικό μάτι τον βασανισμό των κρατουμένων».

 

Το σχεδιασμό του Δήμου για την επέκταση της ανακύκλωσης στην Πάτρα και για την έναρξη της ανακύκλωσης του έντυπου χαρτιού στους κίτρινους κάδους, παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο Δήμος με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο για την ανακύκλωση προχωρά σε πρώτη φάση στην διαχείριση του έντυπου χαρτιού στην πηγή, με την εναπόθεσή του στους κίτρινους κάδους

Το θέμα της ανακύκλωσης είναι μεγάλη υπόθεση. Δυστυχώς δεν είναι στα χέρια των Δήμων αλλά στις εταιρείες που παράγουν συσκευασίες και οι οποίες είναι οι βασικοί μέτοχοι της Εταιρείας Ανακύκλωσης και οι εταιρείες κάνουν τυπικά την δουλειά τους, συλλέγουν μόνο τις συσκευασίες.

Η ανακύκλωση που θέλουμε εμείς είναι εντελώς διαφορετική. Εμείς θέλουμε την διαλογή στην πηγή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, οργανικά υλικά κλπ). Αν γινόταν έτσι θα είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης. 

Αναγκαζόμαστε να δράσουμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον για τους Δήμους., σε ότι αφορά τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε προσλήψεις προσωπικού και δεν μας παρέχεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην Ξερόλακκα υπάρχει μονάδα επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών. Δεν έχουμε εργαζόμενους για να αναλάβουμε εμείς την όλη διαχείριση ώστε να έχουμε και την δυνατότητα μεγιστοποίησης τους αποτελέσματος.

Τώρα με το χαρτί πάμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια. Οι εταιρείας θα έπρεπε να πληρώνουν τον Δήμο το κόστος για την ανακύκλωση που τους καταβάλλει ο καταναλωτής αγοράζοντας τα προϊόντα τους.

Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στην τυπική ανακύκλωση των εταιρειών. Ξεκινάμε με το χαρτί και θα συνεχίσουμε μια σειρά παρεμβάσεων ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται όπως πρέπει. Θέλουμε σε αυτή μας την προσπάθεια την συμμετοχή όλων των φορέων και των δημοτών. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση η υπόθεση της ανακύκλωσης ώστε να επιτύχει».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, στην δική του εισήγησή τόνισε:

«Εδώ και δεκαετίες η «Λαϊκή Συσπείρωση»  έχει πολιτική κατεύθυνση  για την διαχείριση των απορριμμάτων που στηρίζεται στην  διαλογή στην πηγή με κρατική ενίσχυση. Με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού μπορεί να μειωθεί  δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων που αποτίθεται στο ΧΥΤΑ και  να προστατεύεται το περιβάλλον με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το δημότη. Αντιμετωπίζουμε πολιτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που προκαλούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων και των δράσεων που έχουμε σχεδιάσει.

Ο σχεδιασμός αυτός θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί σε πολύ λιγότερο χρόνο και με πολύ λιγότερες δαπάνες, αν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία, και Δημόσιος Φορέας μελετών και κατασκευής έργων για την επεξεργασία των αποβλήτων. 

Με οδηγίες της ΕΕ, οι κυβερνήσεις προωθούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ. 

 Έχουν αναθέσει την ανακύκλωση μόνο συσκευασιών στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά σε φορέα, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), που έχουν συγκροτήσει οι μεγάλες επιχειρήσεις, που παράγουν συσκευασμένα προϊόντα.  Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στην ανακύκλωση γιατί το υπόλειμμα είναι πολύ μεγάλο,  η αντικατάσταση των μπλε κάδων γίνεται με το σταγονόμετρο, και έχουμε έλλειψη ανταλλακτικών για την επισκευή τους,  που γίνεται από συνεργείο του Δήμου. Ο Δήμαρχος έθεσε επανειλημμένα το θέμα, όμως μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί σε μικρό βαθμό σε σχέση με τις ανάγκες. 

Τα ποσοστά ανακύκλωσης συσκευασιών είναι πολύ μικρά σε όλη την Ελλάδα και εξαρτώνται από τις διεθνείς τιμές των ανακτώμενων υλικών.  Η προστασία του περιβάλλοντος και ο όγκος των υπολειμμάτων που οδηγούνται στους  ΧΥΤΑ δεν μπορεί να εξαρτώνται από το χρηματιστήριο και την κερδοφορία ούτε από τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» ώστε να τα πληρώνει ο δημότης διπλά και τριπλά.

Σε αυτό το  σύστημα των ιδιωτικοποιήσεων  της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων,  εμείς αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε κρατική χρηματοδότηση για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. 

Από υπηρεσιακά στελέχη έχει συνταχθεί  σχέδιο για την διαλογή  στην πηγή σε χωριστά ρεύματα συσκευασιών και έντυπου χαρτιού. Έχουν συνταχθεί μελέτες  για συλλογή και επεξεργασία βιοαποβλήτων, για πράσινο σημείο, γωνιές ανακύκλωσης και δράσεις ενημέρωσης του κοινού. Τα προβλεπόμενα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης ήταν υποχρεωτικά με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και τον Εθνικό Σχεδιασμό. 

Παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό έχει συγκροτηθεί ομάδα από το προσωπικό  του Δήμου για την προώθηση της ανακύκλωσης, η οποία έχει εκπονήσει σχέδιο για την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών. Το σχέδιο κοστολογημένο έχει υποβληθεί στην ΕΕΑΑ για χρηματοδότηση. 

Η ομάδα ανακύκλωσης έχει προετοιμάσει τις διαδικασίες για την ανακύκλωση έντυπου χαρτιού και αρχίζουμε την σταδιακή εφαρμογή του. Τοποθετούμε κίτρινους κάδους για έντυπο χαρτί κοντά σε  δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, και έχουμε καλέσει εκπροσώπους υπηρεσιών για να τους ενημερώσουμε για τις διαδικασίες και να έχουμε συνεχή συνεργασία για την επιτυχία του σχεδίου μας. Καλούμε όλους τους δημότες να ρίχνουν μόνο έντυπο χαρτί στους κάδους με το κίτρινο καπάκι». 

Στους κίτρινους κάδους ρίχνουμε: βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια, τυπωμένα χαρτιά, χαρτί περιτυλίγματος. 

Τα σημεία όπου υπάρχουν κίτρινοι κάδοι, μπορούν οι δημότες να τα βρίσκουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://tinyurl.com/recyclexarti . 

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι έχουν προσκληθεί στην Αγορά Αργύρη οι εκπρόσωποι 80  δημοσίων φορέων και υπηρεσιών της πόλης σε μία ενημερωτική  συνάντηση  προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός για την ανακύκλωση  του έντυπου χαρτιού.

Παρεμβάσεις συνολικού ύψους 15.307.094 ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και κατά συνέπεια οι δυνατότητες άρδευσης σημαντικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

 Συγκεκριμένα, τα έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα (και ειδικότερα στη Δράση «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων») και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), είναι τα εξής: 

1. Βελτίωση Υφιστάμενου Αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Σαβαλίων (2.198.000,60 ευρώ).

2. Βελτίωση Υφιστάμενου Αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Μυρτουντίων (2.198.000,60 ευρώ).

3. Βελτίωση Υφιστάμενου Αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Β΄ Πύργου (2.199.000,00 ευρώ). 

4. Βελτίωση Τμημάτων Δικτύου, Αντλιοστασίων Α3 & Α4 της Ζώνης 8 του Αρδευτικού Έργου ΤΟΕΒ Κατοχής (1.600.000,00 ευρώ).

5. Παρεμβάσεις βελτίωσης Αρδευτικών Δικτύων Δήμου Θέρμου (725.000,00 ευρώ).

6. Βελτίωση Τμημάτων Δικτύου, Αντλιοστασίων Α2 Ζώνης (9Α) και Α2 Ζώνης (9Β+9Γ) Αρδευτικού Έργου ΤΟΕΒ Νεοχωρίου (2.200.000,00 ευρώ).

7. Αντικατάσταση Αγωγών & Εκσυγχρονισμός του Αρδευτικού Δικτύου του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου με εγκατάσταση Σύγχρονου Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού (1.987.091,87 ευρώ).

8. Βελτίωση Τμημάτων Δικτύου, Αντλιοστασίων Λ1 & Λ4 Κτήματος Λεσινίου του Αρδευτικού Έργου ΤΟΕΒ Λεσινίου (2.200.000,00 ευρώ).

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε: «Ο εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων άρδευσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αποτελεί την ικανή και αναγκαία προϋπόθεση αύξησης αλλά και βελτίωσης της αγροτικής μας παραγωγής. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για την Περιφέρειά μας κρίσιμο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και είναι κυριολεκτικά ανεπίτρεπτο, τα αρδευτικά μας δίκτυα σχεδόν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας να αντιμετωπίζουν τόσα πολλά και πολύχρονα προβλήματα. Από την πλευρά μας, ως νέα Περιφερειακή Αρχή θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται, ώστε να εγκαινιάσουμε μία νέα εποχή στην αγροτική παραγωγή του τόπου μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, επιζητούμε τη συνεργασία και τη συνευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων και κυρίως των αγροτών μας, στο πλευρό των οποίων θα σταθούμε με κοινό στόχο να δούμε τα αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας να κατακτούν τη θέση που τους αξίζει, στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά».

 

 

Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ληστεία που διαπράχθηκε πριν από ενάμιση μήνα, στην Πάτρα, σε βάρος 42χρονης ημεδαπής. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία, για ληστεία σε βάρος δυο ημεδαπών ανδρών, ηλικίας, 42 και 40 ετών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.  Ειδικότερα, ο ένας δράστης, την 16/10/2019, επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτα, προσέγγισε 42χρονη ημεδαπή, που κινούνταν πεζή και με την άσκηση σωματικής βίας, της απέσπασε την τσάντα της, που περιείχε το χρηματικό ποσό των (60) ευρώ, δυο χρυσές αλυσίδες, τρεις τραπεζικές κάρτες, το κινητό της τηλέφωνο και έγγραφα.

 

Η παθούσα κατά την πτώση της στο έδαφος τραυματίστηκε στο κεφάλι και στα χέρια, με αποτέλεσμα να διεκομισθεί με σταθμό του ΕΚΑΒ σε Νοσοκομείο της

Πάτρας. Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι οι δύο δράστες αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν ανάληψη χρημάτων από τρία ΑΤΜ καταστημάτων σε προάστιο της Πάτρας, κάνοντας χρήση των τραπεζικών καρτών, που αφαίρεσαν από την παθούσα.

 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών θα υποβληθεί στον

Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

 Η Βουλευτής Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, συμμετείχε στις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ενημερώθηκε σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Η κυρία Αλεξοπούλου, εξήρε το έργο της Εισαγγελέως Ανηλίκων Πατρών, που πίεσε, όπως ανέφερε στην Επιτροπή η κυρία Αντωνία Γεωργίου, Εισαγγελέας Ενδοοικογενειακής Βίας, την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και κατάφερε να αρχίσει να λειτουργεί συμβουλευτικό πρόγραμμα διαμεσολάβησης, με διενέργεια συνεδριών, για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Βουλευτής, «χρειαζόμαστε τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες, προκειμένου να συντονιστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας».

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE