«Ταβάνι» στις ηλεκτρονικές αποδείξεις - Το ΥΠΟΙΚ κατεβάζει το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων

«Ταβάνι» βάζει το υπουργείο Οικονομικών στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώνουν από τη νέα χρονιά οι φορολογούμενοι για το σύνολο των εισοδημάτων τους. Με

«Ταβάνι» βάζει το υπουργείο Οικονομικών στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώνουν από τη νέα χρονιά οι φορολογούμενοι για το σύνολο των εισοδημάτων τους. Μεδεδομένο, μάλιστα, ότι το όριο αυτών των ηλεκτρονικών πληρωμών ανεβαίνει στο 30%, το πλαφόν των e-δαπανών αναπροσαρμόζεται και μπαίνει στα 20.000 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Σήμερα,οι ηλεκτρονικές πληρωμές κλιμακώνονται από 10% ως 20% αναλόγως του ύψους του εισοδήματος, ενώ η σχετική υποχρέωση βαραίνει μόνο μισθωτούς- συνταξιούχους, καθώς συνδέεται με το αφορολόγητο τους. Από την Πρωτοχρονιά όλα αλλάζουν, καθώς οι e-δαπάνες αποσυνδέονται από το αφορολόγητο και στο... κυνήγι τους μπαίνουν όλοι οι φορολογούμενοι, αφού όλα τα εισοδήματα, απ’ όλες τις πηγές, θα προστίθενται και το 30% αυτών θα πρέπει να καλύπτεται από ηλεκτρονικές πληρωμές, έτσι ώστε να μην πέφτει «καμπάνα» 22%.

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι με βάση την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο του 30%. Ωστόσο, αυτή η στατιστική μελέτη έχει το μειονέκτημα ότι αφορά μόνο στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, έτσι δεν υπάρχει σαφής εικόνα τι γίνεται στις περιπτώσεις που κάποιος από αυτούς τους φορολογούμενους έχει εισόδημα κι από άλλες πηγές π.χ. από παροχή υπηρεσιών ή από ενοίκια. Ήδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ότι όχι μόνο δεν αλλάζει η φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια αλλά κι επειδή για πρώτη φορά καλούνται να μαζέψουν και ηλεκτρονικές αποδείξεις, έτσι ώστε να μην «τιμωρηθούν» με πρόσθετο φόρο.

Περιορισμένες οι ηλεκτρονικές δαπάνες από τους πολίτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων της περασμένης χρονιάς, η μέση ηλεκτρονική δαπάνη που αποτυπώθηκε στους κωδικούς 049- 050 για την κατοχύρωση του αφορολογήτου του υπόχρεου και της συζύγου ή του μέρους συμφώνου συμβίωσης, ήταν 3.631,49 ευρώ. Αν ανατρέξει, όμως, κανείς στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μέση δαπάνη των νοικοκυριών, θα διαπιστώσει ότι αυτή περιορίζεται σε 1.441 ευρώ, με διακύμανση από τα 637 ευρώ για τους συνταξιούχους ως τις 2.231 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Η εξίσωση γίνεται πιο περίπλοκη αν δει κανείς τη μεγάλη «ψαλίδα» σε αυτές τις δαπάνες, ανάλογα με την εργασία των μελών του νοικοκυριού. Έτσι, η μικρότερη δαπάνη αντιστοιχεί- όπως είναι λογικό- στους άνεργους και η μεγαλύτερη στους αυτοαπασχολούμενους, όπου ξεπερνά τα 3.100 ευρώ.

Αυτό που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο είναι να χαμηλώσει το πλαφόν για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις κατά 10.000 ευρώ. Έτσι, ενώ σήμερα, όσο ψηλό κι αν είναι το εισόδημα, η υποχρέωση e-δαπανών εξαντλείται στα 30.000 ευρώ, τη νέα χρονιά ο πήχης κατεβαίνει στα 20.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν συνολικά εισοδήματα, από διάφορες πηγές, που ξεπερνούν τα 67.000 ευρώ δεν υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές πάνω από 20.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι την περασμένη χρονιά η «καμπάνα» του πρόσθετου φόρου 22% έφερε στα κρατικά ταμεία περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ. -Πηγή: iefimerida.gr

Έρχεται το φορολογικό

Την Τετάρτη αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση το νέο φορολογικό της νομοσχέδιο.Στο σχέδιο νόμου θα τεθεί προς διαβούλευση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρατηρήσεις και προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μια σειρά από θετικά μέτρα και αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων.Ιδιαιτέρως, θετικά, θα επηρεαστούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα υπάρξει σημαντική μείωση στη φορολογία του εισοδήματός τους, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου θα μειωθεί μεγάλο κομμάτι των φόρων που πληρώνουν.Κάτι, που αποτελούσε, και προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης. Η, με την ευρύτερη έννοια, μεσαία τάξη, δε θα δει μεγάλη διαφορά στην τσέπη της, ενώ από τις «παγίδες» του νομοσχεδίου είναι οι αποδείξεις και συγκεκριμένα το 30% του εισοδήματός τους που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι. Κι αυτό διότι, ποσά όπως η καταβολή ενοικίου ή η πληρωμές των ΔΕΚΟ, δεν θα προσμετρώνται, στην προσπάθεια χτισίματος του αφορολόγητου.Η λίστα με τις e-αποδείξεις

Η λίστα με τις e-αποδείξεις που χτίζουν το αφορολόγητο όριο περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα.

Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Συγκεκριμένα στο χτίσιμο του αφορολόγητου μετράνε οι δαπάνες που αφορούν:

– Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κλπ.

– Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπύρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.

– Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.

– Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικία, εργασίες, υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών.

– Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.α.

– Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευση, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.

– Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.

– Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικία ζώα, αθλητικές δραστηριότητα, θέατρα, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.

– Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

– Υγεία: Εκτός από τις επισκέψεις σε γιατρούς, τα φάρμακα και τα νοσήλια στις δαπάνες περιλαμβάνονται: φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρο, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, φυσιοθεραπεία κ.α.

– Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.

– Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρία και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιση κατοικία, υγείας, οχημάτων.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE