Ο νέος νόμος για τα προσωπικά δεδομένα κλείνει sites- Πρώτο κρούσμα στην Πάτρα!

Έρχεται το τέλος των sites που στηρίζονται κυρίως σε  φωτογραφίες κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, αφού η νέα οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων που ισχύει από τις 25 Μαΐου, αποτελεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τον δηµοσιογραφικό κόσµο, που ενέχει παγίδες για ενδεχόµενες νοµικές συνέπειες.

Ήδη σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει ξεκινήσει ένα "κύμα" τέτοιων μηνύσεων από θιγόμενους εναντίον ΜΜΕ, που διαρκώς διογκώνεται.

Μια εξέλιξη που δυσυχώς θα κλείσει ΜΜΕ και θα φέρει στην ανεργία επαγγελματίες δημοσιογράφους και φωτογράφους, που απασχολούνται σε αυτές.

Ήδη, μία δημοφιλής ιστοσελίδα της Πάτρας, με ανάλογο περιεχόμενο, αποφάσισε μέσα στο προσεχές διάστημα να "κατεβάσει ρολά", αφού πλέον η έστω και ακούσια έκθεση προσώπων μέσω φωτογραφιών σε δημόσια θέα από το διαδίκτυο και άλλα ΜΜΕ, μπορεί να επισύρει μηνύσεις εκ μέρους όσων θεωρούν ότι θίγονται από αυτό το γεγονός της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων.

Πρόκειται για μία πολύ αγαπημένη κοινωνικού χαρακτήρα ιστοσελίδα, που όπως φαίνεται σύντομα διακόπτει τη λειτουργία της, μετά από πολλά χρόνια πετυχημένης παρουσίας και μεγάλης διείσδυσης της στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης, δεν αποκλείει την πιθανότητα να χρησιµοποιηθεί το νέο πλαίσιο ως µέσο φίµωσης των δηµοσιογράφων από κάποιους και γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητη την αποσαφήνισή του.
Είναι προφανές ότι µε την εφαρµογή της νέας οδηγίας αλλάζει το πλαίσιο και ο τρόπος λειτουργίας από αυτόν που οι δηµοσιογράφοι είχαν µάθει µέχρι σήµερα, όπως είναι προφανές πρόκειται για µια ρητή εντολή της ΕΕ στην οποία συµµορφώνεται το Ελληνικό ∆ίκαιο.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΈΣΗΕΠΗΝ, η νέα νοµοθεσία είναι πολυδαίδαλη και το νέο πλαίσιο µπορεί να λειτουργήσει εκδικητικά από κάποιους πολίτες που µπορεί να το επικαλεστούν για ανούσιες αφορµές και κάθε αποτροπή λειτουργεί πολλές φορές αυτολογοκριτικά και όχι λογοκριτικά.

Πλέον το «τοπίο» στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες, αλλάζει άρδην. Και το μέλλον των ιστοσελίδων που στηρίζονταν κυρίως στην παρουσίαση εκδηλώσεων και διαφόρων κοινωνικών γεγονότων, κρίνεται επισφαλές.

 

ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ

Ήδη η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαίας Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος απηύθυνε ερώτηση στον Υπουργό  Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.


Η Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, επικεντρώνεται στο εξής ερώτημα;  
«Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Συμμερίζεσθε τις ανωτέρω ανησυχίες και πώς μπορεί η Κυβέρνηση με κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις να προστατεύσει την ελευθεροτυπία και το αγαθό της ενημέρωσης, καθώς τόσοι νέοι περιορισμοί μπαίνουν από την νέα οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων;»

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE