Μια ξεχωριστή 17η Νοέμβρη

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΙΡΑΛΗ

Σχεδόν μισός αιώνας μας χωρίζει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών. 47 χρόνια μετά, βιώνουμε μια ξεχωριστή περίοδο και υποχρεωνόμαστε σε κατοίκον περιορισμό και απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της εξάπλωσης του COVID-19. Η απαγόρευση συναθροίσεων περισσοτέρων από 4 πολιτών επί τρεις μέρες στην επικράτεια αποτελεί μια αυταρχική πολίτικη απόφαση και συγχρόνως μια επίδειξη δύναμης από την σημερινή κυβέρνηση που πότε της στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία της μεταπολίτευσης δεν υιοθέτησε το ιδεώδες και τους αγώνες του πολυτεχνείου.

Αραγε τι οφείλουμε να πράξουμε όλοι οι αριστεροί, προοδευτικοί πολίτες για να αναβιώσουμε το τρίπτυχο ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μέσα στο κλειστό πλαίσιο της ατομικής μας ελευθερίας; Ο Μίλαν Κούντερα, ο Τσέχος συγγραφέας, είχε πει: «Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη». Πρέπει λοιπόν να θυμηθούμε ότι η σημαντικότερη πολιτική παρακαταθήκη που μας άφησαν οι νεκροί αγωνιστές του πολυτεχνείου είναι η ενωτική αντίληψη για την Αριστερά. Να αφήσουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας άκαιρους δογματισμούς και μικρόψυχους ηγεμονισμούς κατανοώντας την ανάγκη ενιαίας πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης απέναντι στα κοινά προβλήματα.

 Για εμάς η ιδεολογική αντίληψη της σύγχρονης αριστεράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα σύνολο από νέκρα δόγματα και προκαταλήψεις, αλλά αντίθετα, να συνιστά μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική εναλλακτική πολίτικη πρόταση για την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ο αγώνας της μνήμης ενάντια σε αυτούς που επιλέγουν να ξεχνούν την άξια και την επικαιρότητα του μηνύματος του Πολυτεχνείου, στις σημερινές συνθήκες, εμπεριέχει τοποθετήσεις στα 'social για τα γεγονότα, εκδηλώσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και με πλήρη σεβασμό για την προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας την κατάθεση στεφάνων στα επιμέρους μνημεία των πεσόντων ανά την Ελλάδα. Ο αγώνας της μνήμης δεν πρέπει να χαθεί, αυτή θα είναι η παρατεταμένη γροθιά μας στην σημερινή αυταρχική εξουσία.

*Ο Νίκος Μοίραλης είναι γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE