Πάτρα: Ομιλία στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο για το 1821

Οδεύοντας προς τη διακοσιετηρίδα (200 έτη) από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας κύκλος ομιλιών με χρονικό ορίζοντα το 202, όπου ιστορικοί και εν γένει πρόσωπα του πνεύματος & των τεχνών, θα προσεγγίσουν όψεις της Επανάστασης και θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το σημαντικό αυτό γεγονός που άλλαξε την Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, για να τιμηθεί η συγκεκριμένη επέτειος με την εγκυρότητα και την πολυφωνία που της αξίζει.

Αυτή την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάλεξη της σειράς, με θέμα το 1821, με ομιλήτρια την κα Χαρίκλεια Δημακοπούλου, στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας με ώρα έναρξης 19.30.

Το θέμα της ομιλίας της Χαρίκλειας Δημακοπούλου είναι «Ορἀματα και διχόνοιες τό πρώτο έτος της Επαναστάσεως».

Η ίδια περιγράφει τα εξής: «Στην ὁμιλία μου παρουσιάζω τά γεγονότα τοῦ πρώτου ἔτους τοῦ Ἀγῶνος τῆς Ἀνεξαρτησίας ἐξ ἐπόψεως πολιτικῆς δραστηριότητος και ἐσωτερικῶν συγκρούσεων ἀπό τῆς ἀφίξεωςτ οῦ Δημητρίου Ὑψηλάντου. Κύριο βάρος ἀποδίδεται στήν συγκέντρωση και τίς συνομιλίες στά Βέρβαινα και στήν προσπάθεια ἐξισορροπήσεως τῆς ἐξουσίας μεταξύ Ὑψηλάντου και ἐντοπίων προκρίτων καθώς και τό διχαστικό πνεῦμα πού εἶχε ἤδη ἐκδηλωθῆ μεταξύ διαφόρων συμφερόντων.

Τά γεγονότα ἐκεῖνα διατηροῦν μεγάλο ἐνδιαφέρον μέχρι σήμερα καθώς ἐπανελήφθησαν πολλές φορές στήν διαδρομή τῶν 198 ἐτῶν τῆς Ἀνεξαρτησίας μας.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE