Στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας θα μεταβεί τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter αναφέρει: «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή».

Τη θλίψη του για τις ανθρώπινες απώλειες στις φονικές πλημμύρες που έφερε στην Εύβοια η κακοκαιρία «Θάλεια» εξέφρασε το Κίνημα Αλλαγής.

«Σε αυτές τις τραγικές στιγμές, δεν συγχωρείται καμιά ολιγωρία και αδράνεια της κρατικής μηχανής», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, που υποστηρίζει επίσης ότι «παρά την επίσημη πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν ελήφθησαν δυστυχώς τα προληπτικά μέτρα που αρμόζουν στην πρόβλεψη τέτοιας κακοκαιρίας».

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας όλους τους αρμόδιους «έστω και τώρα να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών τους για την προστασία των ανθρώπων, τον περιορισμό των συνεπειών της καταστροφής και την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των πληγέντων».

"Η ψυχική υγεία είναι μια προτεραιότητα του πρωθυπουργού. Η στήριξη της ψυχικής υγείας στη χώρα είναι αυτό στο οποίο η κυβέρνηση δίνει μια πρωτοκαθεδρία", ανέφερε η Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104.6.

Ερωτηθείσα για τις νέες τις αρμοδιότητες, η κ. Ράπτη εξήγησε πως "καταρχήν στηρίξαμε τα υφιστάμενα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στόχος είναι να στηρίξουμε και τους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων". Η ίδια πρόσθεσε ότι "έχουμε ανάγκη πρόληψης των ψυχιατρικών νοσημάτων και στο γενικό πληθυσμό" μέσα από τη στήριξη των κέντρων ημέρας και την περαιτέρω ανάπτυξη των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας.

Η υφυπουργός Υγείας, εστίασε και στην ανάγκη "να στηρίξουμε και την κατ’ οίκον φροντίδα για άτομα με ψυχικές διαταραχές" και πρόσθεσε ότι "για εμάς είναι ένα στοίχημα στο επόμενο διάστημα να αναπτύξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες", κάνοντας ειδική αναφορά στη στήριξη δομών για εφήβους με αυτισμό και ατόμων που πάσχουν από άνοια.

Αναφορικά με τη δέσμευση των απαραίτητων πόρων για την ψυχική υγεία, "πράγματι υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ. Πρόθεσή μου είναι να διερευνήσω αν υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης και από το Ταμείο Ανάκαμψης" απάντησε η κ. Ράπτη, επισημαίνοντας πως "θα αξιοποιήσουμε και τις ιδιωτικές δωρεές".

"Πρώτο μέλημά μου είναι να συνεργαστώ με τους ειδικούς. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρα πολλά χρόνια προσφοράς στην ψυχική υγεία", υπογράμμισε η ίδια και παρατήρησε ότι "την κυβέρνηση το πρώτο που την ενδιαφέρει είναι να παράσχει ποιοτική δημόσια υγεία".

Κληθείσα να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, "οφείλεται στη χαλάρωση όλων μας. Η διασπορά γίνεται από εμάς τους ίδιους. Αυτό είναι το ανησυχητικό", είπε η κ. Ράπτη και συνέστησε "να φοράμε όλοι τις μάσκες μας στους κλειστούς χώρους".

Ως προς τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, "ήταν μια κατάσταση που την αντιμετωπίζουμε και αλλάζει" τόνισε η Υφυπουργός και χαρακτήρισε το τοπικό lockdown ως τον "απόλυτο τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης".

Για τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, τα ελληνοτουρκικά αλλά και τον κορονοϊό και την εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μίλησε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Για τόσο σημαντικά ζητήματα όπως ο καθορισμός ΑΟΖ, δεν κάνουμε σχόλια, βάζουμε υπογραφές όταν είμαστε έτοιμοι. Και βάλαμε, όπως κάναμε με την Ιταλία και τώρα με την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση το μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης είναι παράνομο, άκυρο και νομικά ανυπόστατο. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ενεργοποιήσαμε τις διεθνείς μας συμμαχίες και αναδείξαμε τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταγγελθεί από την ΕΕ, τις μεγάλες, αλλά και τις γειτονικές χώρες και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Αυτά επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ακυρώνει το τουρκολυβικό σύμφωνο.

  Ο κ. Πέτσας σε συνέντευξη του στη «Βραδυνή» υπογραμμίζει ταυτόχρονα πως «θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μόνιμη βάση, κι ακόμη περισσότερο σε περιόδους έντασης, έτσι ώστε να υπάρχει μια βαλβίδα εκτόνωσης. Έχουμε πει ότι θέλουμε το διάλογο, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πραγματοποιούνται, ήδη, συζητήσεις για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε, ανά πάσα στιγμή».

   Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει σχετικά με την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου ότι «ένα ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι αντικείμενο προς συζήτηση και επίλυση: η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών». Διευκρινίζει επίσης ότι «η πρόοδος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό και, αντιστρόφως, η πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να βελτιώνει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λογικές παζαριού, όμως, που θέλουν τα πάντα στο ίδιο καλάθι, δεν γίνονται δεκτές».

Στηρίζουμε τις δουλειές και το εισόδημα των Ελλήνων για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση

   Σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική οικονομία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά πως θετικό στοιχείο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κερδίσει αξιοπιστία. Επίσης ότι «πέραν των μέτρων ύψους 24 δισ. ευρώ που ήδη εφαρμόζουμε, φροντίσαμε να διατηρήσουμε "πολεμοφόδια" στο Ταμείο του Κράτους, για να στηρίξουμε τις δουλειές και το εισόδημα των Ελλήνων στην εξαιρετικά δύσκολη φετινή συγκυρία. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση».

   Προσθέτει επίσης πως φέτος είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα λόγω της κρίσης του κορονοϊού αλλά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει «πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού στη θέση του. Η μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί κεντρικό στρατηγικό άξονα του Ελληνικού Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά

Ειδικότερα για την υγειονομική διάσταση της κρίσης επισημαίνει πως: «παρακολουθούμε διαρκώς την επιδημιολογική κατάσταση, ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά. Αυτό το στόχο είχε και η έκτακτη παρέμβαση του κ. Τσιόδρα. Τα κρούσματα, άλλωστε, αυξάνονται όχι τόσο εξαιτίας των εισαγομένων από το εξωτερικό, όσο, κυρίως, λόγω της χαλάρωσης στο εσωτερικό. Ο εχθρός λέγεται εφησυχασμός. Έχουμε εντοπίσει τρεις εστίες ανησυχίας. Πρώτον, τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Δεύτερον, τις συναθροίσεις στα μπαρ, στους γάμους, τις βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Και τρίτον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε αυτές τις εστίες δίνουμε τώρα το βάρος. Όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούμε. Κρίσιμο είναι να παρακολουθούμε αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνομένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

   Προσθέτει ακόμη πως «η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» και τονίζει ότι πρέπει να «διαλύσουμε, την πλάνη πως ο κορονοϊός δεν μας αφορά. Ας τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και τις αποστάσεις και ας φοράμε τις μάσκες, όπου συνιστούν οι ειδικοί».

Η μείωση φόρων και εισφορών, κεντρικός στρατηγικός άξονας

Όσον αφορά την εισροή πόρων στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει πως «η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους του Ταμείου για να καλύψει δαπάνες και εντός του 2020, καθώς αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η αναδρομική επιλεξιμότητα από την 1η Φεβρουαρίου. Η διάρκεια του Ταμείου εκτείνεται σε τρία χρόνια για τις δεσμεύσεις των ποσών και σε ακόμα τρία για τις εκταμιεύσεις. Θα αξιοποιήσουμε την οικονομική δύναμη πυρός -τα περίπου 72 δισ. που παρέχουν το Ταμείο Ανάκαμψης και το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου- με το συνεκτικό Εθνικό Σχέδιο που θα καταθέσουμε τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κομβικό ρόλο στο Ελληνικό Σχέδιο έχει η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, μέσω της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που έβαζαν φρένο στην πραγματική οικονομία και τροφοδοτούσαν την παραοικονομία. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι η μείωση των φόρων και εισφορών που επιβαρύνουν τον κόσμο της εργασίας, αποτελεί κεντρικό στρατηγικό άξονα του σχεδίου αυτού, όπως αποτυπώνεται και στην ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και μπήκε σε διαβούλευση».

Με τη λακωνική απάντηση «το συντομότερο», κορυφαία κυβερνητική πηγή απάντησε χθες στο ερώτημα της «Κ» αναφορικά με το πότε η συμφωνία με την Αίγυπτο θα τεθεί προς έγκριση από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας –κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ– έλεγε πως θα απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα με το αίτημα «το ελληνικό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στη συμφωνία».

Ως γνωστόν, η Βουλή έχει διακόψει τις εργασίες της έως τις 24 Αυγούστου, ως θερινό διάλειμμα μετά ένα δωδεκάμηνο εντονότατου νομοθετικού έργου.

Σε εκκρεμότητα δεν υπάρχουν αυτή την ώρα σημαντικά προς επεξεργασία και ψήφιση νομοσχέδια, οπότε αμέσως μετά το άνοιγμα της Ολομέλειας, εκτιμάται ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην εν λόγω συμφωνία για την κύρωσή της. Η πράξη αυτή θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια να αναρτηθεί στα Ηνωμένα Εθνη. Εως χθες το απόγευμα τουλάχιστον, δεν είχε ζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Βουλή να προβεί σε έκτακτο «άνοιγμα» αποκλειστικά για την κύρωση αυτή.

Αλλωστε, εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα προηγηθεί η ενδελεχής ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων από την κυβέρνηση. «Η αντιπολίτευση θα πάρει πλήρη φάκελο με έγγραφα, δεν έχουμε κρυφή διπλωματία», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως θα έχει συναντήσεις για το θέμα αυτό και με εκπροσώπους των κομμάτων. Υπενθύμισε, πάντως, με αφορμή σχετικό ερώτημα αλλά και μέρος της κριτικής που ασκείται ήδη από την αντιπολίτευση, ότι επί του τρόπου διαπραγμάτευσης αυτής της συμφωνίας υπήρξε και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα και ειδικά ως προς την αντίστοιχη «υποχρέωση» του Καΐρου, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη Γερουσία αυτό το Σαββατοκύριακο, οπότε υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί εκεί περίπου ένα δίμηνο για να περάσει η συμφωνία.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE