Περιφέρεια Δ. Ελλάδας: Ψάχνουν λύση για την αποπομπή της "Πατριωτικής Αυγής"

Μπροστά σε μια πρωτόγνωρη πολιτική συνθήκη βρίσκεται η περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Δυτικής Ελλάδας μετά από την υποβολή αιτήματος για αποπομπή της παράταξης «Πατριωτική Αυγή» από το περιφερειακό συμβούλιο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Το αίτημα έγινε συγκεκριμένο (ακολούθησε και δεύτερο σχετικό αίτημα από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας) και ανεξάρτητα από την ερμηνεία ή την εγκυρότητα του νομικού πλαισίου που επικαλέστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΡΠΑ Χρήστος Κοσίνας, ανοίγει μία σοβαρή πολιτική - και δευτερευόντως νομική - συζήτηση. Οι προσεγγίσεις είναι διαφορετικές, οι ευθύνες όμως έχουν τη δική τους χωριστή βαρύτητα και στις δύο περιπτώσεις.

Το περιφερειακό συμβούλιο ως πολιτικό όργανο έχει, μεταξύ άλλων, αποστολή να εκφράζει τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και να υπερασπίζεται τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας. Είναι λοιπόν προφανές ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να πάρει όποια πολιτική απόφαση κρίνει ότι είναι σωστή.

Ως προς τη νομιμότητα τα πράγματα διαφέρουν, αφού μια απόφαση του οργάνου με ελλιπή ή χωρίς νομική τεκμηρίωση μπορεί να δεχθεί προσφυγή και να προκαλέσει βαρύ πλήγμα στο κύρος του θεσμού. Ωστόσο, μια πρώτη προσέγγιση που γίνεται με εξαιρετική προσοχή, ως προς το νομικό μέρος της υπόθεσης, είναι ότι η συζήτηση αφορά στην εκπροσώπηση μιας εκλεγμένης παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου που έλαβε την προτίμηση 10.391 κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας (2,67%) εκ των οποίων οι 4.644 ήταν από την Αχαΐα (2,79%).

Ας μην πέφτουν λοιπόν κάποιοι από τα σύννεφα μετά από την πρόσφατη καταδίκη της Χρυσής Αυγής ή συμπεριφέρονται σαν να άκουσαν για πρώτη φορά την ύπαρξη της «Πατριωτικής Αυγής» στο σώμα.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα έχει ένα διάστημα λίγων ημερών στη διάθεσή της για να σταθμίσει τα δεδομένα. Οχι με διάθεση να κρατήσει ισορροπίες, αλλά με σαφή προσανατολισμό να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευτεί το κύρος του θεσμού. Υπ' αυτό το πρίσμα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν και τα υπόλοιπα περιφερειακά συμβούλια ανά την Ελλάδα που έχουν στις τάξεις τους εκλεγμένους εκπροσώπους μελών της Χρυσής Αυγής.

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής αναβλήθηκε η συνεδρίαση με εισήγηση του Γιώργου Πατούλη. Ο περιφερειάρχης είχε θέσει όρο να διεξαχθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση υπό την προϋπόθεση να αποχωρήσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική». Η συνεδρίαση ήταν να γίνει την ημέρα που το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Η άποψη του Γ. Πατούλη ήταν πως για πολιτικούς και συμβολικούς λόγους, δεν νοείτο η πραγματοποίηση της συνεδρίασης, παρουσία των συγκεκριμένων περιφερειακών συμβούλων. Η συγκεκριμένη αντίδραση όμως είχε εφήμερο χαρακτήρα (για μία συνεδρίαση της συγκεκριμένης ημέρας). Το αίτημα για αποπομπή που διατύπωσαν οι δύο παρατάξεις της Δυτικής Ελλάδας αφορά όλες τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και των περιφερειακών οργάνων μέχρι και το τέλος της τρέχουσας θητείας.

Πηγή: pelop.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE