Επίθεση Καμμένου σε Κοτζιά - Τι απαντά ο πρώην ΥΠΕΞ

Ξεσπάθωσε κατά του απόντα Νίκου Κοτζιά ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή καταγγέλλοντας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι βρίσκεται πίσω από σκάνδαλο που αφορά τη σύναψη σύμβασης για τη χορήγηση βίζας. «Ας έρθει στο δικαστήριο κι ας αφήσει τις κλάψες» απάντησε λίγη ώρα αργότερα, μέσω ανακοίνωσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

"Τα όργια που έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν προηγούμενο. Ένα Σαββατοκύριακο του Πετσίτη ή του Φρουζή είναι μια Παρασκευή για τον Κοτζιά" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προκαλώντας δυσφορία τόσο στον προεδρεύοντα Γιώργο Βαρεμένο όσο και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αίθουσα.

Ο Πάνος Καμμένος είχε επεισόδιο με τον προεδρεύοντα Γιώργο Βαρεμένο όταν ο τελευταίος επιχείρησε να τον ενημερώσει ότι έχει περάσει κατά πολύ τον προκαθορισμένο χρόνο ομιλίας του.

"Προσπαθείτε να με φιμώσετε. Μου διαλύσατε την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τώρα θα με αφήσετε να μιλήσω" απάντησε οργισμένος εκείνος χτυπώντας το χέρι. Ενώ σε σχόλιο βουλευτών είπε "αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση θα το είχα κάνει. Δεν θα ενημέρωνα τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα".

Ο πρόεδρος τον ΑΝΕΛ κατέθεσε email από τα οποία όπως είπε προκύπτει ότι ο Νίκος Κοτζιάς συντόνιζε τις ενέργειες του υποψηφίου προέδρου της επιτροπής και του υποψήφιου αναδόχου του διαγωνισμού.

Και όταν ο Γιώργος Βαρεμένος του ζήτησε να συντομεύει ο Πάνος Καμμένος εξεμάνη. "Δεν κατεβαίνω. Φέρτε τον φρούραρχο. Αν στηρίξετε τον Κοτζιά η κυβέρνηση θα πέσει".

Νέα αντιπαράθεση με τον προεδρεύοντα υπήρξε και όταν εκείνος του συνέστησε να μην διανείμει τα email του υπουργείου Εξωτερικών επειδή μπορεί να ήταν απόρρητα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απείλησε να τα κάνει φέιγ βολάν.

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι είναι δεδομένη η προσήλωση της κυβέρνησης στην νομιμότητα. Είπε ότι από τις ενέργειες που έχουν γίνει δεν έχει προκύψει οτιδήποτε μεμπτό στις ενέργειες του προκατόχου του.

«H εδραία πεποίθηση μου, που βασίζεται στους ελέγχους που έγιναν μέχρι σήμερα, δικαστικούς και διοικητικούς, είναι ότι δεν υπάρχουν σκιές για τη νομιμότητα των συμβάσεων για τη χορήγηση βίζας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Επί των νέων στοιχείων που καταθέσατε δεν μπορώ να ελέγξω τώρα τη νομιμότητα των συμβάσεων. Αυτά όλα όμως θα τα μελετήσω και ελπίζω να τα καταθέσετε και στη δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι όσα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν τις σχετικές συμβάσεις και δεν είναι διαβαθισμένα είναι ήδη στη διάθεση των βουλευτών στην αίθουσα 150 της Βουλής και μπορούν να τα ελέγξουν.

Κοτζιάς σε Καμμένο: Ας έρθει στο δικαστήριο κι ας αφήσει τις κλάψες
«Η Δημοκρατία υπονομεύεται με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στον δημόσιο χώρο, με ύβρεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς» ανέφερε ο πρώην υπουργός, επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωσή του.

Όπως είπε, κακώς ο κ. Κατρούγκαλος πήρε την πρωτοβουλία να δώσει στον «εθνικό συκοφάντη» τη δυνατότητα να μεταφέρει την υπονόμευση στο ναό της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα, η Βουλή να μετατρέπεται σε χώρο δικαστηρίου, «χωρίς εγώ να έχω το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού μου» είπε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας πως τα όσα κατέθεσε ο Π. Καμμένος, ο «εθνικός συκοφάντης» όπως τον αποκαλεί, είναι «μάλλον προϊόν παράνομης υποκλοπής» και αφορούν συνομιλίες ανάμεσα σε παλιούς συκοφάντες.

«Σήμερα παρακολουθήσαμε μία βρώμικη συζήτηση στη Βουλή, που σύμφωνα με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, την υπ. αριθμ. 9 του 1998, δεν θα έπρεπε να γίνει, γιατί όπως λέει η απόφαση, ζητήματα που βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία ή διερευνώνται από τον εισαγγελέα, δεν μπορούν να συζητηθούν στη Βουλή» είπε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας πως, «επιπλέον, η συζήτηση αντίκειται σε επτά αποφάσεις του ΣτΕ και δύο του Ελεγκτικού συνεδρίου, και μάλιστα για μία συμφωνία που έχει λάβει γραπτή έγκριση του τότε γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και σήμερα υπουργού Δικαιοσύνης».

Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός είπε ότι περιμένει τον Πρόεδρο της Βουλής, «να παραπέμψει τους υβριστές για πειθαρχικό έλεγχο στη Βουλή».

Ο κ. Κοτζιάς απέδωσε τις κινήσεις του Π. Καμμένου, στην προεκλογική καμπάνια που προσβλέπει να κάνει δια της δυσφήμισης συνεπικουρούμενος από «την επιπολαιότητα της κυβέρνησης». Φαίνεται ότι αυτό εξυπηρετεί εκείνους που επιδιώκουν, άλλοι να έχουν τη δόξα και άλλοι την ύβρη, συνέχισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι προκαλεί εντύπωση ότι «σφαίρες, χώματα με αίματα και αίμα, έχουν σταλεί μόνο σε μένα, λες και είμαι ο αποκλειστικός τροφοδότης και διαπραγματευτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ακόμα και σήμερα, ο εθνικός συκοφάντης υβρίζει μόνο εμένα» .

Υπενθύμισε δε, ότι είχε συμφωνήσει (σ.σ. ο Π. Καμμένος) με το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών και «τώρα για προεκλογικούς λόγους και επειδή εξυπηρετεί ίσως και τρίτους, θέλει να εμφανίζει τον εαυτό του ως δήθεν μακεδονομάχο».

«Καλώ τον εθνικό συκοφάντη» συνέχισε, «να δεχθεί και τη Βουλή να χορηγήσει, άδεια άσκησης ποινικής διώξεως, σύμφωνα με τα άρθρα, 61 παρ. 2, 62 παρ.1 του Συντάγματος, και να αφηγηθεί και εκείνος και να οδηγηθεί η υπόθεση εκεί που πρέπει, στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εκεί ας αποδείξει, που δεν μπορεί, όλες τις συκοφαντίες που κάθε δεύτερη μέρα, όπως πράττει κάθε ένοχος, τις τροποποιεί» τόνισε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε συνεχείς αντιφάσεις του πρώην υπουργού Άμυνας σχετικά με τα χρήματα για τα οποία κατηγορεί ότι έλαβε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και υπογράμμισε: «Λέω κάτι απλό στον εθνικό συκοφάντη: ας έρθει στο δικαστήριο κι ας αφήσει τις κλάψες για μη άρση του ασύλου, όπως έκανε χθες», προσθέτοντας πως στο δικαστήριο λύνονται οι υποθέσεις και όχι με μονολόγους στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι «εκεί θα αποδειχθεί και το ελατήριό του και το ίδιον όφελος και η εξυπηρέτηση τρίτων».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, ότι ο «εθνικός συκοφάντης» παρουσιάζει μία σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που φέρνει λεφτά στο δημόσιο και δεν δίνει σε κανένα τρίτο ούτε σεντς, ως κλοπή, γιατί «δεν έχει καταλάβει, ότι τα ποσά που επικαλείται δεν ορίστηκαν από εμένα, αλλά από τα δικαστήρια και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής της εταιρείας που σύναψε τη σύμβαση.

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο κ. Καμμένος τον καλούσε με την «παρέα του» να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, «δηλαδή με καλούσαν να παρανομήσω. Δεν το έκανα και έχουν ανοίξει αυτό το κυνήγι» είπε.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε τις αξίες και τις αρχές με τις οποίες, όπως είπε, μπήκε στην Αριστερά, τόνισε ότι αποποιήθηκε της περιουσίας της οικογενείας του, αλλά «αυτό αδυνατεί να το καταλάβει ο εθνικός συκοφάντης. Του είναι αδιανόητη η ύπαρξη έντιμων ανθρώπων, που δεν υποκύπτουν σε απειλές».-

Κεφαλογιάννης: Απαντήσεις πρέπει να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός
«Ο κ. Καμμένος μίλησε για ένα σικέ διαγωνισμό. Πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης για όσα κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Πρωτίστως απαντήσεις πρέπει να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τις διαφορές των κ.κ. Κοτζιά-Καμμένου, θα τις λύσει η ελληνική δικαιοσύνη. Η ΝΔ, λειτουργώντας θεσμικά, προσέφυγε, από την πρώτη στιγμή, και κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το βίντεο του κ. Κοτζιά σε τηλεοπτικό σταθμό. Είναι θετικό ότι υπήρξε παρέμβαση της δικαιοσύνης, για κατηγορίες που εκτοξεύονται από έναν υπουργό εναντίον κάποιου άλλου υπουργού, εντός του υπουργικού συμβουλίου. Ελπίζουμε η εισαγγελία, με βάση και τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να μάθουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες την αλήθεια για τις αδιαφανείς συναλλαγές που έχουν καταγγελθεί για εταιρεία του κ. Σόρος, όπως και το πως αξιοποιήθηκαν κονδύλια από διάφορα υπουργεία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Πρέπει ο πρωθυπουργός να σταματήσει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να σιωπά. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις, διότι η διαχείριση των κονδυλίων δεν αφορά τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, αλλά τους Έλληνες φορολογούμενους», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Είχαμε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά διότι δεν είναι προσωπικό ραβασάκι αλλά δημόσιο έγγραφο. Ζητήσαμε στη συνέχεια από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά να δώσει την επιστολή του στη δημοσιότητα και βεβαίως κατόπιν ξεκινήσαμε τη διαδικασία κατάθεσης εγγράφων για να έχει η Βουλή γνώση. Διότι υπάρχουν μέσα στην επιστολή παραίτησης κατηγορίες για παράνομες πράξεις, που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλύπτει».

Αμανατίδης: Οι απαντήσεις Κατρούγκαλου ήταν σαφείς, καθαρές, κρυστάλλινες
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης στην τοποθέτησή του είπε ότι οι απαντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν «σαφείς, καθαρές, κρυστάλλινες και πλήρεις και στο σύνολο των ερωτήσεων οι οποίες τέθηκαν».

Είπε ότι η απάντηση στην ίδια ερώτηση που κατέθεσαν πριν από ένα μήνα οι ΑΝΕΛ είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών «το 2015, έτος προκήρυξης του διαγωνισμού, έως και σήμερα έχει αποστείλει κατόπιν σχετικών εντολών του υπουργού Εξωτερικών τα έγγραφα για τον διαγωνισμό πέραν του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, ενώ σειρά δικαστικών αποφάσεων επικυρώνει τη νομιμότητα της διενεργηθείσης διαδικασίας σε όλα τα στάδιά της».

Ο κ. Αμανατίδης πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με όσα έχει πληροφορηθεί «όλες οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον πάροχο, έτσι ώστε οι υπηρεσίες αυτές να μπορούν να δοθούν και να εξυπηρετούνται οι πολίτες που θέλουν να πάρουν τις βίζες. Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα να πάρει βίζα ο πολίτης πηγαίνοντας στο προξενείο με την ίδια διαδικασία και τα ίδια χρήματα».

Σημείωσε ότι στην ερώτηση των ΑΝΕΛ «αναφέρεται μόνο το πρώτο στοιχείο το ότι δεν επιτρέπεται και αποκρύπτονται τα άλλα, πράγμα στο οποίο απάντησε αναλυτικά ο υπουργός».

Είπε ότι μέχρι το 2010 «οι υπηρεσίες αυτές γίνονταν με ανάθεση. Για πρώτη φορά το νομικό πλαίσιο μπαίνει το 2014 και για πρώτη φορά γίνεται διεθνής δημόσιος διαγωνισμός. Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των εταιρειών έχουν ενστάσεις, δικαστήρια. Μόνο αφού ολοκληρώνονται και τελεσιδικούν όλες οι ενστάσεις στο ΣτΕ ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μόνο τότε υπογράφονται μετά από τρία χρόνια, από το 2015 που έγινε ο διαγωνισμός μέχρι το 2017».

«Από όσο ξέρω […] από τα έγγραφα που έχω στα χέρια μου, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε την απόφαση της Πράξης του Ζ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η μόνη φορά η οποία αποδεικνύεται και υπάρχουν νούμερα μέσα είναι σε αυτή την απόφαση. Ο υπολογισμός ίσως είναι, δεν θα μπω στον πειρασμό, αλλά θα το πω σαν σκέψη, "τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι έξι το λαδόξυδο". Ο υπουργός αναφέρθηκε. Υπάρχουν βίζες οι οποίες κρατάνε τρία και πέντε χρόνια», είπε ο κ. Αμανατίδης.

«Από την άλλη» συνέχισε στην τοποθέτησή του «τα πραγματικά στοιχεία είναι αυτά: για πρώτη φορά σε αυτόν τον διαγωνισμό όλα στήθηκαν από τις Επιτροπές του υπουργείου Εξωτερικών και ταυτόχρονα υπάρχουν επιτροπές παρακολούθησης για το αν προσφέρουν υπηρεσίες, όντως σωστές, οι εταιρείες αυτές και παρακολουθούν την εξέλιξη όλου του έργου», ενώ «για πρώτη φορά, μάλιστα, δίνεται το 10% των εσόδων για την προβολή του τουρισμού».

Ο κ. Αμανατίδης αναφερόμενος στην τοποθέτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά «σε σχέση με τη “μειοδοτική Συμφωνία των Πρεσπών"», είπε «τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν γιατί δεν διαφοροποιούνται από αυτό που ο κ. Μητσοτάκης έχει πε, ότι το "Μακεδονικό" χρησιμοποιήθηκε για να μην κοπούν οι συντάξεις».

«Σε κάθε περίπτωση ήθελα να δηλώσω ότι ανεξαρτήτως των στοιχείων που προσκομίστηκαν -και τα οποία βεβαίως νέα στοιχεία, όπως είπε ο υπουργός, θα ερευνηθούν- θεωρώ ότι και η νομιμότητα και οι πράξεις του Νίκου Κοτζιά δεν μπορούν να τεθούν σε αμφισβήτηση και αυτή είναι η εκτίμησή μου που θέλω να καταθέσω δημόσια» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE