Σε σοκ η Βρετανία - Στη ΜΕΘ με κορωνοϊό ο Μπόρις Τζόνσον

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας εισήχθη χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά από επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του λόγω κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τα καθήκοντά του να αναλάβει προσωρινά ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε θεραπεία με οξυγόνο μεν, αλλά χωρίς αναπνευστήρα, κάτι που ίσως σημαίνει ότι η κατάστασή του δεν είναι τόσο βαριά, σύμφωνα με κάποια βρετανικά Μέσα. Ο Μπόρις Τζόνσον μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου St. Thomas στο Λονδίνο στις 7 μ.μ. χθες (11 ημέρες αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό). Δύο ώρες νωρίτερα, η Ντάουνινγκ Στριτ επέμενε ότι εξακολουθούσε να διοικεί τη χώρα, παρά το γεγονός ότι ο Ντόμινικ Ράαμπ προέδρευσε στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών το πρωί.

 

Από την ώρα όμως που ο υπουργός Εξωτερικών έφυγε από την πρωθυπουργική κατοικία μετά την καθημερινή ενημέρωση των 5 μ.μ., ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον άρχισε να αναπτύσσει αναπνευστικά προβλήματα, του παρασχέθηκε οξυγόνο και μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

 

Μιλώντας χθες το βράδυ, ο Ράαμπ υποσχέθηκε πως «οι κυβερνητικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν» και είπε ότι υπάρχει ένα ισχυρό «ομαδικό πνεύμα». Επίσης, διαβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός «έλαβε εξαιρετική φροντίδα» και ευχαρίστησε το προσωπικό του NHS που τον φροντίζει καθώς και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς στην Βρετανία.

Χλωμός και κουρασμένος στην τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς του

Η παράδοση των ηνίων στον υπουργό Εξωτερικών -δεύτερος τη τάξει υπουργός του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ίδιο τον πρωθυπουργό- ήρθε μετά από μέρες επιμονής του ότι παραμένει στην κορυφή της μάχης της Βρετανίας κατά του κορωνοϊού. Αλλά την Κυριακή, τη δέκατη ημέρα της απομόνωσης στην πρωθυπουργική κατοικία, η φθίνουσα υγεία του Μπόρις Τζόνσον έγινε εμφανής στους συναδέλφους του, υπουργούς, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των 10. Κατά τη διάρκεια της 45λεπτης σύσκεψης με τους υπουργούς, μεταξύ των οποίων οι Μάικλ Γκόουβ, Ρίσι Σουνάκ και Ματ Χάνκοκ, πηγές περιέγραψαν τον Μπόρις Τζόνσον ως χλωμό και κουρασμένο, ενώ κάποιοι διαπίστωσαν προβλήματα στην αναπνοή του όσο μιλούσε.

Το νοσοκομείο St. Thomas όπου νοσηλεύεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Τέτοιες αναπνευστικές δυσκολίες χθες το βράδυ ανάγκασαν τους γιατρούς να του χορηγήσουν 4 λίτρα οξυγόνου και να πάρουν την απόφαση να τον μεταφέρουν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του St. Tomas. Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε χθες το βράδυ: «Από το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός είναι υπό την φροντίδα των γιατρών στο νοσοκομείο St. Thomas, στο Λονδίνο, αφού έγινε δεκτός με επίμονα συμπτώματα κορωνοϊού. Κατά την διάρκεια αυτού του απογεύματος, η κατάσταση του πρωθυπουργού επιδεινώθηκε και, με την συμβουλή της ιατρικής του ομάδας, μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, που είναι ο πρώτος υπουργός, να τον αναπληρώσει, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ο πρωθυπουργός λαμβάνει εξαιρετική φροντίδα και ευχαριστεί όλο το προσωπικό του NHS για την σκληρή δουλειά και την αφοσίωση».

Υποβάθμισε η Ντάουνινγκ Στριτ την κατάσταση της υγείας του;

Η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγορείται για υποβάθμιση της σοβαρότητας της ασθένειας του Μπόρις Τζόνσον. Όταν έγινε δεκτός στο νοσοκομείο το βράδυ της Κυριακής, η Ντάουνινγκ Στριτ κατέστησε σαφές πως υποβλήθηκε σε εξετάσεις ως μέτρο προφύλαξης ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού του. Αλλά μια πηγή δήλωσε: «Η Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησε να το υποβαθμίσει, αλλά σκεφτείτε το εξής: ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το αυτόκίνητό του στις 8 μ.μ., την ακριβή ώρα που η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε διάγγελμα στον λαό της. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ήταν απλά μια εξέταση ρουτίνας»

Επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ

Τα άτομα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη την Κυριακή, ισχυρίστηκαν επίσης πως ήταν σαφές ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν καλά. Μια ανώτερη πηγή δήλωσε: «Τα συμπτώματά του ήταν επίμονα. Δεν ήταν καθόλου καλύτερα. Στην πραγματικότητα είχε χειροτερέψει».

Ήθελε να μιμηθεί τον ήρωά του, Ουίνστον Τσόρτσιλ

Αποφασισμένος να μιμηθεί τον πολιτικό του ήρωα Ουίνστον Τσόρτσιλ,που υπέφερε από πνευμονία και αρνιόταν να πάει στο νοσοκομείο, οι πηγές λένε ότι ήταν απρόθυμος να πάει στο νοσοκομείο. Μια πηγή δήλωσε: «Ο Μπόρις δεν θα ήθελε ποτέ να φανεί αδύναμος».

Ωστόσο, τελικά άκουσε τον γιατρό του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο St. Thomas, συνοδεία σωματοφυλάκων το βράδυ της Κυριακής. Ήταν η πρώτη φορά που πιστεύεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον εγκατέλειπε την πρωθυπουργική κατοικία από την Πέμπτη, όπου βγήκε στην είσοδο για να χειροκροτήσει τους εργαζόμενους στον κλάδο υγείας.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE