Σημαντικές αλλαγές στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μόλις ως τον Σεπτέμβριο ανανεώθηκε η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανου Τσιαλή, όπως αποκαλύπτει η Διαύγεια. Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι αποχωρεί κοινή συναινέσει και συνεχίζει τη διεθνή του καριέρα, ενώ έρχεται στη θέση του ένας από τους πιο γνωστούς, θρυλικούς θα έλεγαν κάποιοι, αρχιμουσικούς της χώρας.

Ηταν τον Μάιο του 2014, σε ένα περιβάλλον πολλαπλών φορτίσεων, δυσκολιών και αβεβαιότητας, όταν ο διεθνής Ελληνας αρχιμουσικός με τη μεγάλη γνώση για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ο Στέφανος Τσιαλής, επέστρεψε στη γενέτειρά του προκειμένου να αναλάβει το τιμόνι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Είχε προηγηθεί η επεισοδιακή αποχώρηση του σπουδαίου Βασίλη Χριστόπουλου.

Ο Τσιαλής,με την αυθεντική ταυτότητα του Ελληνα που στα δύσκολα δεν διστάζει να επιστρέψει και να προσφέρει από ένα πόστο δημόσιου τομέα, δέχθηκε την πρόταση να γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής και παρέμεινε επί δύο θητείες.

 

Η δεύτερη θητεία του έληξε στις 16 Μαΐου, με τις εξελίξεις της πανδημίας να σαρώνουν τη χώρα. Παρ' όλα αυτά οδήγησε την ΚΟΑ και σε αυτή τη δύσκολη εποχή, και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και του «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» συνέβαλε για να μη σιγήσει ο πολιτισμός αυτό το καλοκαίρι.

Στη Διαύγεια εντοπίσαμε απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία η θητεία του ανανεώνεται αλλά όχι για μια πλήρη τριετία... Ανανεώνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Λίνα Μενδώνη δεν επιθυμεί οι καλλιτεχνικοί διευθυντές να υπερβαίνουν τις δύο θητείες -παρά ελάχιστες εξαιρέσεις-, ενώ και ο κύριος Τσιαλής φαίνεται ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην έδρα του, τη Γερμανία, και τη διεθνή καριέρα. Αλλωστε αυτά τα έξι χρόνια δημιούργησε τη δική του σελίδα στην ΚΟΑ, αυξάνοντας κατά 60% το ακροατήριο της ορχήστρας και την εξωστρέφειά της.

Ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής

Πηγές του iefimerida.gr αναφέρουν ότι ο αντικαταστάτης έχει ήδη βρεθεί και συμφωνήσει και αναμένεται να αναλάβει από τις αρχές Οκτωβρίου. Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς και δραστήριους αρχιμουσικούς της χώρας, με τεράστια εμπειρία στη διεύθυνση ορχηστρών στα πλέον απαιτητικά έργα. Μόλις ολοκληρώθηκε η εργασιακή σχέση που είχε με μεγάλο δημόσιο φορέα του Πολιτισμού, στον οποίο υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής επί πέντε χρόνια στο παρελθόν. Πρόσφατα τον είδαμε να διευθύνει την ορχήστρα σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο με μία από τις σπουδαιότερες λυρικές τραγουδίστριες της εποχής μας.

Στις 23 Ιουλίου ο κύριος Τσιαλής παρουσίασε το πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν, 2020-2021, με έμφαση στην επέτειο για τα 200 χρόνια από το 1821.

Το σύνολο των δράσεων περιλαμβάνει τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών, όπως είναι ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Κρίστοφ Εσενμπαχ, η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο Λανγκ Λανγκ, ο Ντανιίλ Τριφόνοφ.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE