«Η κυβέρνηση, αφού άνοιξε τα πάντα χωρίς σχέδιο και προετοιμασία και καλλιέργησε τον εφησυχασμό, τρέχει εκ των υστέρων να περιορίσει την πανδημία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

«Δυστυχώς και πάλι με απίστευτη προχειρότητα, παλινωδίες και εξαγγελίες με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα. Η χώρα μας χάνει καθημερινά το πλεονέκτημα που με την υπεύθυνη στάση όλων κέρδισε τον Απρίλη. Την ίδια στιγμή πολλές επιχειρήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό κινδυνεύουν με μαζική ανεργία. Είναι επιβεβλημένο να παρθούν νέα μέτρα στήριξής τους τώρα. Τα ανεπαρκή που έχουν εξαγγελθεί, δεν προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις», σημειώνει.

Και καταλήγει: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι θα κάνουν αυτό που πρέπει για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Την άποψη ότι «το πείραμά» της κυβέρνησης «απέτυχε» και πως «η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της πανδημίας και το βάθεμα της οικονομικής κρίσης» εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του ανακοίνωση.

 

«Η κυβέρνηση κατασπατάλησε τη θετική παρακαταθήκη που είχε εξασφαλίσει η συλλογική προσπάθεια και αλληλεγγύη των πολιτών τις μέρες του lockdown. Δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν προστάτευσε τους χιλιάδες εργαζόμενους που μένουν άνεργοι ή βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Δεν φρόντισε να θωρακίσει τη χώρα με μία συνεκτική επιδημιολογική στρατηγική και ένα σχέδιο κοινωνικής ανασύνταξης. Επένδυσε σε επικοινωνιακές φιέστες και σε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, ενώ την ίδια στιγμή πορευόταν με προχειρότητα, παλινωδίες και πειραματισμούς» σημειώνει η εν λόγω ανακοίνωση και τονίζει:

 

«Το πείραμά της απέτυχε. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της πανδημίας και το βάθεμα της οικονομικής κρίσης. Αντί να αναλάβει το βάρος των λανθασμένων - όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος - επιλογών της, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες και ειδικότερα στους νέους και στις νέες».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «προκλητικό μία κυβέρνηση που άνοιξε εσπευσμένα τις πύλες εισόδου της χώρας, που υποτίμησε την ανάγκη των μαζικών τεστ, που έκανε ελάχιστα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, τώρα να εμφανίζεται ως τιμητής της ελληνικής κοινωνίας».

 

«Η κυβερνητική πολιτική των παλινωδιών και των αντιφάσεων στοιχίζει ακριβά στη χώρα. Έστω και τώρα καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να αντιληφθεί την ανάγκη ενός σοβαρού σχεδίου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, να λάβει αποφασιστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των μικροεπιχειρηματιών και των εργαζομένων και να σταματήσει να κρύβεται από τις σοβαρές της ευθύνες για το πώς φτάσαμε έως εδώ» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

"Αντιμετωπίζουμε σήμερα μια μείζονα κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, με σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μήνυμά της στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμόχωστου, ενώ υπογράμμισε πως "οι προκλήσεις και οι απειλές της Άγκυρας δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν από τις εθνικές μας προτεραιότητες. Πάγια επιδίωξή μας αποτελεί ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων τελικός, απαρέγκλιτος στόχος, η επανένωση της Μεγαλονήσου", τόνισε.

 

"Σκέφτομαι την Αμμόχωστο πίσω από τα συρματοπλέγματα. Τα παραλιακά ξενοδοχεία της, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, ερειπωμένα, τους δρόμους της χορταριασμένους, τα σπίτια της να χάσκουν έρημα, λεηλατημένα. Μια πόλη φάντασμα, ένα άδειο κέλυφος, παραδομένο στην εγκατάλειψη και τη φθορά. Μα δεν την σκέφτομαι σαν μια πόλη νεκρή. Ό,τι διατηρείται ζωντανό στη μνήμη, δεν πεθαίνει ποτέ. Αρνούμενο τη λήθη, διεκδικεί τη δικαίωσή του", ανέφερε στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

"Η φετινή σας αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν, εξαιτίας της πανδημίας. Ελλάδα, Κύπρος, αλλά και το σύνολο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, αντιμετωπίζουμε σήμερα μια μείζονα κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, με σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", είπε η κ. Σακελλαροπούλου και τόνισε: "Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας παρατείνει, δυστυχώς, το αδιέξοδο και υπονομεύει τις, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω, ωστόσο, να σας διαβεβαιώσω, ότι οι προκλήσεις και οι απειλές της Άγκυρας δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν από τις εθνικές μας προτεραιότητες. Πάγια επιδίωξή μας αποτελεί ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων σε βάρος της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας˙ τελικός, απαρέγκλιτος στόχος, η επανένωση της Μεγαλονήσου".

 

"Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω", συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "ότι στην Αθήνα γνωρίζουμε πολύ καλά τις προκλήσεις γύρω από το ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του Κυπριακού θέμα των Βαρωσίων. Λεηλατημένος και ακατοίκητος εδώ και σαράντα έξι χρόνια, αυτός ο άλλοτε διάσημος προορισμός διακοπών, που ως το 1974 σημείωνε αλματώδη εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη, είναι μια πληγή που δεν κλείνει, σύμβολο του ανυπόφορου διαμελισμού. Η υπόθεση των Βαρωσίων δεν αφορά μόνον εσάς, τους Βαρωσιώτες. Αφορά όλους μας".

 

"Καμία λύση δεν είναι δυνατή στο Κυπριακό χωρίς την εφαρμογή των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τις οποίες έχουν καταδικασθεί, μεταξύ άλλων, οι τουρκικές απειλές εποικισμού της «αιχμάλωτης» πόλης. Τα Βαρώσια, όπως εξ άλλου και όλες οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, δεν είναι χαμένες πατρίδες. Προσβλέπουμε στην επανένωση με βάση τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Το πιστεύω, τόσο βαθιά και τόσο δυνατά όσο και εσείς, οι εκτοπισμένοι Κύπριοι και Κυπρίες", κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται ο διπλωματικός κόσμος αναφορικά με τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία και καλεί τη χώρα να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος και τα συνοδά πολεμικά.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα επιδιώκει τα μέρη να καθίσουν να συζητήσουν υπό όρους ορθού λόγου και Διεθνούς Δικαίου, έτσι ώστε να επανέλθει μια σχετική σταθερότητα στην περιοχή.

Εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τη συγκυρία ως «ένα σημείο αιχμής της τουρκικής επιθετικότητας, υπήρξε μια πολύ μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε από την παραβατική ενέργεια δέσμευσης μεγάλου μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιστάσεις», διαπίστωσε.

«Όποιος προκαλεί την επιθετικότητα, έχει εύκολο τον τρόπο με τον οποίο κλιμακώνεται η ένταση, αλλά δεν έχει τον τρόπο με τον οποίο αποκλιμακώνεται» είπε.

Και, συμπλήρωσε ότι όσο περνάει ο καιρός, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία έχει μια ιδιαιτέρως επιθετική στρατηγική, είναι ατελέσφορη γιατί δεν οδηγεί σε οποιαδήποτε θετική κατάσταση για την ανατολική Μεσόγειο.

Όμως, υπογράμμισε, «όλος ο διπλωματικός κόσμος, και οι περιφερειακές δυνάμεις και οι διεθνείς οργανισμοί όπως η Ε.Ε., και οι ισχυρές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, έχουν συνταχθεί με τις ελληνικές θέσεις και καλούν την Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος και τα συνοδά πολεμικά».

Ενώ «στο βάθος αυτού του διπλωματικού μαραθώνιου αυτό το οποίο διαφαίνεται, είναι επιτέλους να υπάρξει εκ μέρους της Τουρκίας η αυτονόητη διπλωματικά θέση που είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το μόνο εριζόμενο ζήτημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Υπό όρους, μάλιστα, που θα διασφαλίζουν ένα ωφέλιμο αποτέλεσμα. Δηλαδή όχι ενόσω γίνονται συζητήσεις, ταυτόχρονα να προσβάλλονται οι θαλάσσιες ζώνες που στην πραγματικότητα αποτελούν το αντικείμενο αυτής της συζήτησης, αλλά να υπάρχει πλήρης καταλλαγή και εκεχειρία, διευκρίνισε ο Γ. Γεραπετρίτης.

«Η τουρκική διπλωματία θα αναζητήσει έναν τρόπο διαφυγής»

Στο ερώτημα αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας ακούει όσα του μεταφέρουν, του ζητούν άλλοι ηγέτες, ο υπουργός απάντησε σημειώνοντας ότι «το αν ακούει (ο κ. Ερντογάν) ή όχι ανάγεται στη δική του ιδιοσυγκρασία και σκέψη».

Αυτή τη στιγμή, εν τέλει, η Τουρκία δεν έχει κανένα απολύτως διπλωματικό έρεισμα, έχει καταφέρει με την επιθετική της στρατηγική να απολέσει και την παράσταση ισχύος που διαθέτει στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά ακόμη ακόμη -αν υπήρξε κάποια στιγμή- και το τελευταίο ίχνος διπλωματικής αξιοπιστίας, ανέφερε επίσης και προχώρησε στην εκτίμηση ότι, «η τουρκική διπλωματία θα αναζητήσει έναν τρόπο διαφυγής από το βαθύτατο αυτό εγκλωβισμό στον οποίον έχει περιέλθει (...) θα ακούσει εν τέλει χωρίς να θυσιάσει μεγάλο κομμάτι από τη δική της παράσταση δύναμης»

Και στο ερώτημα, αν αυτός ο τρόπος εξόδου θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών (που ήταν προγραμματισμένες για τέλος Αυγούστου και πάγωσαν με πρωτοβουλία της Τουρκίας μετά το ελληνο-αιγυπτιακό σύμφωνο), ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Νομίζω πως ναι».

Και, συνεχίζοντας, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα επιδιώκει τα μέρη να καθίσουν να συζητήσουν υπό όρους ορθού λόγου και Διεθνούς Δικαίου, έτσι ώστε να επανέλθει μια σχετική σταθερότητα στην περιοχή -και άρα «εκείνο που έχουμε στο βάθος του μυαλού μας είναι πραγματική, ουσιαστική και ωφέλιμη συζήτηση με την Τουρκία, η οποία (συζήτηση) θα είναι σε θέση να αποδώσει καρπούς» μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παραλλήλως ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε και το δίλημμα που αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία.

«Σήμερα είτε θα βρισκόμασταν σε μια θέση χωρίς τη συμφωνία με την Αίγυπτο είτε στη σημερινή θέση με πολύ ενισχυμένη την ελληνική διπλωματία και ουσιαστικά εξουδετερωμένο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο (…) Η Τουρκία είχε ένα και μόνο διπλωματικό χαρτί να παίξει στις διερευνητικές επαφές -και αυτό ήταν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», ανεξαρτήτως, πρόσθεσε, αν ήταν ανυπόστατο και παράνομο.

Κατά συνέπεια, «ήταν η αυτονόητη εθνική θέση, με νόμιμο τρόπο να μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε τις συνέπειες του τουρκο-λιβυκού μνημονίου», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και έκλεισε το σχετικό απόσπασμα λέγοντας ότι «η τουρκική αντίδραση έχει προκαλέσει τις αντίθετες συνέπειες από εκείνες που ενδεχομένως περίμενε η Τουρκία, έχει αντισυσπειρώσει τη διεθνή κοινότητα».

Πολυμερής διπλωματία οι συναντήσεις Δένδια

Με αφορμή δε, τις χθεσινές και σημερινές συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για άσκηση πολυμερούς, με «σταυροειδή χαρακτηριστικά», διπλωματίας.

Έφερε δε, το παράδειγμα πώς η επίσκεψη στο Ισραήλ δεν εξασφαλίζει μόνο τη συμπαράσταση μιας φίλης χώρας, -«συμπαράσταση είτε διπλωματική είτε αμιγώς επιχειρησιακή»- αλλά και την υποστήριξη της ισραηλίτικης κοινότητας, η οποία μαζί με το Ισραήλ, «έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στις ΗΠΑ, νομίζω η αντίδραση αυτή θα φανεί εμπράκτως (...) μην ξεχνάμε ότι σε τρεις μήνες έχουμε εκλογές στις ΗΠΑ», δήλωσε με νόημα. Και, εν τέλει τόσο μέσω του εβραϊκού παράγοντα στις ΗΠΑ, όσο και της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας, «έχουμε σοβαρότατους μοχλούς πίεσης και προς τις ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή «αναμένουμε από ΕΕ σαφή στήριξη των ελληνικών θέσεων», είπε επίσης με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για ένα άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, άρα «δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να μπορέσει να επιβάλλει με αποφάσεις του πολύ σοβαρές κυρώσεις», ωστόσο «δεν παύει να είναι η έκφραση της διπλωματίας της ΕΕ».

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE