ΕΝΦΙΑ: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για απαλλαγή των κατοίκων των μικρών νησιών

Είκοσι εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Χ. Μαμουλάκη, με θέμα «Απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων» στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Πλαίσιο Χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, Ρυθμίσεις Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Αλλες διατάξεις»

Με την προτεινόμενη διάταξη απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών της ελληνικής επικράτειας, τα οποία έχουν πληθυσμό κάτω από 1000 κατοίκους, σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή, για τα ακίνητα που κατέχουν στο νησί της μόνιμη κατοικίας τους.

Η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί προσθήκη στις κατηγορίες ακινήτων που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και περιγράφονται με σαφήνεια στον Ν. 4223/2013, Άρθρο 3, παρ.1.

Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί αναγνώριση της Νησιωτικότητας, έτσι όπως αυτή αναφέρεται στο Σύνταγμα (Άρθρο 101) και υποχρεώνει τον κοινό νομοθέτη και τη Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.

Παράλληλα συνιστά ισχυρό κίνητρο διατήρησης των πληθυσμών στα μικρά και απομονωμένα νησιά της χώρας αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι αυτών.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE