Στο τέλος η Φώφη θα μείνει μόνη της με τον θυρωρό! Ατάκα -φαρμάκι από τον Δημήτρη Κατσικόπουλο για τις εσωκομματικές διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής στην Πάτρα. 

Περισσότερα...

Την πεποίθηση πως «το 2021 θα σηματοδοτήσει όχι μόνο τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά και τη χρονιά που η Ελλάδα θα καθιερωθεί ως χώρα επένδυσης στη συνείδηση της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας», εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

 

Κατά την εισήγησή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα την ανάπτυξη παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο «πολιτικό και οικονομικό μομέντουμ που έχει η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την εικόνα της χώρας και να προάγει μια εξωστρεφή επιχειρηματική κουλτούρα».

 

Συνοψίζοντας το ρόλο που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Οικονομικής Διπλωματίας για να αναδείξει αυτή την αλλαγή, όπως αναφέρεται, ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ότι «ο επενδυτής επιλέγει μια χώρα που υπάρχει πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ειρήνη και συνοχή, μια χώρα που οι θεσμοί λειτουργούν».

 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε: «δουλεύουμε ήδη σε 3 κατευθύνσεις που όλες μαζί συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε εξωστρέφεια:

 

1. Την ενοποίηση όλων των φορέων για την οικονομική διπλωματία κάτω από τη στέγη του υπουργείου Εξωτερικών.

 

2. Την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μέσω συγκροτημένων, εστιασμένων προσπαθειών σε συγκεκριμένους χώρους και χώρες.

 

3. Η προσπάθεια υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνοποίησή τους, αλλά και η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα θα υποστηριχθεί από αυτό που ονομάζουμε "Repositioning Greece".

 

Δηλαδή τη θετική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής πρότασης που στηρίζει και στηρίζεται από κάθε άξονα της δημόσιας και ιδιωτικής υπόστασης, ώστε η αντίληψη των Ελλήνων, των επενδυτών, της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και γενικότερα της διεθνούς κοινής γνώμης, να είναι θετική απέναντι στη χώρα και τους ανθρώπους της, όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά και τόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας».

 

Αισιοδοξία για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας, εκφράστηκε στη συνάντηση του υφ. Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη με τη Γερμανίδα υφυπουργό Οικονομίας

 

Οι νομοθετικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για τη συνένωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην άσκηση της οικονομικής διπλωματίας υπό το υπουργείο Εξωτερικών, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με την υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Κλαούντια Ντερ-Φος (Caudia Dorr-Voss).

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, ο κ. Φραγκογιάννης ενημέρωσε τη Γερμανίδα αξιωματούχο για τον τρόπο με τον οποίο η νέα δομή θα βοηθήσει στην υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων για αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, αλλά και για τις δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Η Γερμανίδα υφυπουργός, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να μετασχηματίσει το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενθαρρύνει την επιχειρηματική κοινότητα της Γερμανίας να αξιοποιήσει τις διανοιγόμενες επενδυτικές ευκαιρίες.

 

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών, όπως γνωστοποιείται από την ίδια ανακοίνωση, συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που απασχολούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την ΕΕ και «εκφράσθηκε αισιοδοξία ότι επικείμενα συνέδρια σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς και η συμμετοχή της Γερμανίας, ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2019, θα προσφέρουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας». 

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου προχώρησε στη διαπίστωση πως το νερό στην Ελλάδα «δυστυχώς είναι απαράδεκτα φθηνό». Αυτή η τοποθέτηση στην υποεπιτροπή της Βουλής προκάλεσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα ο κ. Παπαδημητρίου να διευκρινίσει πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ αλλά και αύξησης των τιμολογίων, εμμένοντας ωστόσο στην αρχική του τοποθέτηση λέγοντας πως λόγω της σπατάλης, η τιμολόγηση θα έπρεπε να λειτουργεί ως φόβητρο.

«Οι Δήμοι ακόμη δεν κατόρθωσαν να βρουν μια πολιτική στο βασικό θέμα που είναι η τιμολόγηση. Το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό, η σπατάλη του είναι εξωφρενική. Η δε επεξεργασία του είναι σχεδόν σπάνια ακόμη και σε μικρές πόλεις, όπου εκεί θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικά τα πράγματα», είπε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στην υποεπιτροπή της Βουλής.

 

 Η κυβέρνηση πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει θέμα αύξησης της τιμής του νερού και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως «θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα δημόσια αγαθά προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της οικονομίας».

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου έκανε στη συνέχεια δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 επισημαίνοντας: «Νομίζω ότι υπάρχει μια πενία στην αντιπολίτευση και στα επιχειρήματα που αναζητούν. Είπα αυτό σε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον συζήτησης… Είναι κακό να παίρνουμε ένα κομματάκι. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμών. Όμως υπάρχει ένα τεράστιο θέμα σπατάλης».

Σε ερώτηση για το νόημα που είχε η τοποθέτησή του στην υποεπιτροπή, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε: «Ότι όταν δεν υπάρχει καλή ποιότητα νερού, όταν οι δήμοι δεν φροντίζουν ώστε οι δημότες να προσέχουν να μη σπαταλούν και αφήνουν να τρέχει το νερό, εκεί υπάρχει ένα θέμα καλής τιμολόγησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τιμή είναι ένα φόβητρο και πρέπει να λειτουργήσει ως τέτοιο! Στην Επιτροπή κατάλαβαν όλοι ποια είναι η συζήτηση. Κατά τα άλλα είναι πολιτική σπέκουλα».

«Πρώτον δεν είμαι αρμόδιος για να αναγγείλω κάτι τέτοιο. Αλλά από ό, τι γνωρίζω και γνωρίζω πολλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Θέμα σπατάλης όμως υπάρχει. Σε αυτό αναφερόμουν και εκεί πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Το νερό είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να το σπαταλάμε. Θα ευχόμουν οι συνάδελφοί μου να ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα της επιτροπής… Και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε αυτό, ότι έχουμε πολύ κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δεν χρειάζεται πολιτική σπέκουλα σε αυτά τα θέματα», τόνισε.

Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε πως δεν είναι «λαγός» μιας ενδεχόμενης απόφασης για αύξηση της τιμής του νερού: «Δεν είμαι λαγός και δεν χρειάζεται αυτή η συζήτηση. Να σοβαρευτούμε κιόλας».

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Μπ. Παπαδημητρίου, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με το «απαράδεκτα φθηνό νερό», προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις. Μετά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, η ΝΔ βάζει στο στόχαστρο ένα ακόμη δημόσιο αγαθό.

Παντού βλέπει γύρω της νέα πεδία κερδοφορίας για τους λίγους, νέες επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα δημόσια αγαθά προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της οικονομίας».

 

 Αναλυτικά η ομιλία:

«Καλωσορίζω τον κύριο Πρέσβη και εγώ με τη σειρά μου, στην Επιτροπή μας. Θέλω

να πω ότι είναι σημαντικό, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να ανοίγει τέτοιες

συζητήσεις για θέματα που αφορούν την Ε.Ε., γιατί αφορούν και το μέλλον όλων των

κοινωνιών της Ευρώπης. Θα προτιμούσα, βέβαια, σήμερα να ήταν εδώ και ο Υπουργός για

τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο κ. Βαρβιτσιώτης. Εικάζω, ότι θα είχε κάποιο πολύ σημαντικό ταξίδι,

γιατί αυτές οι συζητήσεις είναι πάνω από όλα πολιτικές και πρέπει να τις καταλαβαίνει ο κόσμος που μας ακούει.

Πρέπει να εξοικειώνεται και να φεύγει από την αντίληψη ότι είναι μια υπόθεση ειδικών για

τεχνοκρατικά θέματα.

Εγώ χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Φινλανδική Προεδρία, σε ό,τι αφορά κατ’ εξοχήν την κλιματική αλλαγή.

Ξέρουμε ότι στη χώρα τους, σε εθνικό επίπεδο, γίνεται μια πολύ προωθημένη και προοδευτική πολιτική και

ήθελα να ρωτήσω κατά πόσον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα προωθήσει αυτήν την

πολιτική. Δεύτερον, στο ίδιο θέμα της κλιματικής αλλαγής, θέλω να ρωτήσω αν

θα ενσωματώσει τους 17 στόχους που ψηφίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το

2015 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί η κλιματική αλλαγή

συνδέεται με την κοινωνική ανάπτυξη.

Το δεύτερο θέμα που θα ήθελα να θίξω, πάρα πολύ επιγραμματικά, αφορά το

πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 - 2027. Όλοι ξέρουμε ότι έχει καθυστερήσει πάρα

πολύ, θέτοντας σε κίνδυνο πολλά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν ακόμη και

αυτήν τη στιγμή.  Θα ήθελα να μας πείτε  αν πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις

μέχρι το τέλος του 2019 και θα υπάρχει αυτό το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Αυτό, όμως, το νέο πλαίσιο, το οποίο είναι πάρα πολύ φιλόδοξο – έχει φιλόδοξους

στόχους και η Ε.Ε. – δεν βλέπουμε να συνοδεύεται από δύο κεφαλαιώδους σημασίας

προτεραιότητες, που είναι η αύξηση του προϋπολογισμού και η διεύρυνση των ιδίων

πόρων. Αυτό που παρακολουθούμε όταν το διαβάζουμε – και αυτό αφορά όλες τις

ευρωπαϊκές κοινωνίες – είναι ότι κατευθύνονται πάρα πολλοί πόροι του προϋπολογισμού,

σε πολύ μεγάλο μέρος του, στην καινοτομία, στην έξυπνη Ευρώπη, στην ενεργειακή

μετάβαση κ.λπ., κατά 65% έως 85%.

Έχουμε ελάχιστες έως καθόλου αναφορές για την κοινωνική Ευρώπη και τα

κοινωνικά δικαιώματα. Δηλαδή, αυτά τα κονδύλια που πηγαίνουν για την καινοτομία, την

ψηφιακή ολοκλήρωση κ.λπ., πηγαίνουν μέσα από τα κεφάλαια της γεωγραφικής

ανάπτυξης, γεωγραφικής συνοχής, της κοινωνικής συνοχής κ.λπ. Σε μια Ευρώπη όπου

έχουμε σύγκρουση κρατών-μελών εισφορέων και κρατών-μελών αποδεκτών, σε μια

περίοδο ανόδου ακροδεξιάς, κινδύνου οικονομικής κρίσης κ.λπ., αυτό το κεφάλαιο των

κοινωνικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής, που έτσι κι αλλιώς έχει μείνει

ανολοκλήρωτο, πόσο θα περιοριστεί στη νέα περίοδο του δημοσιονομικού πλαισίου;

Ένα άλλο θέμα αφορά τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια. Το έθιξε και ο

Ευρωβουλευτής μας, κ. Παπαδημούλης και θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα.

Η θέση της χώρας μας, εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή θέση πάντα, είναι ότι κάθε χώρα

ξεκινάει ενταξιακή διαδικασία ανάλογα με τις αξίες της και το πόσο έχει προχωρήσει στις

αιρεσιμότητες που έχει θέσει η Ε.Ε.. Ποια είναι η θέση της Φινλανδικής Προεδρίας σε αυτή 

την πακετοτοποίηση, στο πακέτο των χωρών, δηλαδή Αλβανία μαζί με Βόρεια Μακεδονία,

πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αρχή για την κάθε χώρα ανάλογα

με την πρόοδο της; Από την άλλη μεριά, δίνει και ένα στίγμα ότι αυτή η διεύρυνση

αφήνεται για το απώτερο μέλλον. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε μια απάντηση από

τον κύριο Πρέσβη».

 

«Δεν τα πήγαμε καλά στην ΕΡΤ». Με αυτή τη φράση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε τα λάθη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια τηλεόραση και «αποκάλυψε» το… όραμά του.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με την Έφη Αχτισόγλου και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, συμμετείχαν, το βράδυ της Πέμπτης (19.09.2019) σε ανοιχτή συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία του Tvxs.gr. Από τη συζήτηση αυτή δεν έλειψαν οι στιγμές αυτοκριτικής για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από αυτά και η ΕΡΤ. «Δεν το πήραμε σοβαρά», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και εξήγησε ποια είναι η δημόσια τηλεόραση που… δεν θέλει. «Το όραμά μου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν είναι να έχουμε έναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και έναν αριστερό Άρη Προτοσάλτε. Θέλουμε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση αντικειμενική και εκεί δεν τα πήγαμε καλά».

Τόνισε επίσης, ότι πρέπει να ξεχωρίζει η είδηση από την άποψη και «να ξέρουν όλοι, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, ότι στη δική τους τηλεόραση, στη δημόσια τηλεόραση, θα μάθεις την είδηση, ασχέτως αν θα μάθεις μετά το σχόλιο».

Για «στρατηγική αποτυχία» στην ΕΡΤ μίλησε από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων δημοκρατικών θεσμών και στο θέμα της δημόσιας τηλεόρασης.

Αυτοκριτική και από την Έφη Αχτσιόγλου. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα της αυτοκριτικής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην υπουργός Εργασίας είπε ότι «οφείλαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο» τονίζοντας ότι η επαφή του πολίτη με το κράτος είναι από τα κορυφαία ζητήματα, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε χάος «πέρα από κάθε φαντασία» τουλάχιστον στο ασφαλιστικό.

Όσον αφορά τον κίνδυνο «ΠΑΣΟΚοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν φοβάται, γιατί αυτό «δεν το θέλουν ούτε οι συριζαίοι, αυτοί που έρχονται», αλλά και διότι «δεν υπάρχει χώρος για κεντρώα πολιτική», προσθέτοντας ότι η κεντρώα πολιτική Ρέντσι, Μπλερ, Σημίτη, «πουθενά δεν εμπνέει».

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές διαφορές είναι «ελεγχόμενες» και σημείωσε ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα διαρκέσει πολύ καιρό, μέχρι το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2020, πιθανόν τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ένα κόμμα που θέλει να ονομάζεται αριστερό, δεν μπορεί να φοβάται να γίνει μαζικό και πρόσθεσε ότι δεν έχει «κανένα άγχος ιδεολογικής επιμόλυνσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε ότι κάποια ζητήματα ήταν «εκτός των ραντάρ μας» αναφέροντας τον πολιτισμό, ενώ για το οικολογικό ζήτημα, είπε ότι «κάναμε πολιτικά λάθη. Ήταν πολιτικό λάθος οι εξορύξεις. Πρέπει κάποτε να το πούμε αυτό» τόνισε.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE