Γαλλία: Περισσότερες από 100 γυναίκες νεκρές το 2019

 Περισσότερες από 100 γυναίκες νεκρές από την αρχή του χρόνου: η Γαλλία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις αποκαλούμενες "feminicides" --τις δολοφονίες, δηλαδή, γυναικών-- από τα χέρια των συντρόφων τους, εγκαινιάζει σήμερα μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το θέμα ελπίζοντας ότι από αυτήν θα προκύψει ένα παγκόσμιο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου. 

Η διοργάνωση, την οποία εγκαινίασε η υπουργός Ισότητας, Μαρλέν Σιαπά, θα διαρκέσει τρεις μήνες και στοχεύει να μειώσει τα 222.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας--σωματικής ή σεξουαλικής--που καταγράφονται ετησίως στη Γαλλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
"Επείγον", είναι ο σημερινός τίτλος για το θέμα της εφημερίδας Liberation την ώρα που το φαινόμενο συνεχίζει να προσλαμβάνει σοβαρές διαστάσεις. Την Κυριακή μια 90χρονη έγινε το 101ο θύμα. Ο 94χρονος σύζυγός της θεωρείται ύποπτος ότι την σκότωσε με το μπαστούνι του.
Αναφορικά με το 2018 οι αρχές κατέγραψαν 121 κρούσματα δολοφονιών γυναικών από τον σύζυγο ή σύντροφό τους, δηλαδή έναν φόνο κάθε τρεις μέρες. Πανευρωπαϊκά, η Γαλλία συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες όπου καταγράφονται οι περισσότεροι φόνοι γυναικών με 0,18 ανά 100.000 γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αφορούν το 2017. Η Γαλλία έτσι κατατάσσεται μπροστά από την Ελβετία (0,13), την Ιταλία (0,11), την Ισπανία (0,12) αλλά πίσω από την Γερμανία (0,23).
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα λάβουν μέρος 80 προσκεκλημένοι: από υπεύθυνους οργανώσεων και αστυνομικούς, ως δικαστές ή δικηγόρους και περισσότεροι από δέκα υπουργοί--ανάμεσά τους η Σιαπά, η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.
Αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ανακοινώσει "τα πρώτα επείγοντα μέτρα με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων", όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE