Τα σκάνδαλα των... ευρωβουλευτών

Σεξουαλική παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά, κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέχρι και κατασκοπεία. Ευρωβουλευτές έχουν υπάρξει πρωταγωνιστές σκανδάλων κάθε είδους. «Το σχολείο σκανδάλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Politico που καταγράφει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ευρωβουλευτές προκάλεσαν σάλο με τις συμπεριφορές τους. Είτε πρόκειται για ενέργειες και πράξεις τους στα γραφεία τους στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε πρόκειται για παράνομες ή ανάρμοστες συμπεριφορές στη χώρα που εξελέγησαν.

Σεξουαλική παρενόχληση στην ευρωβουλή

Η σεξουαλική παρενόχληση είτε είναι συστημικό πρόβλημα στο ευρωκοινοβούλιο, είτε δεν υπάρχει καν, ανάλογα με τον ποιον ρωτάς, αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

Μέχρι στιγμής, κανένας ευρωβουλευτής δεν έχει δικαστεί για σεξουαλική παρενόχληση, παρά τις αναφορές ότι έχουν γίνει καταγγελίες. Θύματα σεξουαλικής βίας- μεταξύ των οποίων και βιασμός- από υπαλλήλους του ευρωκοινοβουλίου αλλά και ευρωβουλευτές αναφέρουν πόσο δύσκολο είναι να εισακουστούν, ενώ τονίζουν ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα. Μάλιστα, γυναίκα που βιάστηκε από εργαζόμενο στο ευρωκοινοβούλιο είπε στο Politico ότι την απέτρεψαν από το να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία.

Ευρωβουλευτές που προκάλεσαν σάλο με σκάνδαλα

Μαρία Ζοάο Ροντρίγκεζ

Τον περασμένο Απρίλιο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έκρινε ότι η ευρωβουλευτής ήταν ένοχη για ψυχολογική παρενόχληση συνεργάτιδάς της. Εγιναν 9 ξεχωριστές καταγγελίες σε βάρος της Ροντρίγκες, μεταξύ άλλων για απόπειρες μείωσης των ωρών εργασίας και του μισθού συνεργάτιδάς της που επέστρεφε από άδεια μητρότητας, για την απαίτηση από εργαζόμενο που είχε αναρρωτική άδεια να δουλέψει αργά το βράδυ και για την απαίτησή της να δουλεύουν οι εργαζόμενοι πολύ μετά το πέρας του ωραρίου.

Ρομπέρ Ροσφόρ

Ο 63χρονος Γάλλος ευρωβουλευτής συνελήφθη να αυτοϊκανοποιείται μπροστά σε δύο ανήλικες σε κατάστημα έξω από το Παρίσι το 2016. Στην αστυνομία είπε ότι ήταν αγχωμένος και διαμαρτυρήθηκε ότι αισθάνθηκε ότι απειλείται όταν αυτόπτης μάρτυρας τον έριξε στο έδαφος. Δήλωσε ένοχος και απέφυγε τη δημόσια δίκη. Η ποινή του δεν ανακοινώθηκε. Εχασε τη θέση του στο κόμμα MoDem αλλά ολοκλήρωσε τη θητεία του.

Γιορν Ντόρμαν

Το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την άρση ασυλίας του ακροδεξιού Δανού ευρωβουλευτή όταν έσπασε τη φωτογραφική μηχανή φωτογράφου ο οποίος έβγαζε φωτογραφίες κοντά στο σπίτι του Ντόρμαν, το 2017.

Ελμαρ Μπροκ

Ηταν ο ευρωβουλευτής με τα περισσότερα χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος φέτος. Πρώην συνεργάτες του Γερμανού έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τους πετούσε αντικείμενα στο γραφείο. Οταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες, ο Μπροκ αρνήθηκε ότι υπήρχε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρχαν εντάσεις τις ημέρες που υπήρχε πίεση και άγχος. Επίσης, κατηγορήθηκε ότι έπαιρνε χρήματα από ανθρώπους που επισκέπτονταν το γραφείο του στις Βρυξέλλες και κράτησε περίπου 18.000 ευρώ από αυτά για τον εαυτό του.

Τα οικονομικά σκάνδαλα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Ερνστ Στράσερ

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση το 2013, καθώς δικαστήριο αποφάνθηκε ότι προσφέρθηκε να αλλάξει νόμους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για λογαριασμό επιχείρησης που ήταν διατεθειμένη να του δίνει 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Εντίθ Κρεσόν

Στο μεγαλύτερο ίσως οικονομικό σκάνδαλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αποκαλύφθηκε το 1999, όταν υποχρεώθηκε σε παραίτηση σύσσωμο το κολέγιο των επιτρόπων όταν η Επίτροπος για την Ερευνα και την Παιδεία- πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας- Εντίθ Κρεσόν, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κονδυλίων για προσωπικό όφελος.

Μαρίν και Ζοζέ- Μαρί Λεπέν

Η κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει συνδεθεί με το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας εξαιτίας των Λεπέν. Τον Μάιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Μαρίν Λεπέν πρέπει να επιστρέψει κονδύλια που κακοδιαχειρίστηκε ύψους περίπου 300.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε το ποσό για να πληρώσει βοηθούς της, που δεν εργάζονταν όμως στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπως και τον σωματοφύλακά της.

Πέρυσι ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν, διατάχθηκε να επιστρέψει πάνω από 320.000 ευρώ που διέθεσε για να πληρώσει συνεργάτη για τον οποίο δεν μπορούσε να αποδείξει ότι είχε σχέση με τη δουλειά του στο ευρωκοινοβούλιο.

Μόρτεν Μέσερσμιντ

Το 2016 το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο του έδωσε εντολή να επιστρέψει κονδύλια ύψους περίπου 400.000 ευρώ που είχε δαπανήσει για την πολιτική καμπάνια του. Επίσης, γίνεται έρευνα σε βάρος του γιατί κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε 26.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για τα καλοκαιρινά καμπ του κόμματός του.

Μπέλα Κόβακς

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισε την άρση ασυλίας του Ούγγρου ευρωβουλευτή το 2015, όταν κατηγορήθηκε ότι κατασκόπευε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για λογαριασμό της Ρωσίας. Η KGB, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει τότε, τον είχε στρατολογήσει τη δεκαετία του ‘80, μέσω της Ρωσίδας συζύγου του.

Γιάνουζ Κόρβιν Μίκε

Στον Πολωνό ακροδεξιό ευρωβουλευτή επιβλήθηκε δύο φορές ποινή από το ευρωκοινοβούλιο για τις δηλώσεις του. Τον Ιούνιο του 2016 είχε μιλήσει υποτιμητικά για τους μετανάστες στην ολομέλεια και τον Μάρτιο του 2017 είχε κάνει σεξιστικές δηλώσεις. Υποστήριξε ότι οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες επειδή είναι πιο αδύναμες και λιγότερο έξυπνες.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE