Πελώνη: Τα 4 νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη έκανε σήμερα την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Κυρίαρχο θέμα ήταν τα προνόμια των εμβολιασμένων αλλά και η αργή πορεία των εμβολιασμών.

«Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται αλλά παραμένει ευμετάβλητη», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές εξάρσεις. Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.


Και τόνισε πως «τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών. Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση».

«Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προσωπικής προστασίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρα μας» συνέχισε η κ. Πελώνη και τόνισε: «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία».

Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία και πρέπει να γίνει σαφές προς όλους, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος και είπε ακόμα ότι η συζήτηση για μεγαλύτερες διευκολύνσεις γίνεται με τους ειδικούς αλλά δεν μπορεί να λάβει σάρκα και οστά αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού.
Επανεκκίνηση τουρισμού

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην επανεκκίνηση του Τουρισμού η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι είναι «κοινός στόχος στο διάστημα που διανύουμε, να διασφαλίσουμε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι για όλους και μια καλύτερη από την περσινή τουριστική περίοδο. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει νέα δράση ύψους 420 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της επανεκκίνησης τουριστικών δραστηριοτήτων.

Έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 300.000 συμπολίτες μας, ενώ  μέχρι το τέλος Ιουλίου μπορούν να αξιοποιηθούν και οι επιταγές που δεν χρησιμοποιήθηκαν  πέρσι.

Μεγάλης σημασίας βέβαια είναι και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ενεργοποιήσει -μαζί με άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες- το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό  Covid, που μετά τη σχετική πρόταση και τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, θα  αποτελεί από την 1η Ιουλίου ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Η κ. Πελώνη είπε ακόμη πως «παράλληλα, αξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται τα μέτρα που ισχύουν, έτσι ώστε αφενός να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και αφετέρου να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο αυτό -ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών- από σήμερα το πρωί, εφαρμόζονται τέσσερις νέες ρυθμίσεις:

– Πρώτον, έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Δεύτερον, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.

– Τρίτον, επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.

– Και τέταρτον, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες».

Για το θέμα της επέκτασης του ωραρίου κυκλοφορίας είπε ότι θα συζητηθούν όλα αυτή την εβδομάδα και για την πιθανή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Όλα εντός της εβδομάδας.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού.

Εμείς προσδοκούμε και προσβλέπουμε σε κινήσεις πράξεων και λόγων από την Τουρκία αλλά επειδή διαφωνούμε πρέπει να συζητάμε και να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Για τα κορονοπάρτι είπε ότι αυτή η εικόνα δεν είναι μια εικόνα καλή. Καταλαβαίνουμε την κόπωση των νέων αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Μακάρι οι νέοι που παρτάρουν να δείξουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τον εμβολιασμό τους.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE