Το μήνυμα του Πολυτεχνείου και η Πανδημία

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ *


Η νόσος Covid- 19 άλλαξε τα δεδομένα και όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Αλλάξαμε τον τρόπο που εργαζόμαστε, που ψυχαγωγούμαστε ακόμα και το πως χαιρετιόμαστε μεταξύ μας. Ηταν βέβαιο ότι το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε να αλλάξει και τον τρόπο που διαδηλώνουμε.

Φέτος ζήσαμε μια διαφορετική επέτειο του Πολυτεχνείου, η συμπλήρωση των 47 χρόνων από την εξέγερση των φοιτητών- εργατών το Νοέμβρη του '73 ήταν σε όλα διαφορετική σε σχέση με τις μέχρι τώρα επετείους. Ή όχι;

Να συμφωνήσουμε ότι βάσει της κατάστασης μεγάλες μαζικές πορείες και εκδηλώσεις δε μπορούσαν να γίνουν και αυτό προκύπτει από τις συστάσεις των ιατρών. Να συμφωνήσουμε επίσης, ότι όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν δείξει εξαιρετική υπευθυνότητα, συμμορφώνοντας τη δράση τους με τις εντολές των ειδικών και της πολιτείας. Ακόμα και η συμβολική πορεία που έγινε από το ΚΚΕ έγινε με λίγα άτομα, με αποστάσεις και μάσκες σε ανοιχτό χώρο και ήταν σε αρμονία με όλα όσα ορίζουν οι ειδικοί. Επίσης, ο κόσμος έδειξε ακόμα μια φορά την ατομική του υπευθυνότητα και παρέμεινε στα σπίτια του τηρώντας και αυτός τις επιταγές του Lockdown.

Τι δεν άλλαξε; Δεν άλλαξε μόνο ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ τις κρίσεις. Κρίση στη Λέσβο με τους πρόσφυγες - μετανάστες, να στείλουμε τα ΜΑΤ να δείρουν προς πάσα κατεύθυνση. Κρίση έξω από την ΑΣΟΕΕ, να στείλουμε τα ΜΑΤ να προπηλακίσουν και να κρατήσουν σε ομηρία τους φοιτητές. Κρίση σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, να στείλουμε τα ΜΑΤ να εισβάλουν στα σπίτια των πολιτών, να τους χτυπήσουν και να τους εξευτελίσουν. Τέτοιων γεγονότων γίναμε αποδέκτες και στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, αστυνομική βία στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα σε όλη τη χώρα.

Η πανδημία είναι παρούσα, το ίδιο όμως συμβαίνει και με την αδικία, με την φτώχεια, με την έλλειψη κρατικών υποδομών και την ανασφάλεια. Μόνο η αστυνομική βία από μεριάς της κυβέρνησης δίνει το βροντερό παρόν στις μέρες μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας. Αυτό είναι το νόημα της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου, ακόμα και στις κρίσεις, ακόμα και με περιορισμούς οφείλουμε να διεκδικούμε τα δίκια μας και να τιμούμε τους αγώνες μας, με μέτρα, με αποστάσεις αλλά πάντα παρόντες.

* Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είναι ιατρός- καρδιολόγος, μέλος της ΝΕ και ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE