«Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση»

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΚΑΠΗ *

Δεν έχει κοπάσει ακόμα το σοκ από τις πρωτοφανείς εικόνες που εκτυλίχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ημέρα της επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ βρίσκεται "με την πλάτη στο τοίχο", ως υποκινητής της εξέγερσης και της κατάληψης του Καπιτωλίου από φανατικούς οπαδούς του, ένα σκηνικό που σίγουρα δεν παρέπεμπε σε εικόνα πλανητικής υπερδύναμης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έζησαν την πιο επικίνδυνη πολιτική κρίση στην νεότερη ιστορία τους. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τους φόβους των επικριτών του πως είχε στα σχέδια του συνταγματική εκτροπή, σχεδόν υιοθετώντας το μαοϊκό σύνθημα "μεγάλη αναταραχή-υπέροχη κατάσταση"!

Ο ίδιος ο μεγιστάνας φαίνεται να χαμηλώνει πλέον τους τόνους, εν μέσω και των συζητήσεων για ενδεχόμενη καθαίρεση του, καθώς για πρώτη φορά δεσμεύτηκε για ομαλή μετάβαση της εξουσίας, ενώ καταδίκασε τα έκτροπα των οπαδών του.

Μπορεί μία σειρά από πρώην έμπιστους συνεργάτες του να αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από το Τραμπ, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους απλούς υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών.

Παρά τα πρωτοφανή επεισόδια, ο Τραμπ έχει ακόμα την στήριξη ενός υπολογίσιμου ποσοστού της βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία υιοθετεί τους ισχυρισμούς του περί «νόθευσης του αποτελέσματος», σε συντριπτικά ποσοστά.

Το σκηνικό στο Καπιτώλιο έμοιαζε και ως ένα μήνυμα του του Τραμπ προς το ίδιο του κόμμα: Πως αυτός παραμένει ο λαοφιλής ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, όπως θύμισαν τα φιλοτραμπικά μέσα ενημέρωσης που μίλησαν για «όμορφη εικόνα στο Καπιτώλιο», εξαιρώντας φυσικά τα βίαια επεισόδια.

Την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί η κατάληξη της κρίσης, αλλά ένα είναι σίγουρο: πως το συγκεκριμένο συμβάν σηματοδοτεί το επιστέγασμα της αμερικανικής παρακμής.

Δεν χρειάζεται να πούμε πως ο μεγάλος ανταγωνιστής των ΗΠΑ, η Κίνα, έχει πολλούς λόγους να πανηγυρίζει από τις πρωτοφανείς αυτές εικόνες, που όλος ο κόσμος «θα θυμάται για πάντα», όπως είχε σημειώσει σε tweet του ο ίδιος ο Τραμπ.

* Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι δημοσιογράφος, διεθνολόγος.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE