Η «Μέδουσα» μετά από έναν κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα, έρχεται στην Πάτρα, στο «Μηχανουργείο» Πολυχώρος Πολιτισμού (Ευμήλου 2- 4, πίσω από τον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα). Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια όλων, αύριο και το Σάββατο στις 9.30 μ.μ.

Ενας κοινωνικός μονόλογος με θέμα τον βιασμό. Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας.

Είναι ικανό ένα τραγικό γεγονός να σε μεταμορφώσει σε τέρας;

Πόσο εύκολο είναι από θύμα να γίνεις θύτης; Το έργο επηρεασμένο απ' την ελληνική μυθολογία καθώς και από την σύγχρονη πραγματικότητα, πραγματεύεται τη γυναικεία φύση ως ένα άτομο του κοινωνικού συνόλου.

Το κείμενο είναι των Μαρίας Σ. Αποστολάτου, η οποία πρωταγωνιστεί και του Κωνσταντίνου Παλίλη ο οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία.

Στο φουαγιέ του θεάτρου φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας της Αννίτας Σπιθάκη με θέμα «Σεξουαλική κακοποίηση- Μέδουσα».

Εισιτήρια: 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ στο ταμείο, 8 ευρώ μειωμένο.

Κρατήσεις- Πληροφορίες: 6949613771. Μετά το τέλος της παράστασης θα μιλήσουν για το έργο και τις δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας, η κοινωνική λειτουργός Χρυσούλα-Μαρία Φλωροπούλου και η ψυχολόγος Ειρήνη Πεφάνη.

Αρχίζει το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, η έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Ντόντη, με τίτλο «Από – χρώσεις», η οποία. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, διευρυμένα, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, λόγω των ειδικών συνθηκών.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 21 Οκτωβρίου. Η Αναστασία Ντόντη-Τσιτσιλιάνη, γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στην Πάτρα και στην Κεφαλλονιά. Πήρε τα πρώτα μαθήματα από τον Σπύρο Σώκαρη στην Πάτρα, και   από τον Βρασίδα Βλαχόπουλο στην Αθήνα. Σπούδασε στο "Technical College of Weybridge" στο Surrey της Μ.Βρετανίας, Σχέδιο, Ιστορία της Τεχνης και Αγγλική Λογοτεχνία. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε Βιομηχανία Ξυλείας και Ξύλινων κατασκευών. Διδάσκει χάθα γιόγκα ιδιωτικά, επί σειρά ετών. Παράλληλα, ασχολείται με την εικαστική έκφραση. Εχει παρουσιάσει έργα της, σε ομαδικές εκθέσεις, σε Αθήνα, Πάτρα, Κεφαλονιά και Κορώνη Μεσσηνίας.

Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Μουσικού Μαΐου, στην Αίθουσα της Συναυλιών Φιλαρμονικής Εταιρείας, Ωδείου Πατρών, το 2015 και το 2019, καθώς και στην Αγγλικανικη Εκκλησία "Άγιος Ανδρέας" Πατρών, το 2017.

Η ενότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας «Βήμα στους καλλιτέχνες της Πόλης» συνεχίζεται αύριο, στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 9 μ.μ.

Εκεί θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής συναυλία της Ορχήστρας «Απόλλωνας», η οποία για την ενότητα «Βήμα στους Καλλιτέχνες της Πόλης» θα παρουσιάσει έντεχνο λαϊκό πρόγραμμα.

Το σχήμα αποτελείται από τους Ελβις Ακριβό (αρμόνιο - φωνή), Μάριο Ακριβό (πιάνο - ακορντεόν), Χαράλαμπο Παπασπυρόπουλο (κιθάρα - φωνή) και Βιργινία Παπαποστόλου (ακορντεόν - τραγούδι).

Είσοδος ελεύθερη με χρήση μάσκας και υποχρεωτική τήρηση όλων των κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να γιορτάσει η Πάτρα τα 76 χρόνια απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο καταφύγιο κάτω από τα Υψηλά Αλώνια έχουν ολοκληρωθεί (φωτο) και ο χώρος είναι έτοιμος για πρώτη φορά με την συγκεκριμένη μορφή, να υποδεχθεί του πολίτες, με τις μνήμες να παραμένουν ζωντανές.

Οι τριήμερες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων ξεκινούν αύριο Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, με την πραγματοποίηση συναυλίας από το συγκρότημα « Της γης Ανάσα».

Στον ίδιο χώρο στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου θα προβληθεί η ταινία «Η μπαλάντα ενός λαού».

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων , στον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών της αντίστασης, στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση αρχειακού και επετειακού υλικού, στο χώρο του καταφυγίου. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, το Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, τις εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”, καθώς και από το Αρχείο της Δημοτικής Πινακοθήκης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Δήμου Πατρέων. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 Οκτωβρίου 2020, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά (Δευτέρα- Παρασκευή) από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι.

Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης εκτός ωραρίου κατόπιν συνεννόησης.

Μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τα ντοκουμέντα που παρατίθενται, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν πλευρές από την ιστορία της πόλης, κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και τη απελευθέρωση.

Στις 8.30 το βράδυ της ίδια ημέρας (Κυριακή), στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, θα επαναπροβληθεί - από την ενότητα του Δημοτικού Κινηματογράφου - « Η μπαλάντα ενός λαού».

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20.30’ Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου - Συναυλία με το σχήμα «Της

γης Ανάσα»

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20.30 Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου - Προβολή ταινίας « Η

μπαλάντα ενός λαού».

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10.30 Πλατεία Υψηλών Αλωνίων - Κατάθεση Στεφάνων στον τόπο

εκτέλεσης των αγωνιστών της αντίστασης.

* Στη συνέχεια θ’ ανοίξει τις πύλες της η έκθεση αρχειακού και επετειακού

υλικού, στο καταφύγιο κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

20.30 Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου - Προβολή της ταινίας « Η

μπαλάντα ενός λαού».

* Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

 

 

     Η Ελλάδα και το ελληνικό καλοκαίρι πρωταγωνιστούν στη γαλλική ταινία «On sourit pour la photo» («Χαμογελάστε για τη φωτογραφία»), τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες με την υποστήριξη του ΕΟΤ στην Αθήνα, την αθηναϊκή Ριβιέρα και την Αίγινα.

 

     Με αφορμή το τέλος των γυρισμάτων, ο γγ του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, δήλωσε: «Χαίρομαι που ολοκληρώθηκε μία τόσο σημαντική κινηματογραφική παραγωγή, η οποία έχει τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Επιδιώκουμε αυτές τις συνεργασίες, καθώς είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προβολής της χώρας μας, όχι μόνο στην αγορά της Γαλλίας, εν προκειμένω, αλλά και διεθνώς. Για τον ΕΟΤ οι συνέργειες σε μεγάλες παραγωγές με απήχηση στο εξωτερικό είναι προτεραιότητα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ανάλογα εγχειρήματα στο μέλλον».

 

     Υπενθυμίζεται, ότι τον προηγούμενο Ιούνιο οι εκπρόσωποι της παραγωγής της ταινίας είχαν συναντηθεί με τον κ. Φραγκάκη και στελέχη του ΕΟΤ προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας των δύο πλευρών.

 

     Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, παρά τις δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας, οι συντελεστές της ταινίας είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της Αττικής και της Αίγινας και παράλληλα να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία και γαστρονομία.

 

     Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης, François Uzan, σημείωσε: «Η εμπειρία των γυρισμάτων στην Ελλάδα θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστη! Είχαμε την τύχη να δουλέψουμε σε έναν τόπο με τόσες ιστορίες και με καταπληκτική φύση. Είμαστε σίγουροι ότι οι θεατές θα "ταξιδέψουν" μαζί με τους χαρακτήρες της ταινίας, θα θυμηθούν τις όμορφες στιγμές διακοπών που έχουν ζήσει στην Ελλάδα και θα θελήσουν να την επισκεφθούν και το επόμενο καλοκαίρι... Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τις εικόνες αυτής της πανέμορφης χώρας με τους Γάλλους θεατές!».

 

     Το «On sourit pour la photo» θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2021, με την υποστήριξη του ΕΟΤ.

 

     ΚΑΧ

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE