Τ. Γεωργακόπουλος: Επείγοντα χωρίς γιατρούς, καταντάει «άδειο πουκάμισο»

* Είναι άμεσα αναγκαίες, προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και προσέλκυση ειδικευομένων.

* Να νομοθετηθεί η προσμέτρηση των Ωρών εφημερίας, στα συντάξιμα χρόνια.

Ας μου επιτραπεί, ως γιατρός του ΓΝ Πατρών ''ο Άγιος Ανδρέας'', πρώην εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου αλλά και πρώην αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, να αναφερθώ δημόσια στα προβλήματα του Νοσοκομείου, όπως τα βρήκα μετά την επιστροφή μου σε αυτό, έπειτα από απουσία 3,5 χρόνων λόγω θητείας στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Ολοι γνωρίζουμε τη διαδρομή του Νοσοκομείου μας που επλήγη από τον σεισμό του 2008...

Τα χρόνια πέρασαν, οι πολιτικές άλλαξαν, είχαμε κατάργηση τμημάτων και κλινικών, στό πλαίσιο της πολιτικής της Τρόϊκα και των Μνημονίων. Το Νοσοκομείο μας άντεξε και σε αυτές τις πιέσεις, ακόμη και στο PSI του Βενιζέλου..,

Έφυγα για τον ΕΟΠΥΥ τον Δεκέμβρη του 2015, με την ΜΕΘ να διαθέτει 4 γιατρούς και όταν επέστρεψα, Σεπτέμβρη του 2019, βρήκα άλλους 4 νέους συναδέλφους. Ωστόσο πολλά κενά αναπληρώθηκαν με επικουρικούς γιατρούς, αφού οι κρίσεις και οι προσλήψεις νέων γιατρών είχαν παγώσει από το 2010 και άρχισαν να ''ξεπαγώνουν'' μετά το 2017!

Το 2017, μεταφέρθηκαν στο κεντρικό κτίριο, οι κλινικές του πρώην ΣΝ 409 και οι Πνευμονολογικές (που έγιναν μία) του ΝΝΘΝΔΕ, με συνέπεια να φορτωθεί ο χώρος των επειγόντων περιστατικών με περισσότερα ιατρεία που δεν είχαν προβλεφθεί στα αρχικά σχέδια της ΔΕΠΑΝΟΜ.

Οπως σε όλα τα Νοσοκομεία, έτσι και στο δικό μας Νοσοκομείο, εκτός από τους ειδικευμένους, μειώθηκαν δραματικά και οι ειδικευόμενοι, με συνέπεια να παρατηρείται δυσκολία στην κατάρτιση των προγραμμάτων εφημερίας αλλά και επαρκούς κάλυψης των εφημεριών. Συνέπεια αυτού, είναι η διαρκής εξουθένωση των γιατρών (όπως και του λοιπού προσωπικού) και συνακόλουθα, η μειωμένη αριθμητική κάλυψη τις ημέρες εφημερίας, οδηγεί σε δυσκολίες στην αντιμετώπιση των ασθενών. Αρκετές κλινικές πιέζονται σημαντικά αλλά και οι εφημερίες στα Επείγοντα (το ΤΕΠ) εξακολουθούν να καλύπτονται από γιατρούς των κλινικών, καθώς πάγωσαν μετά τις εκλογές του 2019, οι κρίσεις και προσλήψεις και των γιατρών άλλων ειδικοτήτων και βαθμών. Κατά συνέπεια, οι γιατροί των κλινικών, καλούνται να εφημερεύουν καθημερινά, υπερβαίνοντας τις ώρες υπερωριακής εργασίας και κατά συνέπεια τα χρηματικά ''πλαφόν'' που έχουν θεσμοθετηθεί για κάθε ειδικότητα και βαθμό. Ετσι, οι εφημερίες που από ανάγκη έχουν πραγματοποιηθεί, πληρώνονται με σημαντική καθυστέρηση μηνών, με ότι αυτό συνεπάγεται για κάθε γιατρό.

Η μοναδική λύση που υπάρχει σε αυτό το ζήτημα είναι η πρόσληψη νέων ειδικευμένων γιατρών και η προσέλκυση ειδικευομένων στις ειδικότητες που έχουν έλλειψη, προκειμένου να βρεί τον ρυθμό του το Νοσοκομείο και οι εφημερίες να γίνονται με ασφάλεια και για το προσωπικό και για τους ασθενείς.

Ενα ζήτημα επίσης που πρέπει να ''ανοίξει'' άμεσα, είναι αυτό της προσμέτρησης των εφημεριών στα συντάξιμα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρω πως ένας γιατρός που εφημερεύει 1 Σάββατο (24 ώρες ή 3 οκτάωρα), 1 Κυριακή (24 ώρες ή 3 οκτάωρα) και 5 καθημερινές εφημερίες (85 ώρες ή 10 οκτάωρα συν 5 ώρες) τον μήνα, πραγματοποιεί συνολικά 135 ώρες υπερωριακής εργασίας κάθε μήνα, πλέον των 140 ωρών που αντιστοιχούν στο κανονικό ωράριο εργασίας του.

Οι ανάγκες εφημέρευσης των γιατρών είναι μεγαλύτερες, οπότε αντιλαμβάνεται καθένας ότι η υπερωριακή εργασία των γιατρών, είναι πολλαπλάσια αυτής που ενδεικτικά αναφέραμε, ξεπερνώντας τις 135 ώρες κάθε μήνα, γεγονός που συνεπάγεται και την καθυστερημένη πληρωμή των πλεοναζουσών εφημεριών. Με αυτούς τους εξοντωτικούς ρυθμούς εφημέρευσης των γιατρών, τα Νοσοκομεία στέκονται ''όρθια'' και προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινωνία και τους ασθενείς πολίτες!

Θεωρώ πως η πολιτεία πρέπει να σταθεί με σοβαρότητα και σεβασμό στο ζήτημα των εφημεριών των γιατρών και εκτός από τις αναγκαίες προσλήψεις, να νομοθετήσει παράλληλα την προσμέτρηση των ενεργών εφημεριών στα συντάξιμα χρόνια των γιατρών. Αυτό το θέμα άλλωστε πρέπει να αποτελέσει διαρκές αίτημα αιχμής και για το συνδικαλιστικό κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών.

*Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι είναι γιατρός στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αγίου Ανδρέα».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE