Αυτός ο πίνακας που θα πωλούνταν για 1.500 ευρώ, ίσως αξίζει 50 εκατ.

Ενα μυστήριο έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από έναν πίνακα στην Ισπανία, που αρχικά εικάζονταν ότι επρόκειτο για έργο κάποιου μαθητή της σχολής του Χοσέ ντε Ριβέρα και τώρα εξετάζεται αν είναι έργο του Καραβάτζιο!

Ο πίνακας ετοιμαζόταν να πωληθεί σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης μόλις 1.500 ευρώ, όταν η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει την εξαγωγή του χαρακτηρίζοντάς τον ως μη εξαγώγιμο», «επειδή ενδέχεται να αποδίδεται στον Καραβάτζιο», τον περίφημο Ιταλό ζωγράφο της Αναγέννησης, ανέφερε στο Twitter ο Χοσέ Μανουέλ Ροντρίγκεθ Ουρίμπες, αναρτώντας ένα άρθρο της εφημερίδας «El Pais» για την υπόθεση αυτήν.

Ο πίνακας αποσύρθηκε από τη δημοπρασία, όπως επιβεβαίωσε ο οίκος δημοπρασιών Ansorena, που είχε αναλάβει την πώλησή του. «Διάφοροι ειδικοί μελετούν επί του παρόντος το έργο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Μαρία Κριστίνα Τερζάγκι, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ρόμα Τρε, ο πίνακας είναι σίγουρα έργο του Καραβάτζιο. «Είναι δικός του» διαβεβαίωσε, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». «Ο πορφυρός μανδύας του Χριστού είναι της ίδιας ποιότητας με το κόκκινο της Σαλώμης (στον πίνακα ''Η Σαλώμη με το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή'') που βρίσκεται στο Πράδο της Μαδρίτης», εξήγησε.

Το έργο θυμίζει έντονα εκείνα που ζωγράφισε ο Καραβάτζιο κατά τους πρώτους μήνες της παραμονής του στη Νάπολι, σύμφωνα με την Τερζάγκι. Έτσι, ο Πόντιος Πιλάτος, σε πρώτο πλάνο στον πίνακα, παραπέμπει στον Άγιο Πέτρο, όπως τον απεικόνισε στην «Παρθένο του Ροζαρίου», έργο που σήμερα φιλοξενείται στο Μουσείο Κουνστχιστόρισες της Βιέννης.

Και αν επιβεβαιωθεί ότι ο πίνακας ανήκει στον Καραβάτζιο, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με έργο του. Ο πίνακας «Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη», επίσης του Καραβάτζιο, είχε ξεχαστεί στο πατάρι ενός σπιτιού κοντά στην Τουλούζη, στη νότια Γαλλία. Οι ιδιοκτήτες τον ανακάλυψαν τον Απρίλιο του 2014, όταν προσπάθησαν να επιδιορθώσουν μια διαρροή νερού στο σπίτι τους.

Κάτω από το παχύ στρώμα της σκόνης, ένας εκτιμητής κατάφερε να διακρίνει ζωηρά χρώματα, μια εκφραστική εικόνα και ένα παιχνίδισμα με το φως και τη σκιά που του φάνηκε γνώριμο… Μετά από αρκετούς μήνες, ο εμπειρογνώμονας Ερίκ Τουρκέν το απέδωσε στον δάσκαλο του κιαροσκούρο, τον Καραβάτζιο. Ορισμένοι άλλοι ειδικοί το αμφισβήτησαν, όμως οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι αυθεντικός Καραβάτζιο και η αξία του εκτιμήθηκε στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE