Λέμε όχι στο «νεκρό» Πανεπιστήμιο

H πολιτεία με την ΚΥΑ αρ. 115744/Ζ1 της 4ης Σεπτεμβρίου θέτει σε πλήρη λειτουργία τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Δημοσιοποιώ τις παρακάτω θέσεις που είναι η βάση μιας υπό διαμόρφωση πρότασης λειτουργίας κατά το χειμερινό εξάμηνο 2020-21 (εδώ), επειδή παρά την παραπάνω απόφαση της Πολιτείας έχει εκφραστεί από συναδέλφους μια ισχυρή τάση να συνεχίσει το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί με τον τρόπο που είχε διαμορφωθεί κατά την περίοδο προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας του (εξ' αποστάσεως όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες).

Καθώς η επιλεκτική αναφορά σε άρθρα της ΚΥΑ (πρακτική που υιοθετήθηκε από συναδέλφους) δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις (με ή χωρίς πρόθεση) θα ξεκινήσω από το άρθρο 1 της ΚΥΑ σύμφωνα με το οποίο «Tα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) τίθενται σε πλήρη λειτουργία (…)»

Τι σημαίνει αυτό;

Σίγουρα όχι επανάληψη των πρακτικών τις οποίες είχαμε υιοθετήσει κατά «την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τους, η οποία είχε επιβληθεί ως έκτακτο μέτρο προστασίας κατά του κινδύνου διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19 έως την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020,» όπως επισημαίνει το ίδιο άρθρο.

Σημαίνει πως κύριος στόχος μας οφείλει να είναι η επιστροφή στις δια ζώσης δραστηριότητες. Αυτό βέβαια με την υποχρέωση να εφαρμόζουμε «τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 που ορίζονται στην παρούσα απόφαση.» όπως επισημαίνει το πρώτο άρθρο της ΚΥΑ.

Είναι υποχρέωση της Πανεπιστημιακής κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους του Πανεπιστημίου για την «πλήρη λειτουργία» του με δια ζώσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες ικανοποιώντας τους κανόνες που η ΚΥΑ ορίζει.

Επιχειρήματα όπως αυτά που ακούστηκαν στην Συνέλευση προχθές ή της παρακάτω μορφής (αντιγράφω από σχετικό μήνυμα συναδέλφου)

«να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς θα ξανανοίξουμε. Το καλό σενάριο θα είναι όλα να πάνε κατ' ευχήν και να ξαναμπούμε στον κανονικό ρυθμό μας και οι φοιτητές να ευχαριστηθούν από τις ενέργειες και τις αποφάσεις μας. Το ουδέτερο σενάριο θα είναι οι φοιτητές να μην ανταποκριθούν και να παραμείνουν στα σπίτια τους. Το κακό σενάριο θα είναι να μας κατηγορήσουν ότι διακινδυνεύουμε την υγεία τους. Το πολύ κακό σενάριο θα είναι να υπάρξουν μερικά κρούσματα και η ιχνηλάτηση να πανικοβάλει μερικές δεκάδες οικογενειών. Στο απόλυτα κακό σενάριο μπορεί να έχουμε θανάτους.

Ο,τι πιθανότητες και να βάλουμε στο κάθε σενάριο, είναι εμφανές ότι τα πιθανά ωφέλη του καλού σεναρίου δεν συγκρίνονται με τις πιθανές ζημιές των κακών σεναρίων. Ας προσέξουμε πολύ λοιπόν.»

«Μια άλλη παράλειψη της ΚΥΑ είναι ότι ενώ στο Αρθρο 11 αναφέρει πως: "Σε περιìπτωση καταì την οποιìα ο διδαìσκων, στον οποιìον εìχει ανατεθειì διδακτικοì εìργο σχετικαì με τη διεξαγωγηì κλινικωìν ηì/ και εργαστηριακωìν ασκηìσεων, ανηìκει αποδεδειγμεìνα σε ομαìδα αυξημεìνου κινδυìνου (ευπαθηì ομαìδα), με αποìφαση της Συνεìλευσης του Τμηìματος δυìναται να ανατιìθεται το εν λοìγω διδακτικοì εìργο σε αìλλον διδαìσκοντα." εντούτοις δεν κάνει καμία πρόβλεψη για ευπαθή άτομα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον των διδασκόντων.»

Επιχειρήματα αυτής της μορφής σίγουρα δεν μπορούμε να τα αναφέρουμε στους γονείς των φοιτητών μας που καταβάλουν τεράστια προσπάθεια να κρατήσουν σε λειτουργία την επιχείρηση τους και να διασφαλίσουν τα προς το ζην. Γιατί πιστεύω ότι και αν ακόμη είχαν τον μισθό τους «βρέξει χιονίσει», όπως συμβαίνει με κάποιους άλλους, δεν θα ήθελαν να βλέπουν την επιχείρηση τους «νεκρή», όπως «νεκρό» ήταν το Πανεπιστήμιο στην περίοδο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

 

*Ο Κλεάνθης Θραμπουλίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE