Εύα Αθανασοπούλου: Το «Σπιράλ» ήρθε για να μείνει…

Για την Πάτρα του σήμερα και την αναζήτηση ταυτότητας της πόλης, για την Δημοτική αρχή Πελτίδη, αλλά και για τις υγιείς δυνάμεις που θα προκύψουν μέσα από τον «Κλεισθένη» μιλάει σήμερα στο AchaiaNews.gr, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Σπιράλ» με επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά, Ευανθία (Εύα) Αθανασοπούλου. Η ίδια τονίζει ότι «Ασχέτως αποτελέσματος εμείς ήρθαμε για να μείνουμε»

Τι νέο κομίζει το «Σπιράλ» στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Πάτρας;

"Το «Σπιράλ» προτάσσει την συμμετοχή και την δράση, έναντι της παθητικής θεώρησης, της ανημποριάς και του ωχαδερφισμού. Υποστηρίζει τις συνεργασίες και την ανοιχτότητα πέρα και πάνω από τα στεγανά και τις διαχωριστικές γραμμές (των κομμάτων, και όχι μόνο). Το «Σπιράλ» εισάγει στην προσέγγιση των προβλημάτων και των λύσεων τους μια νέα πολιτική κουλτούρα, αυτήν της συμμετοχής των ενεργών πολιτών και της ομάδας, όχι των ατόμων-σωτήρων. Το πνεύμα που κομίζουμε είναι ότι με όραμα, αξίες, τεχνογνωσία και συστηματική δουλειά μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και συνάμα δημιουργικοί. Σεβόμαστε όλους, δεν αναθέτουμε τυφλά στους επαγγελματίες πολιτικούς και δεν περιμένουμε να μας σώσουν. Είμαστε μέρος της λύσης των προβλημάτων όντας παρόντες στον σχεδιασμό και την διαχείριση του μέλλοντός μας."


Πέντε χρόνια Δημοτική αρχή Πελετίδη….

"Η κάθε δημοτική Αρχή αφήνει πίσω της ένα μικρό ή μεγαλύτερο έργο. Η Δημοτική αρχή Πελετίδη έδωσε έμφαση κυρίως στον κοινωνικό τομέα και τελικά σε παροχές και επιδοματική πολιτική. Σε άλλους τομείς (καθαριότητα, κυκλοφοριακό, πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόνωση του εμπορίου) υπήρξε ολιγωρία. Ακόμη κι εκεί που έχει παραχθεί έργο (παιδικές χαρές, εξωραϊσμός σχολείων, κλπ), -πρόκειται για Επιχορηγήσεις μέσω των Προγραμμάτων «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι & ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προς τους Δήμους της Χώρας, όπου όμως συγκρίνοντας την απορρόφηση κονδυλίων σε σύγκριση με άλλες ελληνικές πόλεις, διαπιστώνουμε ότι η Πάτρα δεν έκανε την διαφορά. Επιπροσθέτως το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εξασφαλίζονται πιστώσεις για σημαντικά έργα στην πόλη, αποζημιώνονται (με ποια κριτήρια άραγε;) δεκάδες Πατρινοί ως ιδιοκτήτες απαλλοτριωτέων κοινόχρηστων χώρων κλπ, που επιβεβαιώνουν είτε την ολιγωρία προηγούμενων ετών είτε ότι πρόκειται για κινήσεις τακτικής, ενόψει των εκλογών.Χθες 14/5/2019, ήρθε στο φως της δημοσιότητας Έκθεση Αποτελεσμάτων Τακτικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών στον Δήμο Πατρέων που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα. Διαπιστώνει αύξηση των χρεών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου επί θητείας Πελετίδη, για ένα εκατομμύριο ευρώ δαπάνες, οι οποίες έχουν απορριφθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο ως μη κανονικές ή ως μη νόμιμες, για εγκρίσεις απευθείας αναθέσεων που δεν δημοσιεύτηκαν στην Διαύγεια. Έχουμε πραγματικά θορυβηθεί.Συνεχίζοντας, η Δημοτική αρχή Πελετίδη χρειάστηκε όμως να μετρηθεί με την ίδια της την αξιοπιστία. Όταν για χρόνια ως αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι μόνο καταψήφιζε αλλά και κατήγγελλε τις οκτάμηνες Συμβάσεις εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου ή/και των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων κι έρχεται ως Δημοτική αρχή και προσλαμβάνει (καλώς κατά την γνώμη μου) χιλιάδες Πατρινούς, ή υπογράφει Συμβάσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αναρωτιέμαι: «Τι δεν είχε καταλάβει πιο πριν που διαφωνούσε; Ήταν όλα άρνηση ως αυτοσκοπός , ως ιδεολόγημα;» 

Αυτήν την στιγμή η Πάτρα δείχνει ένα πρόσωπο εγκατάλειψης, κατήφειας, παθητικότητας και κλειστοφοβικότητας και η Δημοτική Αρχή το υιοθετεί και το ενδυναμώνει καλλιεργώντας τον λαϊκισμό. Διοργανώνει μια πορεία για την ανεργία στην Αθήνα, κι όταν της δίνεται η ευκαιρία να προσφέρει εργασία και επαγγελματικές εμπειρίες σε νέους ανθρώπους π.χ. ΔΗΠΕΘΕ επιλέγει ως πρόσωπο έναν υπερσυνταξιούχο και πολυθεσίτη. Επιπλέον θέτοντας ως πρόταγμα γενικά και αόριστα «τις ανάγκες του λαού» τον διαχωρίζει σε ερίφια και αμνούς, εισάγει επικίνδυνα ιδεολογικά προσχώματα, αυθαίρετα κριτήρια και έντεχνη πόλωση, ταυτόχρονα δε ανοίγει τις πόρτες της παράταξής της σε ανθρώπους άλλων ιδεολογιών και πολιτικής διαδρομής. Αντιφάσεις που δεν εξηγούνται παρά με το ότι χτίζει μεθοδικά την δεξαμενή των ψηφοφόρων της. Παράλληλα επιχειρηματολογεί αποτινόμενη στο θρησκευτικό συναίσθημα του απλού Πατρινού –τι ειρωνεία για κάποιους που αυτοχαρακτηρίζονται ως άθεοι- χρησιμοποιώντας τον όρο «ο καλός άνθρωπος» για τον Δήμαρχο. Όσο έχω ασχοληθεί με την ιστορία των ηγεσιών των κομμάτων και ειδικότερα του ΚΚΕ, ποτέ δεν διαπίστωσα να επιβραβεύτηκε κανείς ως καλός άνθρωπος και μόνο. 

Όλοι μιλάμε για την ανάπτυξη της Πάτρας. Εσείς πως ορίζετε την ανάπτυξη;

Η Ανάπτυξη για πολλούς είναι συνυφασμένη με την οικονομική μεγέθυνση και την βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Κάτι τέτοιο μπορεί σε μικρό μόνο βαθμό να αποτελέσει έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) και όχι βεβαίως δίχως την συνέργεια με επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς (Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήρια, Ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια). Έμμεσα όμως η Τ.Α., ο Δήμος Πατρέων εν προκειμένω, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει αύξηση των επισκεπτών, περισσότερες διανυκτερεύσεις, ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Μπορεί να παρέχει εκείνες τις αστικές υποδομές που θα προσελκύσει πολιτιστικό, θρησκευτικό και συνεδριακό τουρισμό και τουρισμό αναψυχής που θα τονώσει τόσο το ψυχολογικό κλίμα όσο και την οικονομική ρευστότητα στην πόλη. Για να απαντήσω όμως στο ερώτημά σας, ανάπτυξη για μένα σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα. Σημαίνει φιλοσοφικές αναζητήσεις, αξίες, όραμα, αυτογνωσία, πνευματική καλλιέργεια, καλλιτεχνική και συναισθηματική έκφραση, νέες δεξιότητες και ενδιαφέροντα, θέληση για ζωή και δημιουργία. Κι εδώ η Δημοτική αρχή μπορεί να δείξει τον δρόμο. Ως εμπνευστής, διοργανωτής και συνδιοργανωτής, ως αρωγός, όπου του ζητηθεί. Τόσοι πολλοί ενεργοί πολίτες με πρωτοβουλίες (φιλοσοφικού, φυσιολατρικού, αθλητικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου) προτείνουν ή/και προσφέρουν εθελοντικά στον Πατρινό, έκφραση και διέξοδο. Τόσοι διαθέσιμοι χώροι της πόλης περιμένουν μέσα από την παρουσία των Πατρινών να ξαναζωντανέψουν. 

Ποια θέματα της Πάτρας είναι ψηλά στην ατζέντα της παράταξης «Σπιράλ»;

Στο «σπιράλ» θέλουμε η Πάτρα να αποκτήσει εξωστρέφεια και επισκεψιμότητα κι ο δρόμος περνά από το χτίσιμο συγκεκριμένης ταυτότητας, όχι πια ως σχήμα λόγου για εσωτερική κατανάλωση (Δυτική Πύλη της Ελλάδος, Αρχόντισσα) αλλά ως ουσία και περιεχόμενο που θα την καταστήσει ευρύτερα αναγνωρίσιμη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της θέσης, της ιστορίας, της παράδοσης, των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού της, η Πάτρα σε λίγα χρόνια μπορεί να συστήνεται στο σύγχρονο ανταγωνιστικό σύστημα των αστικών κέντρων ως «η πρωτεύουσα του Ελληνικού καρναβαλιού» ή «Το κέντρο της Ελληνικής ποίησης» ή «μια πόλη με υπέροχο ηλιοβασίλεμα» ή «η πόλη με το μεγαλύτερο δίκτυο πεζοδρόμων» ή «μια ιδανική πόλη για νέους επιχειρηματίες» κλπ. Ιδέες και προτάσεις έχουμε διατυπώσει πολλές στο πρόγραμμά μας (www.spiralpatras.gr). Η ίδια η πόλη θα ορίσει το μέλλον της. 

 

Παράλληλα για θέματα όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, η αναζωογόνηση των συνοικιών, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η σύνδεση με το Πανεπιστήμιο, η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, μπορούν άμεσα να παρθούν μέτρα, ώστε να αποκτήσουμε μια πιο αξιοπρεπή και ασφαλή καθημερινότητα.
Για μια σειρά σημαντικότατων ζητημάτων όπως το μέλλον του Θαλασσίου Μετώπου, η διέλευση του Τρένου, η διαχείριση των Απορριμμάτων, το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου άμεσα θα πρέπει να δρομολογηθούν διάλογος και διαβούλευση και με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Για να μην ξεχνάμε και την ιδιότητά σας ως συγγραφέας. Αν γράφατε λοιπόν ένα βιβλίο για την Πάτρα του σήμερα, τι τίτλο θα είχε;

Κατ’ αρχήν με έναν συγκεκριμένο τρόπο η Πάτρα βρίσκεται και στα τρία βιβλία που έχω εκδώσει, γιατί όπως έχει χαρακτηριστικά γράψει και ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης «η πόλη θα σ’ ακολουθεί». Κι εγώ είμαι Πατρινιά γέννημα-θρέμμα. Η Πάτρα λοιπόν, σήμερα είναι μια πόλη που μας πληγώνει, όμως με μεγαλόπνοη σκέψη, μικρές παρεμβάσεις και λίγα χρήματα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε πολλά σημαντικά, που θα της προσδώσουν ένα διαφορετικό, πιο αισιόδοξο και πιο λαμπερό πρόσωπο. Τεχνογνωσία και άνθρωποι υπάρχουν. Προσεγγίζοντας λοιπόν με αυτόν τον τρόπο το ερώτημά σας, θα έγραφα ένα βιβλίο για το εφικτό της ομορφιάς, του κοσμοπολιτισμού, της διανόησης, του εμπορίου και της γνήσια λαϊκής έκφρασης που θα μπορούσε να βιωθεί στη πόλη μας και θα του έδινα τον τίτλο: «Πάτρα 2023. Ο μύθος του μη εφικτού, για μια ξεχασμένη πόλη».

Ο Κλεισθένης βασίζεται στις συνεργασίες. Πώς «βλέπετε» την 27η Μαΐου;

Ο Κλεισθένης θα ενεργοποιήσει νέες δυνάμεις (πιο υγιείς) στην αυτοδιοικητική πραγματικότητα. Σε βάθος χρόνου δεν θα υπάρχουν ιδεολογικά προσχώματα ή ιδεολογήματα που καταδικάζουν την επικοινωνία και τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει. Η αποδοχή του συνομιλητή, τα επιχειρήματα και η δυνατότητα σύνθεσης απόψεων θα είναι από τα ζητούμενα. Εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες που έχουν σαφές περιεχόμενο και δεσμεύσεις. Στις 27 Μάϊου διαισθάνομαι και διαβλέπω μα μεγάλη επιβράβευση της Κίνησής σπιράλ από την κοινωνία. Θα είναι όμως και η απαρχή της ανάληψης ευθυνών και δεσμεύσεων όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις άλλες Παρατάξεις, για το μέλλον της Πάτρας. Εμείς ασχέτως αποτελέσματος ήρθαμε για να μείνουμε.

 

(Με τον σύζυγό της Μηχανικό Πιτ βαν Άλλεν και τα   παιδιά τους,  τον Φίλιππο 17 και την Μελίνα 15 ετών.)

Ποια είναι η Εύα Αθανασοπούλου

****Η Ευανθία (Εύα) Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι κόρη του αυτοκινητιστή Κλεομένη Αθανασόπουλου και της Ελένης Αθανασοπούλου (το γένος Πανίτσα). Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1989) με Διδακτορικό Δίπλωμα (Dr-Ing) στην Πολεοδομία – Χωροταξία – Περιβάλλον στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (1996). Διετέλεσε στέλεχος Αναπτυξιακών και Διαχειριστικών Φορέων (1998-2002), Διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος (2003-09) και Δ/νουσα Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πάτρας Α.Ε. (2013-14). Έχει διδάξει χωρικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος (Πανεπιστήμιο Πατρών, Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος) και του Εξωτερικού (Πανεπιστήμιο Αννόβερου και Ντάρμστατ) και έχει δημοσιεύσει / παρουσιάσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Έχει εξειδικευτεί στο Business & Career Coaching από το Kingstown College/ Positivity Coaching (2014), και υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του ΙΜΕΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος) καθώς και της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Επιχειρήσεων) έχοντας αναλάβει συμβουλευτική υποστήριξη σε πάνω από 300 επιχειρηματίες. Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά.
Διετέλεσε μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Δυτικής Ελλάδος (2001-03 και 2006-09) και του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ν. Αχαΐας (2010-12) καθώς και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και Επιμελήτρια αυτής για πάνω από δέκα χρόνια έως και σήμερα. Διετέλεσε, επίσης, μέλος και Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών (2009-13).
Έχει συγγράψει τρία λογοτεχνικά βιβλία «Μέλαν σώμα, λευκό. 1981-2011, 30 χρόνια μετά την νίκη» από τις Εκδόσεις Διαπολιτισμός (2011), «Μνήμη και Σκιές. Οι χαμένοι δρόμοι της Σμύρνης» (2013) και «Σε δυο βάρκες» (2015) από τις Εκδόσεις «Πικραμένος».
Διατηρεί τεχνικό γραφείο μαζί με τον σύζυγό της Μηχανικό Πιτ βαν Άλλεν και έχουν δύο παιδιά τον Φίλιππο 17 και την Μελίνα 15 ετών.
Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε Δημοτικές εκλογές.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE