Στο διαδίκτυο η 17η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου

Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μια έκθεση και ειδικότερα μια έκθεση βιβλίου;

Την απάντηση στο ερώτημα καλείται να δώσει η 17η διαδικτυακή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 29 Νοεμβρίου με την ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ). Το ΕΙΠ πιστεύει πως η διοργάνωση της έκθεσης αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα, δίνοντας την ευκαιρία για μια συνολική αναβάθμιση και της δικής του διαδικτυακής λειτουργίας. Πώς, όμως, ακριβώς προετοιμάζεται η διαδικτυακή διοργάνωση και με ποιον τρόπο τα φυσικά δεδομένα θα μετατραπούν σε ψηφιακά;

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής της ΔΕΒΘ, πρόκειται να λειτουργήσουν δύο στούντιο, το ένα εγκατεστημένο στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε στούντιο θα βρίσκονται κάθε φορά με φυσική παρουσία μέχρι και τρία άτομα ενώ οι υπόλοιποι θα συμμετέχουν με παράθυρο. Προσαρμοσμένη στα δεδομένα της πανδημίας, η ΔΕΒΘ θα επικεντρωθεί σε ένα εξ ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας έντεκα ημερών, με αιχμή την επιδίωξη της συμμετοχής σημαντικών συγγραφέων και την ψηφιακή διοργάνωση των προγραμματιζόμενων φεστιβάλ, εκδηλώσεων και δράσεων, καθώς και των επαγγελματικών ημερίδων για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου.
Επειδή δύο στούντιο δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν αυτούς τους στόχους, το ΕΙΠ σκοπεύει να δημιουργήσει ατομική σελίδα εκθέτη. Έτσι, οι εκθέτες-εκδότες θα φιλοξενηθούν σε ειδικό χώρο στο site του ΕΙΠ ενώ τόσο οι εκδηλώσεις στα στούντιο και όσο και οι ψηφιακές εκδηλώσεις των ατομικών εκθετών θα αναρτηθούν σε ηλεκτρονικό ημερολόγιο, απ’ όπου ο επισκέπτης θα μπορεί, μέσω σύνδεσης στο YouTube, να τις παρακολουθήσει με ένα κλικ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ αλλά και για την αποστολή αιτήσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, διευκρινίζει ο Μ. Πιμπλής, είναι η ψηφιακή εγγραφή των εκθετών. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν κλικ στη φόρμα εγγραφής της υπό κατασκευή νέας ιστοσελίδας της ΔΕΒΘ και να συμπληρώσουν όλα τα πεδία: λογότυπο εκδοτικού οίκου ή φορέα, σύντομο κείμενο εταιρικής ταυτότητας στα ελληνικά και στα αγγλικά, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, email) στα ελληνικά και με λατινικούς χαρακτήρες, στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνου πνευματικών δικαιωμάτων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email) στα ελληνικά και με λατινικούς χαρακτήρες, ηλεκτρονική διεύθυνση ιστοσελίδας (URL) του εκδοτικού οίκου και ηλεκτρονική διεύθυνση e-shop του εκδοτικού οίκου. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα πετύχουν τη δημιουργία της δικής τους σελίδας, μέσω της οποίας θα προβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ενόσω θα μπορούν και να κοινοποιούν τη σελίδα τους στους συνεργάτες ή στο κοινό τους.

Με την ολοκλήρωση της επιτυχημένης εγγραφής τους, οι εκθέτες θα λάβουν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα επιβεβαίωσης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα δηλώσουν. Την ατομική σελίδα εκθέτη θα τη δουν με την ολοκλήρωση της κατασκευής της ιστοσελίδας της ΔΕΒΘ, που θα συμπεριλάβει θεματικές ομαδικές συζητήσεις στα στούντιο της ΔΕΒΘ, εκδηλώσεις στις ατομικές σελίδες εκθετών, ενημερωτικά βίντεο, όπως και εκδηλώσεις για την Παιδική Γωνιά-Γωνιά Εκπαιδευτικών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (τηλ. 2106776540 - εσωτ. 11401, 11403 και 11307, καθώς και 2106776540 -εσωτ.402). Σημειωτέον ότι η ψηφιακή εγγραφή είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στη 17η ΔΕΒΘ και μπορεί να γίνει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Τη 17η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους συλλόγους Ελλήνων εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, όπως και με την υποστήριξη και συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έκθεση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE