Πάτρα: Αβατο ο Αγιος Ανδρέας ενόψει της εορτής - Χρυσοχοΐδης: «Δεν θα διαπραγματευτούμε τη δημόσια υγεία»

Ξεκάθαρο και σαφές ήταν το μήνυμα που απεύθυνε προς τους πολίτες των Πατρών και της ευρύτερης περιφέρειας, για τον εορτασμό του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Ξεκάθαρο και σαφές ήταν το μήνυμα που απεύθυνε προς τους πολίτες των Πατρών και της ευρύτερης περιφέρειας, για τον εορτασμό του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

«Γιορτάζουμε τον Αγιο Ανδρέα ο καθένας σπίτι του χωρίς επισκέψεις, χωρίς συναναστροφές. Ο κάθε Αχαιός έχει ένα καθήκον αυτοπροστασίας και μια ευθύνη προστασίας. Να μην αρρωστήσει ο ίδιος και να μην αρρωστήσει άλλους. Δηλαδή να φοράει μάσκα και να μείνει σπίτι», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών, στην Ερμού.

«Χρειαζόμαστε 100% συμμόρφωση στα μέτρα, σύμπνοια και αλληλεγγύη. Οχι 99,9% αλλά 100%. Γιατί και ένας και δύο και οι λίγοι μπορούν να μολύνουν τους πολλούς και να στείλουν στις ΜΕΘ αριθμούς που δεν αντέχουν» επισήμανε ο Υπουργός και πρόσθεσε:

 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει προσέλευση πιστών αυτές τις μέρες στο ναό του Αγίου Ανδρέα και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποτραπεί αυτό», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, διότι θα ήμασταν ανεύθυνοι αν γινόταν αυτό».

ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΝΑΟΥ

Ισχυρή θα είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο προαύλιο του ναού, τις επόμενες ώρες. Οι πύλες της εκκλησίας θα είναι ανοικτές, όμως όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης, «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να πλησιάσει, αυτές τις ημέρες και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί αυτό. Επαναλαμβάνω δεν θα διαπραγματευτούμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή». Κι αυτό άρχισε να εφαρμόζεται από χθες. Πληροφορίες της «Π» ανέφεραν ότι χθες δεν επετράπη από αστυνομικούς η μετακίνηση πιστών από περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, προς την Πάτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση περί μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε: «Εδώ δίνουμε μάχη και νομίζω πως είναι κοινή μάχη, είμαστε στα χαρακώματα χωρίς παντιέρες και χρώματα. Όποιος ακούσει ολόκληρη τη φράση καταλαβαίνει τι είπα. Τα υπόλοιπα δεν αφορούν τον κορονοϊό, αλλά τις μικρές ανθρώπινες αδυναμίες μας. Πάμε παρακάτω».

 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Μετά το τέλος της σύσκεψης των φορέων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε: «Δεν θα πρέπει αύριο, ημέρα εορτής του Αγίου Ανδρέα, να γιορτάσουμε όλοι μαζί ή σε φιλικά σπίτια ή με παρέες, αλλά θα πρέπει να είμαστε μόνο στα σπίτια μας, για να μπορέσουμε την επόμενη χρονιά να γιορτάσουμε τον Αγιό μας όλοι μαζί. Σε κάθε περίπτωση δεν συγχωρούνται λάθη, γιατί τα λάθη μπορεί να μας στοιχίσουν μεγάλο πισωγύρισμα».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ

Σε δηλώσεις που έκανε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, είπε ότι «τέθηκαν ζητήματα σε ότι αφορά τους ελέγχους σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες και εξηγήσαμε ότι με τις κινητές μονάδες του ΕΟΠΥΥ που διαθέτουμε, επεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται και όπου παρουσιάζεται πιθανόν ύποπτο κρούσμα και έτσι καταφέρνουμε να ελέγχουμε άμεσα οποιαδήποτε περίπτωση, ώστε να μην υπάρξει διασπορά μέσα στην κοινότητα».

 

Ενα άλλο ζήτημα το οποίο τέθηκε στη σύσκεψη ήταν το θέμα με τους εργάτες γης και τους καλλιεργητές, και όπως είπε, «από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο, στο οποίο θα συμβάλουν και οι υγειονομικές αρχές της περιοχής, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτές τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πιθανό περιστατικό, για να μην υπάρξει η οποιαδήποτε διασπορά στην κοινότητα.»

 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το ιικό φορτίο στην Δυτική Ελλάδα, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας είπε: «Υπάρχει μία επιπέδωση της κατάστασης το τελευταίο διάστημα και θέλω να πιστεύω ότι από το στάδιο της επιπέδωσης θα περάσουμε σε μειωμένους αριθμούς, αφού εκτιμώ ότι θα έχει αποδώσει και το λοκντάουν το οποίο είναι σε ισχύ.»

 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δήλωσε: «Είναι γνωστό πως του Αγίου Ανδρέα δεν θα γίνουν οι εκδηλώσεις. Εκείνο το οποίο λέμε εμείς, είναι πως πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε και αυτά που πρέπει, δηλαδή ιχνηλάτηση με ταχύτητα στους χώρους εργασίας, δωρεάν τεστ, πρόληψη και δημόσιο σύστημα υγείας τέτοιο που το 2020 να μπορεί να μας δίνει αυτά που πρέπει».

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE