Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία: Πιθανότερο σενάριο η παραίτηση για τον Τζόνσον

 Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να ζητήσει νέα παράταση από την ΕΕ για το Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, ημερομηνία που σύμφωνα με τον ίδιο η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάση θυσία, είτε με πρόταση, είτε χωρίς.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό, αφού ο βρετανός πρωθυπουργός έχει στην «πλάτη» του ένα νόμο, ο οποίος του δένει τα χέρια «αναγκάζοντάς» τον να βρει συμφωνία μέχρι τη 19η Οκτωβρίου, ειδάλλως να ζητήσει παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου του 2020.

Ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται να εφαρμόσει τον εν λόγω νόμο, γιαυτό ζήτησε εκλογές. Εκεί τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα, αφού ζήτησε εκλογές, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν ποιος θέλουν να είναι αυτός που θα ηγηθεί της Βρετανίας εκτός ΕΕ. Όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να πάρει την έγκριση από τα 2/3 της αντιπολίτευσης.

Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο. Όμως όχι για τη Βρετανία. Η αντιπολίτευση είπε δύο φορές όχι σε πρόταση για πρόωρες εκλογές. Τη μια φορά διότι ήθελε να έχει επικυρωθεί ο νόμος που αποτρέπει το άτακτο Brexit και όταν αυτό συνέβη, αρνήθηκε εκ νέου με τη δικαιολογία ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν Νοέμβριο, σε αντίθεση με τις 15 Οκτωβρίου που προτείνει η Ντάουνιγνκ Στριτ, όταν και θα έχει αποφευχθεί εντελώς μια έξοδος χωρίς συμφωνία.

Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και το κλείσιμο της βρετανικής βουλής για 5 εβδομάδες, δίνοντας στο Brexit χαρακτήρα πολιτικού θρίλερ!

Το τι θα γίνει τώρα είναι άγνωστο…

Ωστόσο, η JPMorgan έχει μια ιδέα.

Θεωρητικά οι επιλογές του αυτή τη στιγμή είναι τρεις:
Συμφωνία με την Ε.Ε.
Παραίτηση ή
Να υπαναχωρήσει από τη θέση του
Ουσιαστικά, όμως, για τη JPMorgan είναι η εξής μια: να παραιτηθεί.

«Οι μόνες επιλογές που βλέπουμε ως βιώσιμες για τον πρωθυπουργό είναι να παρουσιάσει μία συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων και να διασφαλίσει την έγκρισή της, να παραιτηθεί και να αφήσει κάποιον άλλο να υποβάλει αίτημα παράτασης ως πρωθυπουργός ή να υπαναχωρήσει από τη θέση του» επισήμανε ο Μάλκολμ Μπαρ της JPMorgan, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες του.

«Σε αυτό το σημείο, η άποψή μας είναι ότι η παραίτηση είναι το πιο πιθανό από τα τρία», πρόσθεσε ο Μπαρ.

Έτσι, θα κληθεί άλλος -ο τρίτος άνθρωπος μετά το δημοψήφισμα- να αναλάβει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες και πρωτίστως να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ, κάτι που αρκείται πεισματικά να κάνει ο Τζόνσον. «Καλύτερα να βρεθώ νεκρός σε χαντάκι» είχε, άλλωστε, δηλώσει χαρακτηριστικά πριν από μερικές μέρες.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE