Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου με μοναδικό θέμα τον απολογισμό της δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος, Θεόδωρος Μπαρής στην εισήγησή του έκανε λόγο για «δυναμικό ξεκίνημα» και προχώρησε σε αναλυτικό απολογισμό των δράσεων του Δήμου σε καίριους τομείς, όπως η ύδρευση, η άρδευση, η καθαριότητα, η οδοποιία, η πολιτική προστασία, ο αθλητισμός και η νεολαία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η κοινωνική μέριμνα, ο κορωνοϊός, η ποιότητα ζωής, την οικονομική κατάσταση του δήμου, στην  εκπόνηση μελετών, στα αδέσποτα ζώα καθώς και στην οργάνωση και η διοίκηση του δήμου.

Όπως τόνισε «ο δημόσιος απολογισμός αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της διαφάνειας και του ήθους με το οποίο ασκούμε τα καθήκοντά μας. Δυστυχώς, οι περιορισμοί που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας, δεν επιτρέπουν η παρούσα διαδικασία να είναι ανοιχτή στους δημότες. Από την αρχή της θητείας μας εκτός από τα τρέχοντα θέματα της καθημερινότητας, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και χρονίζοντα προβλήματα τα οποία δυσχέραιναν τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Τίποτε δεν είναι εύκολο και πολύ περισσότερο τίποτε δεν μας χαρίζεται. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την Πολιτεία, τους προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια, τις άλλες παρατάξεις του Δήμου μας και τους εργαζόμενους μπήκαμε στο πεδίο της μάχης και αγωνιζόμαστε καθημερινά για να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε όλους τους τομείς, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζουμε έργα και δράσεις που θα δώσουν νέα πνοή στο Δήμο μας».

 

Ενδεικτικά ο Δήμαρχος, ανά τομέα, παρουσίασε μεταξύ άλλων τις εξής ενέργειες:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ

 

-              Συστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία Κανονισμός ύδρευσης

 

-              Αποκατάσταση βλαβών αποκλειστικά με το προσωπικό του δήμου και συνεχής έλεγχος της ποιότητας και λήψη μέτρων (χλωριώσεις)

 

-              Νέες αντλίες σε γεωτρήσεις, αξιοποίηση νέων και κατασκευή δεξαμενών

 

-              Υποβολή αιτήματος στην ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ για την υδροδότηση Βασιλικού, Ισώματος και Φαρρών

 

-              Έλεγχοι για τη νομιμότητα των παροχών και μικρές επεκτάσεις δικτύου σε οικισμούς

 

«Παρά το γεγονός ότι η χρονιά 2019/2020 ήταν η πλέον άνυδρη των τελευταίων ετών είχαμε τα λιγότερα προβλήματα ύδρευσης στον δήμο μας από κάθε άλλη χρονιά, ενώ την ίδια ώρα βελτιώθηκε και η ποιότητα του νερού όπως αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα των μετρήσεων», ανέφερε ο κ. Μπαρής.

 

ΑΡΔΕΥΣΗ

 

-              Καθαρισμός αυλάκων

 

-              Συγκρότηση και λειτουργία της διοικούσας επιτροπής για τη διαχείριση της λιμνοδεξαμενής Ντασκά

 

-              Υποβολή πρότασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την κατασκευή και συντήρηση 15 χλμτσιμενταυλάκων στο σύνολο των κοινοτήτων του δήμου

 

-              Συντάσσεται Κανονισμός άρδευσης

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

 

-              Εξομάλυνση της διαδικασίας αποκομιδής των σκουπιδιών

 

-              Πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας (3 άτομα)

 

-              Σύμβαση με ιδιώτη για την αποκομιδή των σκουπιδιών στις δημοτικές ενότητες Τριταίας και Καλεντζίου

 

-              Προμήθεια κάδων απορριμμάτων

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

 

-              Συντήρηση αγροτικού οδικού δικτύου και ορεινής οδοποιίας

 

-              Υλοποίηση του έργου οδοποιίας “Λεόντιο - Βετέικα” (643.400€)

 

-              Συνεχή συνεργασία με την ΠΔΕ για τη συντήρηση επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου, βελτίωση του οδικού δικτύου Διάσελο – Καλέντζι, ολοκλήρωση διαδικασιών για τη βελτίωση του οδικού άξονα Πατρών - Καλαβρύτων

 

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «στην οδοποιία καταγράφονται πολλά προβλήματα. Ο Δήμος μας προχωρά νέα έργα και προετοιμάζει τους φακέλους για να καταθέσει κι άλλες προτάσεις, ενώ την ίδια ώρα αξιοποιεί τον μηχανολογικό εξοπλισμό που έχουμε στη διάθεσή μας για καθημερινές, αναγκαίες παρεμβάσεις».

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

-              Καθαρισμός δρόμων

 

-              Καθαρισμός παράνομων χωματερών

 

-              Σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών και σεισμών

 

-              Αξιοποίηση των μηχανημάτων έργων του δήμου και των πυροσβεστικών οχημάτων στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών

 

-              Συνεργασία με πυροσβεστική, αστυνομικό τμήμα, δασαρχείο και όλες τις υπηρεσίες της περιοχής

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

-              Παραχώρηση χώρου στο γήπεδο Βασιλικού στον σύλλογο τοξοβολίας ΠΕΛΟΠΑΣ

 

-              Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη συντήρηση του γηπέδου του Ισώματος (προϋπολογισμού 320.000€)

 

-              Ένταξη του έργου βελτίωσης του γηπέδου της Χαλανδρίτσας στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ (300.000€)

 

-              Ένταξη κατασκευής του έργου “Κατασκευή γηπέδου 5X5 στη θέση Κραβαριωτέικα στην δημοτική ενότητα Τριταίας” (300.000€)

 

-              Πρόβλεψη για ενίσχυση των αθλητικών σωματείων του δήμου

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Να σημειωθεί, πως εξαιτίας της πανδημίας δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της 19ης Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας αλλά και άλλων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί, ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την διοργάνωση της 20ης Έκθεσης, η οποία θα έχει αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Επίσης ο Δήμος θα έχει συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

-              Παρεμβάσεις για να αποτραπεί η υποβάθμιση σχολείων και στις εκπαιδευτικές αρχές για την πλήρη στελέχωση των σχολικών μονάδων με επαρκές προσωπικό

 

-              Λειτουργία σχολικού συγκροτήματος Ερυμάνθειας

 

-              Εκκένωση και λήψη μέτρων από κτίριο του δημοτικού σχολείου Φαρρών όπου από το 2014 είχε κριθεί ως ακατάλληλο

 

-              Προετοιμασία για την υποβολή πρότασης για επέκταση και ανέγερση νέων διδακτηρίων

 

-              Υλοποίηση του έργου παρέμβασης στους αύλειους χώρους 47.253,55€ (Φιλόδημος ΙΙ)

 

-              Έχει υποβληθεί αίτημα για την χρηματοδότηση προκειμένου να συνταχθούν μελέτες πυρασφάλειας για τα σχολεία και την υλοποίηση των μελετών

 

-              Αίτημα στην ΠΔΕ για παραχώρηση οικοπέδου στο Σταυροδρόμι για την ανέγερση διδακτηρίου

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Δήμος και στην κοινωνική μέριμνα ενισχύοντας τις ευπαθείς ομάδες μέσω και της ενδυνάμωσης των δομών που λειτουργούν στο Δήμο, ενώ υπενθύμισε κι όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος στην περίοδο της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, όπως η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των δημοτών, η τακτική απολύμανση των δημόσιων κτιρίων, η μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με την ενίσχυση δομών όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», η συνεργασία με υγειονομικούς φορείς, κ.ά.

 

Εξ άλλου, ο κ. Μπαρής αναφέρθηκε και στις τομές που έγιναν στον τομέα της διοίκησης και της οργάνωσης με αξιοποίηση όλου του προσωπικού, τη λειτουργία αποθήκης, την καταγραφή των προβλημάτων κάθε Κοινότητας προκειμένου να ιεραρχηθούν οι ανάγκες, η συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια και η ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τους, κ.ά.

 

Όσον αφορά στον τομέα της Ποιότητας Ζωής, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού, στην υλοποίηση του έργου ανάπλασης στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Σκιαδά (855.600€ ΕΣΠΑ), στην δρομολόγηση κατασκευής  παιδικών χαρών σε 30 οικισμούς του Δήμου (463.910,04€), κ.ά.

 

Στον οικονομικό τομέα, ο Δήμαρχος τόνισε πως παρά τις πενιχρές δυνατότητες του Δήμου, τα δημοτικά τέλη παρέμειναν σταθερά, ενώ την ίδια ώρα η δημοτική Αρχή κλήθηκε να διαχειριστεί εξώδικα από προμηθευτές και εργολάβους για οφειλές.

 

Μάλιστα, γι αυτό το σκοπό υποβλήθηκε και εγκρίθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών 276.000€ για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Ακόμη, επετεύχθη μείωση των ληξιπρόθεσμων απλήρωτων υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών, ενώ υπήρξε ταυτόχρονη μείωση των λειτουργικών εξόδων χωρίς να δημιουργηθεί καμία νέα οφειλή.

 

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

 

Κλείνοντας τον απολογισμό του, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου αναφέρθηκε στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, μεταξύ των οποίων είναι:

 

-              Περαιτέρω οργάνωση του Δήμου

 

-              Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών

 

-              Ύδρευση από το φράγμα

 

-              Βελτίωση του αρδευτικού δικτύου και της άρδευσης

 

-              Τουριστική αξιοποίηση του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου και του ορεινού όγκου του Ερύμανθου

 

-              Εξέλιξη και εκσυγχρονισμός Αγροτικής έκθεσης Χαλανδρίτσας και Ζωοπανήγυρις Βουντούχλας

 

-              Διοργάνωση εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

 

-              Εγκατάσταση στο Νέο Δημαρχείο

Συνεδρίασε η Γνωμοδοτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την εκπόνηση του νέου τετραετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

O Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης και Πρόεδρος της Επιτροπής συνεπικουρούμενος από την συμβουλευτική ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση του σχεδίου, ενημέρωσε τα μέλη για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, το χρονοδιάγραμμα του έργου αλλά και τις φάσεις του στρατηγικού σχεδιασμού. Ήδη έχουν αποσταλεί σε όλους τους Δήμους, τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας, τα στελέχη των υπηρεσιών και νομικών προσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ερωτηματολόγια, με σκοπό να καταγραφούν οι ανάγκες, τα προβλήματα αλλά και οι στόχοι για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο κ. Ζαΐμης, τόνισε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον επανασχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής και στον προσδιορισμό προτεραιοτήτων για τη νέα προγραμματική περίοδο, με σκοπό την ταχύτερη απορρόφηση των χρηματοδοτικών πόρων ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.

«Απαιτείται σκληρή δουλειά ,μεθοδικότητα αλλά και συνεργασία με όλους τους φορείς προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού ένα σχέδιο συμβατό με τις απαιτήσεις της εποχής και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας. Το μέλημά μας αυτή τη στιγμή αποτελεί η ανασύνταξη της τοπικής οικονομίας και ο προσεκτικός σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων έτσι ώστε το σύνολο των πιστώσεων να απορροφηθεί σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας», τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Σχετικά με το συνεχιζόμενο θόρυβο για τη διαγράμμιση τμήματος της οδού 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αχαγιάς, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, προχώρησε σήμερα στην παρακάτω δήλωση:

 

«Το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας στην πόλη. Κατά το διάστημα της εφαρμογής του απέφερε, κατά γενική ομολογία, θετικές επιπτώσεις ανακουφίζοντας τον κυκλοφοριακό φόρτο. 

Ωστόσο ορισμένοι, αντί να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που καταβάλει η δημοτική αρχή, ενισχύουν παρωχημένες επιλογές και συμπεριφορές που τόσο ακριβά έχουν κοστίσει στην πόλη και στο Δήμο.

Δεν γίνεται να παραπονιόμαστε ότι έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με άλλες πόλεις και ταυτόχρονα ορισμένοι να υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για να πάμε μπροστά. Η δημοτική αρχή θα επιμείνει σταθερά σε ένα σύνολο επιλογών και δράσεων που θα παράσχουν στους δημότες βασικά αγαθά όπως είναι η απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων, ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων και τα μποτιλιαρίσματα που προκαλούν ηχορύπανση, ατμοσφαιρική ρύπανση, εκνευρισμό ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύουν τις συναλλαγές. 

Η εναντίωση σε αυτές τις επιλογές θέλει να κρατήσει την Αχαγιά καθηλωμένη σε ένα προβληματικό παρελθόν και προσπαθεί να στερήσει τους δημότες από βασικά αγαθά. Είναι μια εναντίωση που στηρίζεται σε ατομικά μικροσυμφέροντα και αγνοεί τα μεγάλα συλλογικά συμφέροντα κι αυτό το έχει ήδη αντιληφθεί η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών».  

 O επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Νίκος Παπαδημάτος ρώτησε ευθέως τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ής Σεπτεμβρίου, για το αν ο ίδιος είναι υπέρ ή κατά των σχολικών καταλήψεων, ανεξάρτητα από τα αιτήματα των μαθητών. 

Δυστυχώς, ο κ. Δήμαρχος δεν απάντησε ευθέως, πετώντας για ακόμη μια φορά τη μπάλα στην εξέδρα, αποδεικνύοντας προφανώς ότι μάλλον είναι συνδιοργανωτής των καταλήψεων και… επαναστάτης κατά το δοκούν! 

Και κάτι τελευταίο: Η παράταξή μας συνιστά στον κ. Δήμαρχο να παρακολουθεί την εξέλιξη των κρουσμάτων Covid-19 στην πόλη μας, γιατί δυστυχώς βλέπουμε μια αυξητική πορεία και ενδεχομένως κάποια στιγμή και ο ίδιος να χρειαστεί να απολογηθεί…

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου Σπύρου Μυλωνά και των μελών της δημοτικής αρχής με αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου, υπό τον πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Ρέλλο.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά τους συνομιλητές για όλες τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που περιλαμβάνονται στη β’ φάση του σχεδίου αστικής ανάπλασης στην Αχαγιά. Στη συνέχεια έγινε εκτεταμένος διάλογος, απαντήθηκαν απορίες και δόθηκαν διευκρινίσεις.

Κεντρική και βάσιμη ήταν η ανησυχία των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου για το πρόβλημα της στάθμευσης που ταλαιπωρεί τις εμπορικές δραστηριότητες αλλά και ολόκληρη τη ζωή στην πόλη.

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει ότι ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε προκήρυξη για κατάθεση προσφορών προς ενοικίαση ελεύθερων χώρων ώστε αυτά να μετατραπούν από το Δήμο σε υπαίθρια πάρκινγκ, προκειμένου να υπάρξει ριζική και άμεσηαντιμετώπιση του προβλήματος πολύ πριν από την υλοποίηση της β’ φάσης της ανάπλασης.

Ταυτόχρονα, ο Σπύρος Μυλωνάς εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η μακροπρόθεσμη και οριστική λύση του προβλήματος σχετίζεται με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης που θα εξασφαλίσει κοινόχρηστους χώρους και θα επιτρέψει τη μόνιμη λύση του προβλήματος.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από κοινή διάθεση συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες και προβλήματα σε ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας.

«Είχαμε μια συνάντηση εργασίας που ήταν γόνιμη και δημιουργική», δήλωσε ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Ο Δήμος συζητάει, ακούει και επιχειρεί συνεχώς για την επίλυση των προβλημάτων. Η συνάντησή μας με τον Εμπορικό Σύλλογο μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε αλλά και να ενημερώσουμε για τις εξελίξεις σε μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη β΄ φάση της ανάπλασης αλλά και με το καυτό ζήτημα των χώρων στάθμευσης. Πιστεύω ότι κινούμαστε στη σωστή πορεία κι αυτό το κατανόησαν οι συνομιλητές ».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE