Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο στο Δημοτικό κατάστημα Λουσικών με θέμα τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Ν. Μυλωνάς, στην ομιλία του για τα πεπραγμένα τοποθετήθηκε εφ’ όλης της ύλης, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να επιλύονται τα προβλήματα του δημότη. Η λειτουργία των υπηρεσιών, η εικόνα και η αξιοπιστία του Δήμου καθώς και η θεσμική λειτουργία είναι στις πρώτες θέσεις των προϋποθέσεων για τον Δήμαρχο.  Επισημαίνοντας τις συγκρούσεις και τον αγώνα που έδωσε και δίνει η Δημοτική Αρχή κόντρα σε νοοτροπίες και αντιλήψεις αλλά και για να βελτιώσει την εικόνα του Δήμου προς τα έξω. Ο κ. Μυλωνάς εξήγησε πως είμαστε σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά, υπομονή και επιμονή.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην επιλογή του να προχωρούν οι διαδικασίες προμήθειας μέσω διαγωνισμών με κλειστούς φακέλους για εξοικονόμηση χρημάτων και διαφάνεια. Οι απευθείας αναθέσεις διευκρίνισε γίνονται μόνο για λόγους ταχύτητας και με απόλυτη διαφάνεια.

Αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει ξεχωριστά σε κάθε αντιδημαρχία αλλά και στη ΔΕΥΑΔ και επιγραμματικά σε θέματα που αφορούν τους Ρομά, τους Προέδρους, την έδρα του Δήμου αλλά και τον προαστιακό.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή της υλοποίησης των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά για να ανταποκριθούμε σε όσα αναφερθήκαμε. Το έργο των δέκα μηνών χαρακτηρίζεται θετικό: 

Η κατάσταση της ΔΕΥΑΔ βελτιώνεται συνεχώς, ο δημότης έχει νερό και οι όποιες αστοχίες αντιμετωπίζονται σιγά σιγά με επιτυχία

Βελτιώνουμε καθημερινά την αγροτική οδοποιία, έχουμε ένα πρόγραμμα πάνω από 600.000 ευρώ, ποσό που δεν έχει προηγούμενο για να διορθώσουμε την κατάσταση

Βελτιώθηκε η κατάσταση στην καθαριότητα όπου πέραν της καθημερινής αποκομιδής καθαρίσαμε δεκάδες χωματερές και συνεχίζουμε. Ανατίθεται τις επόμενες μέρες η μελέτη κατασκευής του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων που θα βελτιώσει αισθητά την καθαριότητα του Δήμου μας.

Η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού εργάζεται πυρετωδώς και η κατάσταση στον Δημοτικό φωτισμό είναι πολύ βελτιωμένη. Την επόμενη εβδομάδα θα αναθέσουμε την τεχνική υποστήριξη για ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτροφωτισμού και εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Κρατήσαμε τον Δήμο ανοιχτό με την επιτυχή διαχείριση της μη εξάπλωσης του Κορωνοϊού.

Στόχος μας να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου ο Δήμος θα προσφέρει αγαθά και υπηρεσίες με διαφάνεια και θα τον οδηγήσουμε στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας προς όφελος του Δημότη».

Ο Δήμαρχος στο τέλος του απολογισμού ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους (τους οποίους χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας), τους Προέδρους των Κοινοτήτων, τους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους των Οργανισμών, τους συνεργάτες του καθώς και τους  εθελοντές, τους συλλόγους και τις αρχές για την άριστη συνεργασία και την σημαντική υποστήριξη στο έργο της Δημοτικής Αρχής.

Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών (CPMR) Ελένη Μαριάνου την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, όπου συζήτησε εκτενώς με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και με τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη πως θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της Περιφέρειας, αλλά και πώς θα εμπλουτίσουν και θα ενδυναμώσουν το ευρωπαϊκό της προφίλ. 

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας της CPMR, παρουσία του Περιφερειάρχη του Αντιπεριφερειάρχη και στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπεύθυνων για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, παρουσίασε τις προτεραιότητες και τα έως τώρα επιτεύγματα της CPMR, τα ευρωπαϊκά έργα στα οποία συμμετέχει, τις νέες πολιτικές της ΕΕ, καθώς και τις ευρωπαϊκές ευκαιρίες χρηματοδότησης αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το ρόλο της CPMR ως ενός πολύτιμου συμβούλου της Περιφέρειας σε περιφερειακά θέματα όσο και σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. 

«Με πληροφόρηση, καθοδήγηση, πιέσεις, δικτύωση και συνεργασίες με άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος θα έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε το προφίλ της ήδη δραστήριας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά είπε η Γενική Γραμματέας της CPMR.

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου στα πλαίσια του 8th Regional Growth Conference που πραγματοποιήθηκε στην Achaia Clauss η Ελένη Μαριάνου έκανε παρεμβάσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης και τον ρόλο των δημοσίων επενδύσεων στην περιφερειακή ανάπτυξη στην μετά-COVID-19 εποχή δίνοντας έμφαση στην Πολιτική Συνοχής, στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027 και στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. 

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως η Ελλάδα προβλέπεται να έχει αύξηση στην επιδότησή της σε ποσοστό 7% για τη νέα προγραμματική περίοδο (περίπου 19 δις ευρώ), ενώ αναμένεται να αυξηθεί η χρηματοδότηση στα επιμέρους προγράμματα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία. Όπως ανέφερε, στο επίκεντρο των επενδυτικών προσδοκιών στην Ελλάδα βρίσκονται η βιώσιμη αστική κινητικότητα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πρόσβαση στην απασχόληση, η νησιωτικότητα, και η μακροστρατηγική Αδριατικής - Ιονίου (η οποία έχει άμεση σύνδεση με τη Δυτική Ελλάδα).

Τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Κατά την διάρκεια της συνάντησή τους, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Γ.Γ. για τους αγώνες, τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής, για όλα τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Τους αγώνες ενάντια στην ανεργία, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα και την προστασία των ανέργων, τις πρωτοβουλίες για την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων που βάζουν καθημερινά λουκέτο εξαιτίας του αδυσώπητου ανταγωνισμού με τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις της Δημοτικής Αρχής και του Πατραϊκού λαού, για την υπογειοποίηση του τρένου και την κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου χωρίς διόδια που θα επιβαρύνουν τον λαό, τις διεκδικήσεις για την έλευση του φυσικού αερίου με αγωγό, στην πόλη και την περιοχή, την παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο για την δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου, αλλά και για τις υπόλοιπες δράσεις του Δήμου, για να πάρουν ανάσα οι λαϊκές οικογένειες, που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις. Μετά το τέλος της συνάντησης, προχώρησαν σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, αφού εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Πάτρα, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που γίνεται στον Δήμο, με τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία, δίνει στην Τοπική Διοίκηση αρμοδιότητες, χωρίς πόρους και τόνισε: «Ο Δήμος της Πάτρας, αποτελεί φάρο για πολλούς Δήμους της χώρας μας. Τον έχουν πρότυπο και πολλοί είναι εκείνοι που μας έχουν πει, ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης γι’ αυτούς».

Ο Δήμαρχος Πατρέων από την πλευρά του, εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του κ. Κουτσούμπα, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι σημαντικό για τον λαό, να έχει ένα κόμμα, ένα αποκούμπι που ξέρει ότι τον στηρίζει, ότι νιώθει την αγωνία του για το μέλλον του». Αναφέρθηκε στην στήριξη που παρείχε μέσα κι έξω από την Βουλή το ΚΚΕ, στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του Δήμου και του Πατραϊκού λαού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην εφαρμοστεί το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης χρεών άνω των 500 ευρώ από τους Δήμους και να δοθεί η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια, να αποφασίζουν την απαλλαγή από το μέτρο, όσων αδυνατούν να πληρώσουν.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος πρόσφερε στον Γ.Γ. του ΚΚΕ, δύο αντίγραφα πινάκων του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, το λεύκωμα του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή για την Πάτρα, αλλά κι ένα έντυπο που δημιουργήθηκε από παιδιά με ειδικές ανάγκες, που φιλοξενούνται στις κοινωνικές δομές του Δήμου.

 

Την Κοινότητα των Σαγαιίκων επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Ν. Μυλωνάς ,χθες Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 για να συζητήσει με τους δημότες κυρίως το θέμα των Ρομά και της παραβατικότητας που ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

 

 Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αστυνομικός Διοικητής Δυτικής Αχαΐας, Σταθόπουλος Ηλίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Αχαΐας Χρήστος Λαμπρόπουλος με τον βοηθό του κ. Ψύχα καθώς και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής ΒΙ.ΠΕ Πατρών κ. Μπαλτάς Κώστας, ο Υποδιοικητής κ. Δημητρόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ανδρέας Σαρτζής.

 

 Τον Δήμαρχο συνόδευσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κουνάβης Παναγιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Μάλλιαρης Γρηγόρης, Σταυρογιαννόπουλος Σπύρος, Γκοτσόπουλος Βασίλης και Ταπεινός Κωνσταντίνος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ Αχαΐας Παλαιολόγος Κωνσταντίνος και ο Πρόεδρος του ΟΤΑΔ Νίκος Πετρόπουλος.

 

Ο Δήμαρχος άνοιξε τη συζήτηση εξηγώντας πως τα κατασταλτικά μέτρα δεν βοηθάνε την καλή γειτονία, ούτε λύνουν το πρόβλημα. Το αίσθημα ασφάλειας έχει διαταραχθεί και όχι άδικα , η λύση όμως είναι ο διάλογος. «Είναι ένας άλλος κόσμος, άλλα ήθη, άλλα έθιμα, άλλη κουλτούρα, λείπει η παιδεία και η εκπαίδευση. Εμείς οφείλουμε να αλλάξουμε τις λανθασμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες τους» αναφέρει ο Δήμαρχος και συνεχίζει δίνοντας μεγάλη έμφαση στην παιδεία αλλά και στις κάκιστες συνθήκες διαβίωσής τους. Η Δημοτική Αρχή οφείλει και θέλει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, να τους δημιουργήσει διεξόδους, να προσφέρει αυτό που της αναλογεί. Ένα καθαρό μέρος, πόσιμο νερό, ένα γήπεδο, έναν δρόμο.

 

Σε ότι αφορά την παραβατικότητα ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα όργανα της τάξης οφείλουν να επιβάλλουν τον νόμο με τους ίδιους όρους. Η Δημοτική αρχή έχει δώσει ήδη δείγματα της αποφασιστικότητάς της και σκοπεύει να εξακολουθήσει με τον ίδιο τρόπο. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε πως οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής καθώς και οι πυροσβεστικές υπερβαίνουν εαυτό και χρειάζονται ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν. Επίσης αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη δημιουργία αστυνομικού τμήματος στα Σαγαίϊκα, κάτι το οποίο έχει ζητήσει ήδη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν. Δημοτική Αρχή, Πυροσβεστική και Αστυνομία κρατώντας κοινή στάση απέναντι στο πρόβλημα ζήτησαν την βοήθεια και την ατομική ευθύνη των δημοτών προκειμένου να βελτιωθούν τα πράγματα και να αμβλυνθούν οι εντάσεις.

 

Τέλος, ο Δήμαρχος ζήτησε μια ομάδα δημοτών, η οποία μαζί με την δημοτική αρχή, θα επισκεφθεί τον Υπουργό προκειμένου να πιέσει για την ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος Κ. Αχαΐας και την ταυτόχρονη δημιουργία αστυνομικού τμήματος στα Σαγαίϊκα, όπου ο δήμος θα παρέχει τον χώρο και ότι άλλο χρειαστεί.

Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά και κάλυψη των αναγκών της χώρας σε οινόπνευμα από την ενεργοποίηση της διαδικασίας της απόσταξης κρίσης

Την πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για δικαίωμα στην απόσταξη κρίσης υιοθέτησε η Ελληνική Κυβέρνηση και ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να δίνεται πλέον η δυνατότητα για οινοπνευματοποίηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Απρίλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, ανέπτυξαν την πρόταση τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας την ανάγκη αφενός στήριξης της παραγωγής και του εισοδήματος των οινοπαραγωγών και αφετέρου, την ωφελιμότητα της παραγωγής αποθεμάτων οινοπνεύματος προς όφελος της χώρας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19

Στο πλαίσιο αυτό, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 3 Ιουλίου 2020, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την υλοποίηση του μέτρου στήριξης που αφορά στην απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης. Δικαιούχοι της στήριξης, που χορηγείται για την απόσταξη οίνου, είναι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις. 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, οι κ.κ. Ζαίμης και Βασιλόπουλος, με κοινή τους δήλωση εκφράζουν την ικανοποίησή τους. «Η ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσταξης κρίσης συμβάλλει σημαντικά στην στήριξη του εισοδήματος των οινοπαραγωγών της Δυτικής Ελλάδας, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στη συνεχιζόμενη προσπάθεια αυτάρκειας της χώρας σε οινόπνευμα. Πρόκειται για ένα μέτρο πολλαπλώς ωφέλιμο που έγκαιρα προβλέψαμε και στο οποίο με αποφασιστικότητα αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση» αναφέρουν.

Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι, για ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγοί, υποβάλλουν υποχρεωτικά στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και τη δήλωση αποθεμάτων, επιλέγοντας στις ενέργειες την «απόσταξη». Δηλώνουν τα αποθέματα μόνο της παραγωγής τους, τα οποία κατείχαν έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, στις αποθήκες τους. 

Στη συνέχεια υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, για ένταξη στο πρόγραμμα, ηλεκτρονικά, μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ., από την 6η Ιουλίου έως και την 12η Ιουλίου 2020. 

Η επιλεξιμότητα των αιτήσεων εξετάζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που είναι: 

α) ο προς απόσταξη οίνος να έχει παραχθεί νόμιμα 

β) ο ενδιαφερόμενος οινοπαραγωγός να έχει υποβάλλει: 

i) οι δηλώσεις συγκομιδής, παραγωγής και αποθεμάτων κατά τις δύο τελευταίες αμπελοοινικές περιόδους και αυτές να είναι πλήρεις και ακριβείς, 

ii) να τηρεί βιβλία εισερχομένων εξερχομένων και αποθεμάτων.

iii)να υπάρχει  συμφωνητικό απόσταξης οίνων με οινοπνευματοποιείο Β΄ κατηγορίας

iv) έντυπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον υπολογισμό της χιλιομετρικής απόστασης από τον χώρο αποθήκευσης του οίνου μέχρι τον χώρο των εγκαταστάσεων του οινοπνευματοποιείου Β΄ κατηγορίας σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο συμφωνητικό απόσταξης. 

Όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία, στον σύνδεσμο:  https://www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/deltia-tupou/item/13854-proupothesei...

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE