Σαρλ Μισέλ: Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από τις οικονομικές επιπτώσεις

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη που συμμετείχαν Σαρλ Μισέλ, Κριστίν Λαγκάρντ, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μάριο Σεντένο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Τρίτης.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ, σε tweet του τόνισε: «Θα προστατέψουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από το οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Καλούμε τα μέλη του Eurogroup να εξετάσουν όλα τα πιθανά μέσα με έναν εποικοδομητικό τρόπο».

Το Eurogroup της Τρίτης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς οι ΥΠΟΙΚ θα αναζητήσουν συμβιβασμό για το πακέτο μέτρων σχετικά με τον κορωνοϊό. Ο συμβιβασμός αναζητείται στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς - τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς η Γερμανία και η Ολλανδία απέρριψαν το ομόλογο-corona, την έκδοση του οποίου ζήτησαν εννέα χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η ανακοίνωση για την τηλεδιάσκεψη πριν το Eurogroup

Πριν από την αυριανή συνεδρίαση των μελών του Eurogroup, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε και προήδρευσε σήμερα το απόγευμα μια τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Eurogroup. Οι πρόεδροι εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην οικονομική ανταπόκριση της ΕΕ στην κρίση COVID-19.

 

Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης μέσα στα υφιστάμενα μέσα και τα θεσμικά όργανα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. Ο στόχος μας είναι σαφής: θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

To Eurogroup θα συνεχίσει την εντολή των ηγετών και αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ως πρόεδρος της συνόδου κορυφής, ο Σαρλ Μισέλ θα παρακολουθήσει προσεκτικά τις συζητήσεις αυτές. Έχουν διεξαχθεί εντατικές τεχνικές εργασίες τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η Ενιαία Αγορά και τα επίπεδα επενδύσεων, ιδίως του «πράσινου »και του« ψηφιακού», αποτελούν μέρος της απάντησης. Την επομένη ημέρα της κρίσης, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη μέλη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και πιο δυνατή. Η απάντηση της ΕΕ θα βοηθήσει να τεθεί το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση. Καλούμε όλα τα μέλη του Eurogroup να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με εποικοδομητικό τρόπο».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE