Με 162 «ναι» και 137 «όχι» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Τσίπρα

Με τις ομιλίες πολιτικών αρχηγών, υπουργών και βουλευτών συνεχίστηκε και τελείωσε , στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί την προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 162 ναι, ενώ 137 βουλευτές ψήφισαν όχι. Ψήφισαν 299 βουλευτές. Απών ήταν ο Ν. Μιχαλολιάκος

Αναλυτικότερα:

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στο βήμα της Βουλής, ανέβηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο Πρωθυπουργός, μίλησε για την πρωτοφανή εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την κυβέρνηση ενώ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι εδώ που βρισκόμαστε «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές».

«Πρέπει να το καταλάβουν ότι την 25η Γενάρη δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος.»

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια γιατί αυτό θα σήμαινε οτι η Ευρώπη της λαϊκής κυριαρχίας δεν υπάρχει πια».

«Τις επόμενες ημέρες θα κρίθει αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας».

«Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της.»

«Σε λίγες μόνο μέρες καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά σε παγκόσμιο ζήτημα.»

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται η διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2009 και μετά».

«Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση.»

«Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων.»

«Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη.»

«Και η στήριξη δόθηκε για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές. Για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις.»

«Οι προτάσεις μας είναι εκείνες που μπορούν να βάλουν τέλος στον παραλογισμό»

«Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό. Καταστροφικούς για την οικονομία».

«Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 θα τονώσει τη ζήτηση &την ανάπτυξη.Θα δημιουργήσει νέα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.»

«Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων. Που τελείωσε στις 25 Γενάρη.»

«Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνη, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.»

«Η Ελλάδα αποκτά συμμάχους, η Ελλάδα αποκτά φωνή, η Ελλάδα διεκδικεί»

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους έλληνες πολίτες, ότι αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.»

«Η υλοποίηση του προγράμματος έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας & δεν σχετίζεται με ανάγκη για νέο δανεισμό.»

«Έτοιμα δύο νομοσχέδια. Το πρώτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το δεύτερο τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση»

«Οι ευρωπαϊκοί λαοί που δείχνουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή ιδέα σε κίνηση. Είναι το μέλλον της Ευρώπης»

Α. Σαμαράς

Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, όπως όλοι όσοι αγαπάνε την πατρίδα, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. «Αλλά δεν θα αφήσουμε να πέσει η χώρα στα βράχια» συνέχισε. «Αν δείξετε υπευθυνότητα, θα βρείτε από εμάς περισσότερη στήριξη από όση φαντάζεστε» είπε χαρακτηριστικά.

Το ευρώ δεν είναι απλά ένα νόμισμα, είναι η κάρτα για ισότιμη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας στη Βουλή. Κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του προγράμματος. «Πείτε το παράταση, πείτε το συμφωνία-γέφυρα. Πείτε το και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εμείς θα το στηρίξουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο πρόγραμμα, ασχέτου ονόματος, εξέφρασε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση, αλλά όχι ρήξη. Διαπραγμάτευση σκληρή, αλλά όχι επιπόλαιη. Η παραμονή στο ευρώ και όχι οριακά παιχνίδια με τεράστιο κίνδυνο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. «Η συμφωνία-γέφυρα είναι γέφυρα των στεναγμών και μινιατούρα σαν το τρενάκι του κ. Καμμένου» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι μαζί μας το έθνος και η πατρίδα που υπήρξαν θύματα αυτής της κρίσης, γιατί υπάρχει ελπίδα και φως. Γιατί κάποιοι συνομιλούν όρθιοι και διαπραγματεύονται. Γιατί εμείς ζητούμε να μην έρχεται και να μας προσβάλει ο κάθε επίτροπος σε ένα υπουργείο. Γιατί έχουμε εθνική αξιοπρέπεια» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ,Πάνος Καμμένος.

Εντός του επόμενου μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, εγκαινιάζει τη μεταμνημονιακή περίοδο είπε οΓιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή. Απαντώντας σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης, είπε ότι απορρίπτουμε το 100% των τοξικών όρων του μνημονίου, προσθέτοντας ότι τοξικό είναι περίπου το 30% των προβλέψεών του. Σε ό,τι αφορά δε τις συστάσεις για διαπραγμάτευση χωρίς ρήξη, ο Γ.Βαρουφάκης τόνισε το οξύμωρο που κρύβεται σε αυτό: αν αποκλείεις εκ προοιμίου τη ρήξη δεν πας για διαπραγμάτευση, κάθεσαι σπίτι σου.

«Με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά η μεγάλη μεταστροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Γ.Σταθάκης από τη Βουλή, παρουσιάζοντας 11 τομές για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τόνισε δε ότι τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια μίλησε για δημιουργία φορέα ρύθμισης ή διαγραφής δανείων φτωχότερων δανειοληπτών και κανονιστικό πλαίσιο αποπληρωμής κάθε στεγαστικού δανείου.

Bελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων με άρση των περιορισμών και κίνητρα, ώστε να μπορούν να υπαχθούν σε αυτή όλοι όσοι σήμερα δεν μπορούν, αποκατάσταση των μικροομολογιούχων που επλήγησαν από το PSI και μία νέα φορολογική πολιτική που θα έχει τη στήριξη της κοινωνίας εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE