Τσίπρας: Η συνολική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι μια μεγάλη αποτυχία

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δώδεκα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας η Ελλάδα είναι στον πέμπτο μήνα λοκντάουν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη.

«Αν δεν αναρωτηθείτε και δεν αλλάξουμε το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Η Αττική είναι σήμερα χειρότερα από ότι ήταν η Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο. Η συνολική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι μια μεγάλη αποτυχία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η ευθύνη για τη συνολική αποτυχία ανήκει στον Κ. Μητσοτάκη και έκανε λόγο για κούραση της ελληνικής κοινωνίας και έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία κάνοντας λόγο για τσουνάμι απευθείας αναθέσεων ή προσχηματικών διαδικασιών χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα από Βουλή:

Τα βασικότερα σημεία της τοποθέτησης Τσίπρα

Θα ήταν κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρώτο θέμα συζήτησης σήμερα θα έπρεπε να ήταν ότι κάτι δεν πάει καλά. Δώδεκα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, διανύουμε τον πέμπτο μήνα λοκντάουν.

Επειδή σας αρέσουν οι συγκρίσεις με την Ευρώπη το λέω. Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν πέντε συνεχόμενους μήνες λοκντάουν. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Πουθενά δεν έχουν τέσσερις μήνες κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Και έξι μήνες κλειστή την εστίαση.

Στην Ισπανία τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά με αυξημένα τεστ. Σε πολλές περιοχές της και η εστίαση με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα. Στο Βέλγιο τα σχολεία και τα μαγαζιά είναι ανοιχτά. Με αυστηρούς ελέγχους, με τεστ και με μέτρα προστασίας. Στην Ολλανδία, τα καταστήματα λειτουργούν, έστω με ραντεβού. Και τα σχολεία είναι ανοιχτά.

Αν δεν αναρωτηθείτε και δεν αλλάξουμε το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Η Αττική είναι σήμερα χειρότερα από ότι ήταν η Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.

Η συνολική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι μια μεγάλη αποτυχία.

Πόσο καιρό φωνάζουμε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν σοβαρές επιδημιολογικές έρευνες, δεν έχουμε εικόνα της διασποράς στην κοινότητα ανά περιοχή. Πόσο καιρό φωνάζουμε ότι πρέπει να συνταγογραφηθούν τα τεστ; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να πάρετε μέτρα για το συνωστισμό στα ΜΜΜ που κάθε μέρα στοιβάζονται σαν σαρδέλες οι πολίτες Για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους που δεν έχετε κάνει εδώ και έναν χρόνο απολύτως τίποτα και έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες;

Ποια ήταν τα σπουδαία μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Κικίλιας; Το ΝΙΜΤΣ; Σοβαρά τώρα, αυτό είναι το σχέδιό σας, η ένταξη μόνο ενός στρατιωτικού νοσοκομείου; Και έχετε ανέγγιχτες τις ιδιωτικές κλινικές;

Προχωρήστε στην επίταξη ιδιωτικών κλινών.

Ναι στο εμβόλιο αλλά αυτό αργεί γιατί η ΕΕ τα έχει κάνει θάλασσα. Τι θα κάνουμε μέχρι τότε;

Δεν χωρά προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης. Δεν αντιμετωπίζεις την πανδημία μόνο με καταστολή.

Τα έξυπνα μέτρα που ανακοινώσατε χθες ποια είναι; Απαγορεύσατε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο για άθληση, για τον κωδικό 6. Θυμάστε πότε το είχατε επιτρέψει αυτό; Όταν κάνατε ανέμελος ποδηλατάδα στην Πάρνηθα χωρίς μέτρα προστασίας και σας έκραζε όλη η Ελλάδα.

Και τι άλλο; Θα βάλετε αστυνομικούς να συνοδεύουν ανθρώπους που πηγαίνουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, για να διαπιστώνουν εάν λένε αλήθεια. Εσείς θα το κάνετε αυτό; Οταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε το περίφημο γλέντι στην Ικαρία και αντέδρασε όλη η κοινωνία. Απάντησε ο υφυπουργός ο κ. Οικονόμου λέγοντας πάλι ψέματα λέγοντας ότι τότε δεν υφίστατο σε ισχύ διάταξη που να απαγορεύει επισκέψεις σε οικίες. Δεν ντρέπεστε λιγάκι;

Δεν μπορείτε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη και έχετε κουράσει τον ελληνικό λαό.

Ζήτησα κοινής αποδοχής υπουργό υγείας, ώστε να μην υπάρχει πεδίο αμφισβήτησης ότι δίνουμε κοινή μάχη στην πανδημία. Το αρνήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Ζήτησα να πάρει η κυβέρνηση πρωτοβουλία για την πατέντα των εμβολίων και να αναζητήσει εναλλακτικές. Αλλες χώρες και της ΕΕ έχουν σήμερα τη δυνατότητα να έχουν πολύ μεγαλύτερο ρυθμό εμβολιασμού. Εδώ έχει κυριαρχήσει η αντίληψη ότι ειναι γεωπολιτικό ζήτημα το εμβόλιο.

Ζήτησα και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Αρνήθηκε αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη της διαχείρισης. Πρέπει να την αναλάβει την ευθύνη. Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι αντιμετωπίζετε την πανδημία ως ευκαιρία να οργανώσετε ένα πλιάτσικο στα δημοσια ταμεία και συρρίκνωσης και αυταρχισμού στην ενημέρωση και τη διοίκηση.

Το παρόν νομοσχέδιο αποδεικνύει ξεκάθαρα τις στοχεύσεις σας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Και εξηγεί μάλιστα σε μεγάλο βαθμό τον εξοντωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα εδώ και ένα χρόνο.

Οι χαμένοι αυτής της υπόθεσης είναι πολλοί. Είναι η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Τα όρια για τις απευθείας αναθέσεις αυξάνονται στις 60.000. Μέχρι και το όριο των δαπανών που δεν δημοσιοποιούνται πάει από τα 1000 στα 2500. Έχετε στήσει ήδη τη φάμπρικα εδώ και ενάμιση χρόνο, τώρα ποιος σας πιάνει. Είναι η ίδια η κοινή λογική. Φέρνετε τους ιδιώτες στην επίβλεψη έργων. Τι κάνετε δηλαδή; Αυτός που αναλαμβάνει ένα δημόσιο έργο, θα προσλαμβάνει κάποιον για να ελέγχει την εκτέλεση της σύμβασης και του οποίου η αμοιβή, περιλαμβάνεται στη σύμβαση. Άρα αυτός που ελέγχει αμείβεται από τον ελεγχόμενο. Είναι η δημόσια διοίκηση. Δίνετε στους ιδιώτες τη μελέτη και την επίβλεψη και δημιουργείτε τις συνθήκες να χαθεί η τεχνογνωσία της δημόσιας διοίκησης. Κινδυνεύουμε σε δυο-τρία χρόνια να μην υπάρχει η δυνατότητα για ένα δήμο να εκπονήσει μελετητικά και να εκτελέσει ένα έργο, βασιζόμενος στις υπηρεσίες του και να εξαναγκάζεται να πληρώνει ιδιώτες.

Και φυσικά, σε ακόμα ένα νομοσχέδιο δε χάνετε την ευκαιρία να ξηλώσετε την περιβαλλοντική νομοθεσία. Σε μια περίοδο που όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν απαντήσεις στο υπαρξιακό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, εσείς συμπεριφέρεστε ξανά σαν κυβέρνηση οικοπεδοφάγων. Βάζετε ξανά στο στόχαστρο τις περιοχές Natura 2000. Και αυτή τη φορά δεν υπάρχουν ούτε τα προσχήματα.

Η κυβέρνηση έχει δει την πανδημία ως ευκαιρία. Χωρίς υπερβολή σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης επικρατεί ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων ή προσχηματικών διαδικασιών χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Θα αναφερθώ όμως συγκεκριμένα στην κ. Νικολάου.

Η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, με σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε που δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Έδωσε 500.000€, για υπηρεσίες καθαρισμού σε εταιρία η οποία διαχρονικά ασχολείται με την διοργάνωση συνεδρίων, αλλά μία μέρα μετά την ανάθεση, καταχωρήθηκε η ενασχόλησή της με τον τομέα της απολύμανσης.

Έδωσε 232.000€ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήνεται στις 29/03/2020, καταθέτει προσφορά στις 30/03/2020 και αναλαμβάνει προμήθεια του ελληνικού δημοσίου.

Έδωσε 300.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο και για την κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας, σε εταιρία που εμπορεύεται τρόφιμα και ποτά.

Έδωσε 47.000,€ απευθείας ανάθεση προμήθειας υγειονομικού υλικού για την κάλυψη αναγκών όλων των Καταστημάτων Κράτησης, σε εταιρεία που κατασκευάζει αμορτισέρ αυτοκινήτων!

Έδωσε 229.000€, σε επιχείρηση που εμπορεύεται εποχιακά είδη και διακόσμησης σπιτιού, καρναβαλικές μάσκες.

Έδωσε 147 χιλιάδες ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,50€. Την ίδια περίοδο άλλες υπηρεσίες του ΠΡΟΠΟ, προμηθεύονται το προϊόν με τιμή μονάδας 8,85€

Απευθείας ανάθεση ΕΛΤΑ: Η διοίκηση των ΕΛΤΑ αναθέτει με απευθείας ανάθεση, σε εταιρία που συστάθηκε την προηγούμενη μέρα, έργο συνολικού ποσού 250.000€, για κατασκευή ηλεκτρονικής αγοράς.

Απευθείας ανάθεση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Εν μέσω καραντίνας, και πριν ακόμη βγει το ΦΕΚ διορισμού του, ο μετακλητός Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και κομματικό στέλεχος της ΝΔ κ. Ματιάτος, ξεκινά τη διαδικασία ανάθεσης έργου,  για την κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη ΜΑΛΑΚΑΣΑ,  ύψους 4.5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς προκήρυξη και με τη μέθοδο της «διαπραγμάτευσης».

6 εκατομμύρια ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες: Με διαδικασίες εξπρές πάλι το Υπουργείο Μετανάστευσης προχώρησε σε ανάθεση συνολικού ύψους (με ΦΠΑ) 6,2 εκατ. ευρώ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις συμβάσεις κατασκευής δομών. Δηλαδή ιδιωτική εταιρεία θα συμβουλεύει τους ιδιώτες μετακλητούς που έχετε βάλει στο Υπουργείο αντί των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Το χειρότερο, όμως και πιο κυνικό από όλα είναι αυτό που συμβαίνει με τους εμβολιασμούς εκτός σειράς.

Τέτοια περιστατικά έχουν καταγγελθεί στο ΚΑΤ, το ΑΤΤΙΚΟΝ, σε νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Στις αρχές Ιανουαρίου εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Σωτηρία», κατήγγειλαν ότι υπουργοί και οι οικογένειές τους, φίλοι και γνωστοί επιχειρηματίες στους κομματικούς κύκλους της ΝΔ προηγήθηκαν του νοσοκομειακού προσωπικού στη σειρά των εμβολιασμών. Στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, καρατομήθηκε ο επικεφαλής του Κέντρου, γιατί επέτρεψε τον εκτός σειράς εμβολιασμό τοπικού καναλάρχη ενώ εκτός σειράς έγινε και ο εμβολιασμός του νεοδημοκράτη Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στη Χάλκη.

Αποκορύφωμα των ρουσφετολογικών εμβολιασμών, το πρόσφατο και πιο προκλητικό κρούσμα παρατυπιών στο Κέντρο Πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη, όπου κομματικά στελέχη σας πήραν τη θέση παιδιών με αναπηρία. Ντροπή σας.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE