Στα 45 εκατ. ευρώ τοποθετούνται τα κρατικά έσοδα από τη δραστηριότητα των υδροπλάνων, με το νομοσχέδιο για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών να έχει κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

 

Το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να προχωρήσουν στην αδειοδότηση ενός υδατοδρομίου, ενώ είναι δυνατή η χορήγηση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου σε παραχωρησιούχους λιμένων και μαρίνων. Το ζητούμενο, όμως, είναι να ξεκινήσουν οι πτήσεις με υδροπλάνο, καθώς πρόκειται για μία δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο.

 

Τα έσοδα

 

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κάθε εταιρεία αεροσκαφών που πραγματοποιεί πτήσεις, θα καταβάλλει υπέρ του Δημοσίου, τέλος, ύψους 10 ευρώ, ανά επιβάτη, ενώ ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου 100 υδατοδρομίων, πανελλαδικά.

 

Εάν ληφθεί υπόψη ότι σε ένα κεντρικό υδατοδρόμιο αντιστοιχούν περίπου 3.000 πτήσεις, ενώ ένα υδροπλάνο-τα ρωσικά μπορούν να χωρέσουν έως 150 άτομα, αλλά δεν διαθέτουν πιστοποίηση για να πετούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση- διαθέτει χωρητικότητα 19 επιβατών, γίνεται αντιληπτό ότι, όταν αναπτυχθεί το δίκτυο των 100 υδατοδρομίων, σε ετήσια βάση, ο αριθμός πτήσεων και επιβατών υπολογίζεται σε 300.000 και σε 4,5 εκατομμύρια επιβάτες, αντίστοιχα.

 

Συνεπώς, τα εκτιμώμενα, πάντοτε, έσοδα τοποθετούνται, ετησίως, σε 45 εκατ. ευρώ.

 

Έσοδα, αλλά μικρότερα, προσβλέπει το Δημόσιο από  την είσπραξη παράβολων για τη χορήγηση του νέου τύπου άδειας υδατοδρομίου ύψους 4.000 ευρώ. Όπως και από-την επιθεώρηση και το παραδεκτό αυτής, ύψους 500 ευρώ, στο πλαίσιο τροποποίησης δικαιολογητικών του τεχνικού φακέλου.

 

Πιλοτικό δίκτυο

 

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, με ορίζοντα το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό, μόνο, δίκτυο υδατοδρομίων. Σήμερα, έχουν αδειοδοτηθεί μόνο τα υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα. Για να υπάρχει ένα δίκτυο οκτώ υδατοδρομίων, απαιτείται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την τοποθέτηση οικίσκων στα υδατοδρόμια Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας, Μεγανησίου και Ζακύνθου, σε συνέχεια προγραμματικής συμφωνίας που έχει πραγματοποιήσει με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

 

Ως εκ τούτου, το καλοκαίρι μόνο πιλοτικές πτήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν, δεδομένου ότι το διάστημα των περίπου 3-4 μηνών, που απομένει έως το καλοκαίρι, δεν επαρκεί προκειμένου οι παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς να οργανώσουν την εμπορική λειτουργία τους.

 

Πηγη: capital.gr

 

 Αλαλούμ επικρατεί στα σχολεία της Πάτρας για τον αυριανό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την αργία που ίσχυε.

Τα σχολεία αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά, ωστόσο τις πρώτες ώρες δεν θα γίνουν μαθήματα, αλλά – σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας – θα λάβουν χώρα είτε ομιλίες για το έργο και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών, είτε εκκλησιασμός σε ναούς. Στη συνέχεια οι μαθητές θα κάνουν κανονικά τα μαθήματά τους.

Το τι θα επιλέξει το κάθε σχολείο είναι στην κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων που ήδη έχει λάβει αποφάσεις πως θα τιμήσει την θρησκευτική εορτή.

Στην Αχαΐα ο εορτασμός δεν θα είναι ενιαίος, αφού άλλα σχολεία έχουν αποφασίσει να κάνουν ομιλίες και άλλα να πάνε τους μαθητές για εκκλησιασμό. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση της αργίας αφορά μόνο τα δημόσια σχολεία και πως τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών δεν θα λειτουργήσουν, καθώς η θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών συγκαταλέγεται στις επίσημες αργίες.a

Τελετή υπογραφής του Σύμφωνου Συνεργασίας REBRAIN GREECE, μεταξύ του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση Ιωάννη και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη Νεκτάριου. Η τελετή θα γίνει  την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 16:30, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 32 & Αμερικής στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου).

Θα ακολουθήσει ομιλία του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση Ιωάννη για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. 

 

Την Πέμπτη 30-01-2020 στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας  στην ισόγεια αίθουσα του ΤΕΕ/ΤΔΕ (Τριών Ναυάρχων αρ.40).Η εκδήλωση αποτελεί μια ευκαιρία για τα μέλη του Συλλόγου να ανταλλάξουν ευχές και να συζητήσουν για τις περαιτέρω δράσεις του Συλλόγου την νέα χρονιά

 Η υπόθεση της δίκης που επρόκειτο να  διεξαχθεί σήμερα στα Δικαστήρια του Μεσολογγίου, είναι καθόλα πρωτότυπη. Και αυτό γιατί από όσο είμαστε σε θέση να ενθυμούμαστε, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές να απαιτούν την ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων και εξεταστικών και να καταλήγουν να διώκονται δικαστικά, να κάθονται δηλαδή ομαδικά στο σκαμνί μαζί και με άλλους καθηγητές τους, προσπαθώντας να βρουν άκρη με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που  δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και το ιδανικότερο ανά τη Ευρώπη.
Αν έχουν κάποια σημασία οι αριθμοί, στο εδώλιο του κατηγορουμένου επρόκειτο να καθίσουν σήμερα το πρωί 98 φοιτητές, 9 καθηγητές  και μια  γραμματέας του τότε ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.  η δίκη ωστόσο αναβλήθηκε καθώς ο δικηγόρος του μηνυτή επικαλέστηκε κώλυμμα. Η ιστορία που έκανε το 2015 το γύρο του πανελλήνιου, ξεκίνησε όταν 98 φοιτητές του τμήματος  Μηχανικών Πληροφορικής διαμαρτυρήθηκαν ότι ένας εκ των καθηγητών τους δεν έκανε μάθημα και συνήθως έλειπε.
 
Οι καταγγελίες για ασυνέπεια
Όταν οι φοιτητές κατήγγειλαν το γεγονός στον πρόεδρο του τμήματος, αυτός έθεσε το θέμα στη Γενική Συνέλευση του τμήματος, που με τη σειρά της αποφάσισε να το παραπέμψει στον τότε πρόεδρο του Ιδρύματος.
Οι φοιτητές προχώρησαν μάλιστα και σε ανοικτή  ανακοίνωση-διαμαρτυρία όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι  ο εν λόγω καθηγητής, από τη στιγμή που πήγε στο τμήμα δεν ήταν καθόλου συνεπής ως προς την παράδοση των μαθημάτων που του είχαν ανατεθεί, με συνεχείς απουσίες και χωρίς να βγάζει τις περισσότερες φορές ανακοίνωση για την ακύρωση των μαθημάτων, αλλά και χωρίς να τα αναπληρώνει.
«Το αποτέλεσμα είναι η ελλιπέστατη παρακολούθηση των μαθημάτων, (δημιουργώντας πρόβλημα παρακολούθησης και επόμενων μαθημάτων) από τους φοιτητές, όπως επίσης και το ότι δεν έχει παραδώσει ποτέ ύλη μαθήματος όπως υποχρεούται από τη νομοθεσία (βάσει του τελευταίου νόμου-πλαίσιο, άρθρο 37 παράγραφος 4), όπως και αναλυτικό διάγραμμα μελέτης το οποίο περιλαμβάνει τη διάρθρωση της ύλης του μαθήματος, σχετική βιβλιογραφία, άλλη τεκμηρίωση και συναφή πληροφόρηση όπως πάλι είναι υποχρεωμένος (βάσει του τελευταίου νόμου-πλαίσιο, άρθρο 37 παράγραφος 5)» ανέφερε τότε η ανακοίνωση- καταγγελία.
Επίσης οι φοιτητές, διαμαρτύρονταν για τον τρόπο βαθμολόγησής του τόσο σε ό,τι είχε να κάνει με τους βαθμούς που έβαζε ο συγκεκριμένος καθηγητής, όσο  και σε ό,τι είχε να κάνει με το γεγονός πως οι φοιτητές δεν είχαν πρόσβαση στα γραπτά τους στη συνέχεια, ακόμα και μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στη γραμματεία του ιδρύματος.
Σε επιστολή–απάντηση που είχε στείλει στον ιστότοπο alfavita.gr, ο καθηγητής υποστήριζε ότι από τους 98 που υπέγραφαν την ανακοίνωση εναντίον του, οι 53 δεν είχαν καν δηλωμένα τα μαθήματά του και ότι οι μισοί από τους υπόλοιπους είχαν περάσει επιτυχώς το εν λόγω μάθημα σε προγενέστερη περίοδο, ενώ κατήγγειλε ότι οι δύο από τους υπογράφοντες δεν ήταν φοιτητές αλλά μαθητές λυκείου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η καταγγελία δεν αναφερόταν στο παρόν αλλά στο περσινό χειμερινό εξάμηνο, ενώ την χαρακτήριζε  συκοφαντική.
 
Μοίρασε μηνύσεις
Μετά  τον σάλο που προκλήθηκε από την καταγγελία, ο καθηγητής αποφάσισε να προβεί σε μηνύσεις κατά 108 ατόμων (98 φοιτητών, 9 καθηγητών συναδέλφων του και μιας διοικητικής υπαλλήλου), προκαλώντας σάλο οανά το πανελλήνιο. Με βάση τις πληροφορίες, το κατηγορητήριο εναντίον των διαμαρτυρόμενων φοιτητών και όλων των  καθηγητών του τμήματος είναι  για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση, εναντίον του Προέδρου  του τμήματος για παράβαση καθήκοντος, εναντίον της γραμματέα για πλαστογραφία των πρακτικών, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, για χρήση πλαστογράφησης και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Ο καθηγητής που αισθάνθηκε να θίγεται, έβαλε με λίγα λόγια απέναντί του μια μικρή… «αποικία».
Η δίκη είχε αρχικά προσδιοριστεί για την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, αλλά πήρε αναβολή, λόγω του ότι, δυο από τους κατηγορούμενους δεν είχαν κληθεί.
Παρόντες τότε ήταν και πολλοί γονείς φοιτητών,
Σήμερα αναμενόταν με ενδιαφέρον η εκδίκαση καθώς και η θέση της δικαιοσύνης επί του θέματος, αν και το όλο ζήτημα άπτεται κυρίως της ποιότητας και της σοβαρότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά η δίκη αναβλήθηκε ξανά. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι φοιτητές και οι καθηγητές θέλουν να πάνε την υπόθεση μέχρι το τέλος και δεν είναι πρόθυμοι ούτε να δεχθούν συμβιβασμό ακόμη και αν τους προταθεί.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE