Οι ταινίες της ... καραντίνας

Και ο εγκλεισμός συνεχίζεται και θα συνεχίζεται έως τις 6 Απριλίου, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Μοναδική παρηγοριά αποτελούν οι κινούμενες εικόνες, όπως ο κινηματογράφος και οι σειρές, οι μουσικές αλλά και οι λέξεις, όπως έχουν αποτυπωθεί σε τόσα και τόσα βιβλία.

Σήμερα, ζητήσαμε από την πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Ελένη Δάσιου να μας κάνει τις δικές της προτάσεις για τις ημέρες του εγκλεισμού. «Ναι, θα πρότεινα σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα διέξοδο, την απασχόληση με ταινίες. Μένοντας κλεισμένος στο σπίτι, ταξιδεύεις σε άλλους κόσμους και νοιάζεσαι για άλλα και άλλων προβλήματα» μας λέει και συνεχίζει: «Σαν γενική αρχή θα πρότεινα ταινίες που δεν σχετίζονται με πανδημίες, ή με οτιδήποτε σχετικό με την κατάσταση που ζούμε τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρότεινα ανάλαφρες ταινίες από αυτές που δεν σου αφήνουν τίποτα, αντίθετα τώρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να απολαύσουμε αξιόλογες ταινίες που σε κάνουν πιο σκεπτόμενο άνθρωπο».

Η ίδια βρέθηκε στη δύσκολη απόφαση επιλογής, όπως λέει, ανάμεσα σε δεκάδες υπέροχες ταινίες, όμως τελικά επέλεξε κάποιες, χωρίζοντάς τες σε τρεις κατηγορίες: Τις ταινίες του Netflix, κλασικές ταινίες και νεότερες. Ετσι, έχουμε και λέμε:

«Από τις ταινίες του Netflix θα πρότεινα:

-"Ο Φωτογράφος του Μαουτχάουζεν" για άγνωστα στοιχεία του Ολοκαυτώματος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

-"Ιστορία Γάμου" πώς διαλύεται μέσα από την αγάπη.

-"Αόρατη κλωστή" σαν την τελευταία και ίσως ύστατη ταινία ενός σπουδαίου ηθοποιού, του Ντάνιελ Ντέι Λούις.

-"Brooklyn" γιατί είναι μια ιστορία μετανάστευσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στα χρόνια της έξαρσής της (50s) αλλά και έρωτα.

-"LaLaLand" Αγάπη VS Καριέρα με άφθονο συναίσθημα.

Από παλαιότερες ταινίες θα πρότεινα τις ταινίες αγαπημένων σκηνοθετών, του Βιμ Βέντερς, του Ινγκμαρ Μπέργκμαν κ.ά.

Ενδεικτικά:

- "Παρίσι-Τέξας" του Βίμ Βέντερς

- "Τess" του Ρομάν Πολάνσκι

- "Saraband" του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Από τις νεότερες ταινίες ξεχωρίζω:

- "Μη χαμηλώνεις το βλέμμα" την ταινία έναρξης του Β' Κύκλου της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας (2019-2020) που διατρέχει ιστορικά γεγονότα και τη ζωή ενός καλλιτέχνη στη Γερμανία (πραγματική ιστορία). Η ταινία με εντυπωσίασε περισσότερο από κάθε άλλη που είδα τα τελευταία χρόνια

- "Οι ζωές των άλλων" ταινία του ίδιου σκηνοθέτη με την παραπάνω ταινία (Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ)».

Και «κλείνει» τις προτάσεις της αυτές με μία πρόταση όχι ταινίας αλλά σειράς! «Αν θέλουμε να γελάσουμε, "Τα φιλαράκια"» μας λέει!

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας ήταν από τους πρώτους που «πλήγηκε» από τον κορονοϊό, ξεκινώντας από τις ημέρες του Καρναβαλιού. Οπως τονίζει η Ελένη Δάσιου: «Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας υποχρεώθηκε φέτος να πάρει δύο επίπονες αποφάσεις που ήταν και πρωτόγνωρες για τα 42 χρόνια της συνεχούς δραστηριότητάς της. Είναι κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, δηλαδή για τη συνέπεια της Λέσχης.

Η πρώτη δύσκολη απόφαση ήταν για τη ματαίωση του Ετήσιου Αποκριάτικου Χορού μας (42ος στη σειρά) τον οποίο με πολύ μεράκι και αγάπη προετοιμάσαμε με θέμα "Το σινεμά Western". Αποδείχτηκε ότι η απόφαση της ματαίωσης ήταν υπεύθυνη και σωστή, παρότι ίσως δεν έγινε αμέσως και από όλους αντιληπτό, μέσα στον αποκριάτικο ενθουσιασμό».

Και υπήρξε και δεύτερη απόφαση: «Η δεύτερη ήταν πλέον επιβεβλημένη μετά τη μεγάλη εξάπλωση της νόσου παγκοσμίως, έτσι η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας υποχρεώθηκε φέτος να διακόψει τις προβολές της στον μέσο σχεδόν του Β' Κύκλου, αφού από τις 13 ταινίες του Β' Κύκλου προλάβαμε να παίξουμε τις 7.

Επικοινωνήσαμε με τους φίλους και τα μέλη μας ηλεκτρονικά και τους γνωστοποιήσαμε τις κινήσεις μας ενώ υποσχεθήκαμε ότι η μεταχείριση των φετινών μελών (που έχασαν 6 ταινίες από αυτές που είχαμε προγραμματίσει) θα είναι του χρόνου διαφορετική από όλων των υπόλοιπων που θα εγγραφούν ως μέλη της περιόδου 2020-2021».

Οπως καταλήγει η Ελένη Δάσιου: «Στη Λέσχη είμαστε υπερήφανοι για τη συνέπεια όλων των χρόνων και τις αποφάσεις μας τον τελευταίο καιρό. Είμαστε εξίσου υπερήφανοι και για τα μέλη μας, οι οποίοι έχουν συμπεριφορά υπεύθυνων πολιτών και μας δηλώνουν τη συμπαράστασή τους».

Πηγή: pelop.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE