Τσακαλώτος: «Βόμβες»! «Ηττηθήκαμε το 2015 – Δεν τελειώσαμε με το χρέος»!

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών στο Παρίσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος... απασφάλισε. Αναγνώρισε λάθη της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για συνθηκολόγηση το ταραχώδες καλοκαίρι του 2015, τονίζοντας ότι "και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό τότε, τα ίδια θα συνέβαιναν. Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση". Γιατί θεωρεί αναπόφευκτο πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος μοιραία θα επανέλθει στο προσκήνιο. "Βολές" για τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με κατηγορίες για "έλλειμμα Δημοκρατίας".

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε για την ελληνική κρίση σε φοιτητές στο Παρίσι και είπε… ουκ ολίγα και σημαντικά! Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος, στα λάθη που έγιναν το «κολασμένο» 2015, αλλά και την λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας, ενώ ουσιαστικά «κάλυψε» τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Το να έχουν τα μικρά κράτη της Ευρωζώνης μεγάλο χρέος και υψηλά επιτόκια δεν είναι βιώσιμο για την Ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε στην συζήτηση για το χρέος«. Αυτό τόνισε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος σε φοιτητές του ιδρύματος Sciences Po στο Παρίσι σε σεμινάριο για τα αποτελέσματα της ελληνικής κρίσης, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, 13.03.2019.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το ενδεχόμενο συζήτησης για το χρέος θα ανοίξει… μοιραία. Κι αυτό διότι δεν μπορεί η βόρεια Ευρώπη να απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και ο Νότος μόνιμα υψηλά.

Ο Τσακαλώτος και τα «βέλη» για «έλλειμμα δημοκρατίας»

Επιπρόσθετα, ο υπουργός των Οικονομικών εξέφρασε την άποψη πως από την εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις του τρίτου προγράμματος, το δημοκρατικό κενό και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη παραμένει και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε διακρατικό διυπουργικό επίπεδο «Συζητούσαμε στο Eurogroup και οι αποφάσεις είχαν ληφθεί νωρίτερα σε μυστικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών. Συνεπώς τι δημοκρατία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης βρίσκεται στην ομοσπονδοποίηση που θα μεταφέρει το βάρος των αποφάσεων στο Ευρκοινοβούλιο αντί στα όργανα της Ένωσης.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE