Τα ονόματα που παίζουν για τον ΣΥΡΙΖΑ και η «έκπληξη»

Όσο παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του ονόματος στον ΣΥΡΙΖΑ τα συνθετικά του πάνε κι έρχονται τις τελευταίες ώρες.

Την τελική πρόταση για τα... βαφτίσια πάντως θα την καταθέσει η Κεντρική Επιτροπή ανασυγκρότησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο. Μέχρι τότε οι διαρροές είναι ουκ ολίγες αναφορικά με τον συνοδευτικό όρο, χωρίς όμως κανένας απ' αυτούς να έχει «κλειδώσει».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες κάποια στελέχη έσπευσαν να δηλώσουν πως το πλήρες όνομα θα είναι «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Ενότητα», ενώ μόλις προχθές γινόταν λόγος για το «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία». Ναι μεν τα δύο αυτά ονόματα είναι και τα επικρατέστερα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιλεγεί μετά βεβαιότητας και κάποιο εξ αυτών.

Στο τραπέζι έχουν πέσει επίσης τα «ΣΥΡΙΖΑ - Πράσινη Συσπείρωση» και «ΣΥΡΙΖΑ - Πράσινη Συμμαχία» αλλά τα δύο τελευταία απορρίπτονται από την εσωκομματική ομάδα των «53» που θεωρούν ότι ενδεχομένως αυτό το «Πράσινο» που πάει να μπει μπορεί να παραπέμπει και στο πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν θα το ήθελαν.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα ότι το ζήτημα του ονόματος δεν είναι το μείζον, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν του αρέσει ιδιαίτερα το «Συμμαχία» και ότι θα προτιμούσε τη λέξη «Συσπείρωση» και με έναν τρόπο αναφορά στο πράσινο της Οικολογίας. Το πώς θα μπορούσε να παραπέμπει στο πράσινο της Οικολογίας και όχι του ΠΑΣΟΚ παραμένει ωστόσο ένας γρίφος.

Από την άλλη πλευρά η λέξη «Συμμαχία» υποδηλώνει σύμφωνα με κάποια σημαίνοντα στελέχη του κόμματος κάτι το ευκαιριακό και το εφήμερο. Θυμίζουμε πάντως ότι στις ευρωεκλογές το κόμμα κατήλθε επισήμως ως «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

Η λέξη «Ενότητα» από την άλλη πλευρά δηλώνει κάτι το περισσότερο συμπαγές και διαχρονικό που αντιπροσωπεύει τη διεύρυνση που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο τέως πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή της περασμένης εβδομάδας επεσήμανε με νόημα ότι θα «πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από την Κ.Ε., ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας, που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο».

Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ακόμη ότι θα μπορούσε να ζητηθεί και η γνώμη των μελών για το ζήτημα αυτό, όμως σχολίασε «πως αυτό θα είχε νόημα μόνο αν αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας και στο βαθμό που αυτή δεν έχει προκύψει έως τώρα και δεν θα προκύψει, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος».

Πάντως και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις που θα κουβεντιαστούν, ενώ υπάρχουν και πηγές που κάνουν λόγο για όνομα - έκπληξη. Μένει να αποδειχθεί.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE