Πέτρινο αυθαίρετο μέσα στον καλαμιώνα του Έλους της Αγυιάς!-Καταγγελία της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο μέσα στον καλαμιώνα του Έλους της Αγυιάς, δημόσιου κτήματος που είναι υπό τη διαχείριση τουΔήμου Πατρέων, και πολύ κοντά στο χωματόδρομο που χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες για τρέξιμο, υπάρχει πέτρινοστεγασμένο αυθαίρετο κτίσμα πάνω από 40 τ.μ.. Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας ενημέρωσε για το ταπεινωτικό για το κύρος του νόμου αυτό θέμα τον Δήμο Πατρέων με αναφορά τηςαπό τις 19 Ιουνίου, αλλά από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια, ούτε έχουμε ως τώρα, τρεις  μήνεςμετά, απάντηση στην αναφορά μας.

Γνωστοποιούμε την την υπόθεση αυτή με την απαίτηση, δημόσια πλέον, να αποκατασταθεί η νομιμότητα, πριν η αδιαφορίαερμηνευθεί από οποιουσδήποτε ως πράσινο φως για περαιτέρω αυθαίρετες ενέργειες στον πολύτιμο αυτό δημόσιο πνεύμοναπρασίνου.

Η αναφορά μας προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Στάμο, είχε ως εξής:

"Σας γνωρίζουμε ότι μέσα στο προστατευόμενο παράκτιο υγρότοπο του Έλους της Αγυιάς υπάρχει παρανόμως εδώ και αρκετάχρόνια στο Βόρειο τμήμα του υγρότοπου, κτίσμα κατασκευασμένο πάνω σε τμήμα  επιχωματωμένο  με  δομικά   απόβλητα   και  επιστρωμένο   με   χαλίκι     που   είχε κατασκευαστεί   στο   τέλος   της   δεκαετίας   του   80   για   τις   ανάγκες   κάποιων   αγώνων  με τροχοφόρα. Αργότερα η φύση φρόντισε να καλύψει την επιχωμάτωση με πυκνή βλάστηση.

Εκεί   λοιπόν   παρουσιάστηκε  το συγκεκριμένο κτίσμα το οποίο   τώρα   βρίσκεται   επιμελώς καλυμμένο στην παραπάνω θέσημέσα σε ψηλούς καλαμιώνες και με δύσκολα διακρινόμενη πρόσβαση. Δίπλα, διέρχεται ο εντός του Έλους χωματόδρομος πουχρησιμοποιείται για τρέξιμο αναψυχής.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μας με έκπληξη διαπιστώσαμε, πως την παλιά ξύλινη κατασκευή την οποία επίσης είχαμε καταγγείλει ωςαυθαίρετο κτίσμα και είχε πράγματι επιβεβαιωθεί αυτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει διαδεχτεί πέτρινο κτίσμα 30 – 40 περίπουτ.μ. το οποίο και κατοικείται από ένα πρόσωπο (από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε) μέσα σε αύλειο χώρο περίπου 40   τ.μ. εκχερσωμένης  έκτασης  που  περιλαμβάνει άλλες δύο παλαιότερες ξύλινες κατασκευές ως βοηθητικούς χώρους,  που πιθανόν οένας αποτελούσε την παλαιότερη  γνωστή αυθαίρετη κατοικία. Η ανοχή και που έδειξε έως σήμερα η πολιτεία, άφησε τα περιθώρια γι’ αυτή την εξέλιξη.

Αυτό θέτει   σε   κίνδυνο   την εφαρμογή της  εγκεκριμένης Περιβαλλοντικής Μελέτης Καραθανάση, η οποία έχει γίνει γιαλογαριασμό του Δήμου Πατρέων  με στόχο την  προστασία  και την οικοδιαχείριση του υγροτόπου, καθώς μπορεί να αποτελέσεικίνητρο και για άλλα πρόσωπα να αρχίσουν να «σαλαμοποιούν» τον υγροτοπικό αυτό χώρο ο οποίος ανήκει στον Δήμο Πατρέων,μετά από παραχώρησή του από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Παρακαλούμε όπως προβείτε σε αυτοψία και κατόπιν αυτής πράξετε τα νομίμως προβλεπόμενα.

Η φωτογραφία του σημείου πρόσβαση στο κτίσμα, προέρχεται αποσπάσματα από χάρτες Google, έτους 2018, στους οποίους καθαρά διακρίνεται το αυθαίρετο ως ξένο σώμα στον καλαμιώνα."

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE