Η έπαρση της παγκοσμιοποίησης και η ανάγκη αναστοχασμού


Υπερτιμήσαμε εδώ και καιρό τον ...''αόρατο'' κίνδυνο. Η Επαρση της Παγκοσμιοποίησης (Globalisation) και η λαθεμένη αντίληψη πως τα μέτρα Δημοσιονομικής Πειθαρχίας που λάμβαναν κάθε φορά οι χώρες ή επέβαλαν οι ανάγκες δανεισμού τους, θα έλευναν τα προβλήματα χρέους ή δανεισμού, οδήγησαν σε υπερτίμηση του ''αόρατου κινδύνου''.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τα αρμόδια όργανά της, γνώριζαν εδώ και χρόνια πως στην Μέση Ανατολή και στην Ασία γενικότερα υπέβοσκαν επιδημίες Κορωνοϊού ήδη από το 2002 που επαναλήφθηκαν στο 2008 και το 2012.
Συνεπώς ήταν θέμα χρόνου αυτή η κατάσταση να μεταφερθεί και εκτός περιοχής.
Η αντίληψη πως η Ευρώπη και τα υγειονομικά συστήματά της, είναι άτρωτα, καταρρίφθηκε από την πρόσφατη επιδημία Covid-19 της Κίνας που σύντομα εξελίχθηκε σε πανδημία, με την Ιταλία πρωτίστως να πληρώνει το τίμημα της Παγκοσμιοποίησης...

Οι ''δρόμοι του μεταξιού'' είναι πλέον προσπελάσιμοι και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας απλά, με τα μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας που λαμβάνονται χρόνια τώρα, κατέστησαν τρωτά όλα τα συστήματα υγείας του πλανήτη.
Χρήσιμο θα είναι να αναστοχαστούμε έγκαιρα για όσα συμβαίνουν γύρω μας και στην χώρα μας και να προβληματιστούμε σοβαρά για το που βαδίζουμε, ''ατομικά'' ως χώρα και ''συλλογικά'' ως Ανθρωπότητα.
Όχι μόνο σε ζητήματα οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας ή και χρηματοδότησης των υγειονομικών συστημάτων αλλά και σε ζητήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος, καταστροφικών παρεμβάσεων του ανθρώπου σε αυτό και κυρίως στις πηγές ενέργειας που είτε ''κρύβονται'' στο υπέδαφος (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), είτε παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα (ΑΠΕ).
Νομίζω πως είναι ώρα και ευκαιρία να αναστοχαστούμε ως πού αντέχει η φύση τις ανθρώπινες παρεμβάσεις αλλοίωσής της και να ξαναθυμηθούμε πως η επιβίωσή μας στον πλανήτη Γη, οφείλεται πρωτίστως στην διασφάλιση Οικολογικής Ισορροπίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τα μικρόβια, των ιών συμπεριλαμβανομένων.
Είναι ώρα να επανασχεδιάσουμε τις πολιτικές υγείας και την οργάνωση του συστήματος σε κάθε κράτος, αλλά σε μιά ενιαία βάση και παραδοχή πως το δημόσιο σύστημα υγείας κάθε χώρας πρέπει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα των υπηρεσιών στους πολίτες.
Αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση ζωής, για τους πολίτες κάθε χώρας!


* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο ΓΝ Πατρών
«Άγιος Ανδρέας».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE