Σχοινάς: Η ΕΕ απέτυχε στον τομέα της αλληλεγγύης των κρατών

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπει σε εφαρμογή το νέο Ευρωπακό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Το ανακοίνωσε στη Βουλή ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαπικής Επιτροπής ενημέρωσε τους βουλευτές των επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαικών Υποθέσεων για το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Σύμφωνο θα είναι στο τραπέζι κατά την Σύνοδο Κορυφής 25 και 26 Μαρτίου όχι βέβαια για να ληφθεί τελική απόφαση, αλλά επειδή η κροατική προεδρία χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επεξεργαστεί την πρόταση, ώστε η γερμανική προεδρία (Β εξάμηνο του 2020) να έχει όλο το χρόνο να ολοκληρώσει την διαδικασία. 

Μιλώντας για την υφιστάμενη κατάσταση, παραδέχθηκε ότι ΕΕ απέτυχε στον τομέα αλληλεγγύης που θα έπρεπε να δείξουν τα κράτη μέλη στις χώρες της πρώτης υποδοχής. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη Συνθήκη του  «Δουβλίνο», «Το Δουβλίνο πέθανε και μάλιστα πέθανε οριστικά» είπε σε ότι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Σχοινάς αναγνώρισε ότι τις συνέπειες της αποτυχίας αυτής την υπέστησαν χώρες όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία που κατέβαλαν υπέρμετρες προσπάθειες για να σταθούν όρθιες και για αυτό ο στόχος είναι η ασυμμετρία και η αδικία  να αποκατασταθούν. 

Διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι χωρίς το ευρωπαικό πλαίσιο η διαχείριση του μεταναστευτικού στη χώρα μας θα ήταν αδύνατη.

«Οτιδήποτε άλλο είναι φτηνός λαικισμό» είπε και πρόσθεσε με νόημα «εγχώριοι κήρυκες πουλάνε εύκολες λύσεις σε μια χώρα που πλήρωσε πολλά τα τελευταία χρόνια».

Και κατέστησε σαφές ότι η άποψη πως η Ευρώπη μπορεί  να ζήσει στο μέλλον σε συνθήκες μη μετανάστευσης είναι ταυτόσιμη με την άποψη ότι μπορούμε να ζούμε σε συνθήκες μη βαρύτητας. Προέβλεψε δε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν προσφυγικές ροές και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Η Αυστραλία ήταν χώρα εισαγωγής μεταναστών μην εκπλαγείτε αν στο μέλλον γίνει χώρα εξαγωγής» δήλωσε με αφορμή προφανώς τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα

Αναφορικά με τους στόχους το νέου Συμφώνου που όπως είπε μπορεί να έχει διάφορα ονόματα, όπως για παράδειγμα Σύμφωνο Μυτιλήνης – Λαμπετούζα, εξήγησε ότι είναι τρείς:

·       Ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Όλα συνδέονται με όλα. Πρέπει να ξεκινήσουμε κατ΄ ρχην από τις χώρες προέλευσης και διακίνησης καθώς παρά τις σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις η Ευρώπη δεν κατάφερε να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στις χώρες αυτές. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορα μας.

·       Εξασφάλιση κοινής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Η διαχείριση περνά από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η νέα Φρόντεξ θα λέγεται Ευρωπαική Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, θα διαθέτει ίδια μέσα, μόνιμο προσωπικό που θα φτάνει τα 10.000 άτομα και θα μπορεί να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι τα μέλη της νέας Φρόντεξ θα πρέπει να εκπαιδεύονται όχι κάπου στην κεντρική Ευρώπη, αλλά στις συνοριακές περιοχές της ΕΕ ώστε οι τοπικές κοινωνίες να δούν ότι η Ευρωπαική Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή είναι κοντά τους

·       Πρόγραμμα επιστροφών. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει την προστασία της, αλλά όσοι δεν τυγχάνουν ευρωπαικού ασύλου πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες. Ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ακόμα μια αποτυχία διότι οι επιστροφές διαρκώς μειώνονται.

Στόχος είναι, τόνισε, να οικοδομηθεί ένα σύστημα καλαθιών αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ΕΕ, που η συνεισφορά θα είναι υποχρεωτική

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής υπογράμμισε εξάλλου ότι πρέπει εξάλλου να υπάρχει ένα σχέδιο Β λόγω των γεγονότων στο Ιράν και στην Λιβύη, ένα σχέδιο πυρόσβεσης ώστε να μην υπάρξουν εκ νέου καταστάσεις όπως εκείνες το 2015.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE