Η παγκόσμια πρωτοτυπία της δημοτικής αρχής

Του Γιώργου Ζαφειρόπουλου*

Οι κάτοικοι των Βραχνέικων έχουν απόλυτο δίκιο που αντιδρούν στην κατασκευή του αντλιοστασίου  της ΔΕΥΑΠ δίπλα στην παραλία.

Ισως να  έχουν υπόψη τους το δίκτυο συλλογής των λημμάτων στον βόρειο τομέα της Πάτρας, δηλαδή το Ρίον, τα Μποζαΐτικα , τον Αγιο Βασίλειο, τον Καστελλόκαμπο και την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Ενα έργο που έχει τελειώσει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία και ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, αφού δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη επέκταση του βιολογικού της Πάτρας για να δεχθεί τα λήμματα των ανωτέρω περιοχών.

Αποτέλεσμα, οι κάτοικοι να επιβαρύνονται με τεράστια ποσά για την εκκένωση των βόθρων, αφού ο δήμος διαθέτει ελάχιστα βυτιοφόρα οχήματα που δεν καλύπτουν ούτε κατ' ελάχιστον τις ανάγκες της πόλης γενικά.

Η δημοτική αρχή του ΚΚΕ έχει πετύχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Εκτελείται ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ τεράστιας σημασίας, αφού έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής των κατοίκων όλης της πόλης, την ανάπτυξη, την υγεία, το περιβάλλον, την πρόσβαση σε καθαρά θαλάσσια ύδατα  καθ' ότι  η περιοχή είναι προορισμός για τους λουόμενους της πόλης μας και δεν το τελειώνει, το αφήνει ημιτελές.

Και γιατί το αφήνει ημιτελές: απλούστατα γιατί θεωρεί τους κατοίκους αυτών των περιοχών προνομιούχους και πλούσιους, καπιταλιστές εκπροσώπους της αστικής τάξης, γιατί μένουν σε μονοκατοικίες και όχι σε παράγκες. Δεν έχουν περπατήσει ποτέ στα στενά του Αγίου Βασιλείου, που ούτε πυροσβεστικό όχημα δεν περνάει και είναι μια περιοχή όπως το Μάτι, που θρηνήσαμε τόσα θύματα.

Τώρα κατασκευάζει, με χρήματα καπιταλιστικά της ΕΕ, δίκτυο συλλογής των λημμάτων και στον νότιο τομέα της πόλης. Ισως οι κάτοικοι του νοτίου τομέα να ελπίζουν πως θα είναι πιο τυχεροί, θα περιμένουν όμως πολλά χρόνια ακόμη, αφού η επέκταση του βιολογικού είναι ακόμη στο μηδέν.

Μου κάνει εντύπωση βέβαια, που το δημοτικό συμβούλιο και οι παρατάξεις δεν ασχολήθηκαν με την ουσία του θέματος, που είναι η τεράστια χρονική καθυστέρηση στην επέκταση του βιολογικού της Πάτρας και ασχολήθηκαν μόνο με την κακή εικόνα της κατασκευής στην παραλία.

Μια κατασκευή, που δεν έχει καμία σχέση με τις μικρές σε όγκο εγκαταστάσεις που έχουν γίνει στην αντίστοιχη περιοχή του πρώην δήμου Ρίου.

Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να τονίσω το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τον κόλπο του Αγίου Βασιλείου (τον οποίον ο Παυσανίας αποκαλεί Πάνορμο) που με παρέμβαση, φαντάζομαι, της ΔΕΥΑΠ κατέστρεψε και το στοιχειωδώς υπάρχον αποχετευτικό σύστημα ομβρίων υδάτων και έτσι έχει γίνει πλέον βρωμόρμος (θέλουμε να έχουμε και τουρισμό). Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην έγκριτη εφημερίδα σας.

Θα κληθούν, βέβαια, τα καταστήματα εστίασης της περιοχής να πληρώσουν και δημοτικά τέλη… όσο για τον βιολογικό, θα λειτουργήσει μαζί με το τρένο….

Η παρέμβασή μου αυτή έχει σαν στόχο να προβληματίσει τον συμπολίτη μου και όχι να συγκινήσει την δημοτική αρχή που, ούτε βλέπει ,ούτε ακούει, ούτε συγκινείται…

*Ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος είναι πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE