Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Εγκρίθηκαν οι καταστατικές αλλαγές και ο «συγχρονισμός» με το ΚΙΝΑΛ

Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκαν οι καταστατικές προσαρμογές που εισηγήθηκε ο συντονιστής της ΚΟΕΣ και γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη συγχρονίζεται η θητεία τη Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη θητεία της προέδρου Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή μέχρι το 2021 οπότε και προβλέπεται η νέα διαδικασία εκλογής ηγεσίας.

Ταυτόχρονα εγκρίθηκε η καταστατική πρόβλεψη πως τα μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στις οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής. Ακόμη τα στελέχη σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ έδωσαν την συγκατάθεσή τους για τις ιδεολογικές και πολιτικές προτεραιότητες και του στόχους που θα πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να διεκδικήσει.

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε ο Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο που γίνεται στο ΣΕΦ.

Ο κ. Γερουλάνος, από το βήμα του Συνεδρίου, άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε δημιουργία δικής του κίνησης ενώ έβαλε και θέμα σχετικά με την μικρή συμμετοχή στο Συνέδριο διερωτώμενος αν μπορεί χωρίς απαρτία να παρθούν αποφάσεις.

«Όποιος κατάλαβε χθες κατάλαβε… Μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι θάψετε εδώ σήμερα, θα αναστηθεί στην κοινωνία αύριο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Γερουλάνος ζητώντας να συμφωνηθεί η στρατηγική και χαρακτηρίζοντας ιδεολογικό αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία και πολιτικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γερουλάνος: Την επόμενη μέρα όλοι ΠΑΣΟΚ θα λέμε ότι είμαστε

Παράλληλα, επιτέθηκε στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ κομματικής ηγεσίας και κοινωνίας και υποστηρίζοντας ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει με σιγουριά στις όχθες που χάραξε το Ποτάμι.

«Ό,τι έχει και δεν έχει μείνει στο ΠΑΣΟΚ το πάμε στο Κίνημα Αλλαγής. Τις τοπικές μας οργανώσεις, τα όργανα, τις επιτροπές, τους αξιωματούχους. Ακόμα και τα έπιπλα. Για να μην έχουμε λέει «δυισμό». Αλλά μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γερουλάνος σημειώνοντας ότι ανεξαρτήτως των αποφάσεων «την επόμενη μέρα όλοι ΠΑΣΟΚ θα λέμε ότι είμαστε διότι, μόνο ΠΑΣΟΚ υπάρχει εκεί έξω».

«Άλλωστε ό,τι και να θάψετε εδώ μέσα σήμερα θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο. Δεν ξέρω πώς θα λέγεται, δεν ξέρω πώς θα μοιάζει Ξέρω όμως ότι ΠΑΣΟΚ θα είναι. Και αυτό το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε χιλιάδες», κατέληξε ο κ. Γερουλάνος προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα και καλώντας τους συνέδρους να αποφασίσουν αν θα είναι με αυτούς που θα αναστήσουν τον χώρο ή με αυτούς που θα τον θάψουν.

Είναι προφανές ότι η ομιλία του Παύλου Γερουλάνου σηματοδοτεί εξελίξεις ενώ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά στο κλείσιμο του Συνεδρίου.

 

Αυστηρή κριτική στους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και της ηγεσίας άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε εκ νέου «πυρά» επειδή δεν αξιοποίησαν τη μαζική συμμετοχή των 212.000 πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία του προσδιόρισε το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο για τις προκλήσεις της παράταξης ως μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής προοπτικής.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής χρειάζεται να διατυπώσει ένα πρωτοποριακό πολιτικό λόγο που θα είναι μπροστά από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την ηγεσία να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μας δίνει περιθώριο η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρακτική των μπαχαλάκηδων και της ΝΔ στη πελατειακή πολιτική της Δεξιάς. Αρκεί η προηγούμενη περίοδος των χαμηλών ποσοστών να είναι μικρό διάλειμμα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για το ζήτημα της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ

Όσο για τη διεκδίκηση της ηγεσίας το 2021, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «το που θα βρίσκεται τότε ο καθένας είναι προσωπική επιλογή. Το που θα είναι οι ψηφοφόροι είναι στοίχημα για όλους. Θλιβερό να συγκρίνουμε τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ με τα ποσοστά του διασπασμένου ΠΑΣΟΚ. Γιατί η ανασφάλεια ήταν χειρότερη από την προοπτική», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι «ο Στ. Θεοδωράκης ήρθε για να φύγει και οι κ. Ραγκούσης, Μπίστης κι άλλοι που αποχώρησαν έκαναν μαθήματα σ΄ όσους κράτησαν όρθια την παράταξη». «Ποιος έφερε τον Δούρειο Ίππο εδώ μέσα; Θα κάναμε τα ίδια λένε; Μάλλον δεν κατάλαβαν τίποτα», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ακόμη ότι τα όσα επεσήμανε πρόσφατα για «τον κίνδυνο η παράταξη να γίνει ΚΚΕ του Κέντρου», δεν συνιστούσαν παρά τη προειδοποίηση ότι αντίθετα με αυτό, η διαφορετική άποψη ήταν κατάκτηση επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

Ανδρουλάκης: Το συνέδριο fast track δεν αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ

Επίσης υποστήριξε ότι το συνέδριο, όπως γίνεται, δεν αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. «Είναι συνέδριο fast track, χωρίς συμμετοχή της βάσης, αντάξιο της ιστορίας του. Στο συνέδριο θα έπρεπε να συζητήσουμε για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτικά και για να καθορίσουμε τη στρατηγική μας», σημείωσε

Κατέθεσε ένα συνολικό προβληματισμό για τις ιδεολογικές και πολιτικές προκλήσεις του χώρου και τα μεγάλα ζητήματα προοπτικής της χώρας. «Πρέπει να επινοήσουμε μια νέα πολιτική αναγέννησης της σοσιαλδημοκρατίας. Πρέπει να κατανοήσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι συνεχής αγώνας. Πρέπει να εμπνεόμαστε από τον Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν αντισυστημικός μέσα στο σύστημα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE