Ο Μητσοτάκης, το μήνυμα στους υπουργούς και το «καυτό» φθινόπωρο

«Τα κεφάλια μέσα μετά το Δεκαπενταύγουστο». Αυτό είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους υπουργούς, δεδομένων των προκλήσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Οι διακοπές για τα κυβερνητικά στελέχη θα είναι ολιγοήμερες, καθώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως το φθινόπωρο θα είναι «καυτό» στο μέτωπο της οικονομίας.

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τις φοροελαφρύνσεις και η μη μείωση του αφορολόγητου είναι οι βασικές προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Είναι αλήθεια πως ο πρώτος μήνας πέρασε αστραπιαία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του, καθώς ο πρωθυπουργός είχε στόχο να διευθετηθούν άμεσα κάποια ζητήματα που άπτονταν της καθημερινότητας του πολίτη, τα οποία περιλαμβάνονταν στις προεκλογικές εξαγγελίες.

Τα «δύσκολα» όμως για την κυβέρνηση είναι μπροστά. Ορόσημο αποτελεί το EuroWorking Group στις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς εκτιμάται πως οι εταίροι θα ζητήσουν από την Αθήνα να τους καταθέσει όλα τα στοιχεία που λείπουν σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων και κυρίως ποια θα είναι τα αντίμετρα σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν. Το δεύτερο crash test για το οικονομικό επιτελείο θα είναι το Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι, όπου ο «τσάρος» της οικονομίας θα βρεθεί αντιμέτωπος µε δύσκολες διαβουλεύσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, εκτιμώντας πως τα θετικά μακροοικονομικά νέα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, αποτελούν όπλα στα χέρια της ελληνικής πλευράς για να πείσει τους εταίρους.

Στα τέλη του τρέχοντος μήνα θα εντατικοποιηθούν οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις με τα στελέχη των θεσμών, ενώ τα τεχνικά κλιμάκιά τους θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου και στις 23 του μήνα θα αφιχθούν και οι θεσμοί. Τα βασικά θέματα στις συζητήσεις των δύο πλευρών θα είναι η εξέταση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, με τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει να ενσωματώσει σε αυτό η κυβέρνηση και η πορεία εφαρμογής των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Επίσης, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους προκειμένου να συνυπολογιστούν οι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στην αγορά ομολόγων μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας σε ιστορικά χαμηλά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με υψηλότερες επιδόσεις ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων αποτελούν από τα βασικά επιχειρήματα της Αθήνας στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει σύντομα για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Προετοιμάζονται δυο νομοσχέδια
Παράλληλα με τις διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη, οι επιτελείς του πρωθυπουργού προετοιμάζουν δυο βαρύνουσας σημασίας νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν μέσα στο Σεπτέμβριο.

Το πρώτο είναι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στο οποίο θα συμπεριληφθούν διατάξεις για την απλούστευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία θα ξεκλειδώνουν αρκετά projects.

Τo δεύτερο νομοσχέδιο είναι το φορολογικό, το οποίο θα περιλαμβάνει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή και αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που έχουν θετικό αντίκτυπο στη μέση οικογένεια.

Τέλος, ως το τέλος Αυγούστου θα υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην για επένδυση στο Ελληνικό, με τον αρμόδιο υπουργό, Αδωνη Γεωργιάδη να έχει θέσει στόχο το έργο να έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE