Σουηδία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοσία της αγέλης σταματά τον κορωνοϊό

Μικρή βοήθεια βλέπει από την ανοσία της αγέλης στη μάχη της Σουηδίας κατά του νέου κορωνοϊού ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας και αρχιτέκτονας της αμφιλεγόμενης στρατηγικής της Άντερς Τέγκνλ.

«Το θέμα της ανοσίας της αγέλης είναι δύσκολο», δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοσία του πληθυσμού στον ιό επιβραδύνει τις μολύνσεις σε αυτή την φάση.

Οι πολίτες της Σουηδίας έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Μάλιστα ένας στους τρεις Σουηδούς που υποβάλλεται σε τεστ αντισωμάτων ανιχνεύεται με αντισώματα κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις νεότερες μετρήσεις. Αυτό ήρθε έπειτα από την γνωστή απόφαση της Σουηδίας να μην επιβάλλει κάποιου είδους lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά να στηριχθεί στην οικειοθελή συμμόρφωση των πολιτών της στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο Τέγκνλ έχει δηλώσει στο παρελθόν πως η ανοσία της αγέλης είναι δύσκολο να μετρηθεί.

Η Σουηδία «νοσεί»

Παρόλα αυτά οι αρχές της χώρας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν αποτελεί στόχο της Σουηδίας η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης. Η έκθεση όμως του πληθυσμού της χώρας στον ιό μπορεί να «τεστάρει» τη θεωρία.

Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΑΣΑ, η Σουηδία εμφανίζεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία- μετρώντας τα ποσοστά θνητότητας και τον αριθμό συνολικών κρουσμάτων. Ήταν επίσης η πιο αργή χώρα στη συγκράτηση των μολύνσεων.

Η Σουηδία πρόσφατα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει κάπως την στρατηγικής της κατά της πανδημίας, απόφαση στην οποία οδήγησαν τα υψηλά ημερήσια κρούσματα που έφτασαν τις 7.000. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας κίνηση νωρίτερα μέσα στο μήνα απαγόρευσε την συνάθροιση πάνω από οκτώ ατόμων σε δημόσια μέρη. Παράλληλα η πώληση αλκοολούχων ποτών επιτρέπεται μέχρι τις 22:00.

Μάλιστα ο Σουηδός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα την προηγούμενη Κυριακή παρακάλεσε τους πολίτες να κάνουν περισσότερα. «Η υγεία και οι ζωές των ανθρώπων διατρέχουν ακόμα κίνδυνο,, και ο κίνδυνος αυξάνεται», υπογράμμισε.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE