Άντονι Μπλίνκεν : Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και… «alter ego» του Μπάιντεν

 

 

Οταν ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει την προεδρία τον Ιανουάριο, ο στενότερος συνεργάτης του επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής θα είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να παίζει κιθάρα, φανατικός των Beatles και εξπέρ των διεθνών θεμάτων που πρωτοξεκίνησε να προβάλει τις αμερικανικές αξίες ως μαθητής Λυκείου στο Παρίσι, στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Τις ερχόμενες εβδομάδες, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να διορίσει τον Αντονι Μπλίνκεν, μια 30ετή «σταθερά» της εξωτερικής πολιτικής στους κύκλους των Δημοκρατικών -ο οποίος εργάστηκε για πρώτη φορά με τον μελλοντικό πρόεδρο στην Γερουσία- ως υπουργό Εξωτερικών ή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, αναφέρουν οι Financial Times που σκιαγραφούν το προφίλ του.

 

Γνώριμα εδάφη

Είτε υπηρετήσει δίπλα στον Μπάιντεν είτε ως ανώτατος αμερικανός διπλωμάτης, ο Μπλίνκεν θα επιστρέψει σε γνώριμα εδάφη. Πρώην συγγραφέας των ομιλιών του προέδρου Μπιλ Κλίντον, υπήρξε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάρακ Ομπάμα και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Η επιστροφή του Μπλίνκεν στους διαδρόμους της εξουσίας θα γίνει καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακάμψουν από την υποχώρηση στην παγκόσμια σκηνή κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του διεθνούς απομονωτισμού του Ντόναλντ Τραμπ. Αν και ορισμένες από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι γνωστές, ο Μπλίνκεν θα βρεθεί ενώπιον νέων δύσκολων ζητημάτων, όπως η αντιμετώπιση της όλο και πιο επιθετικής Κίνας. 

 

Ένας Αμερικανός… στο Παρίσι

Ο Μπλίνκεν υπήρξε ένας Αμερικανός στο Παρίσι. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Εβραίους γονείς, ωστόσο η οικογένειά του μετακόμισε το 1971 στο Παρίσι, όταν η μητέρα του παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το 1988 πήρε το πτυχίο του στη Νομική Σχολή της Κολούμπια. Ευρισκόμενος στο Παρίσι, είχε απόλυτη συναίσθηση ότι ήταν Αμερικανός και πίστευε στις αμερικανικές αξίες. Ταυτόχρονα, όμως, αντιλαμβανόταν πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, επικεφαλής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, ο οποίος υπήρξε συμμαθητής του Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως ο βετεράνος της Ουάσιγκτον έχει το τέλειο υπόβαθρο για την αποκατάσταση της αμερικανικής αξιοπιστίας. Εκτός από το ότι προέρχεται από οικογένεια με περγαμηνές στην εξωτερική πολιτική -ο πατέρας του υπηρέτησε ως πρέσβης στην Ουγγαρία και ο θείος του στο Βέλγιο- φίλοι του λένε πως είναι σε θέση να μπει στη θέση των άλλων, να τους αντιληφθεί, επειδή έχει την εμπειρία του εξωτερικού.

 

Αντιλαμβάνεται τα όρια των ΗΠΑ

Προσφάτως, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ανοικοδομήσουν συμμαχίες για την αντιμετώπιση της «δημοκρατικής ύφεσης» που σημειώθηκε επί Τραμπ και επέτρεψε σε αυταρχικές εξουσίες όπως της Ρωσίας και της Κίνας «να εκμεταλλευτούν τις δικές μας δυσχέρειες». Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, ο Μπλίνκεν είναι ένας πραγματιστής ο οποίος πιστεύει στην ισχύ των ΗΠΑ αλλά αντιλαμβάνεται τα όριά της. Επίσης, θα έχει στη διάθεσή του το πιο ακριβό νόμισμα στην Ουάσιγκτον – το αυτί του προέδρου. Είναι τόσο κοντά στον Μπάιντεν που ορισμένοι τον βλέπουν σαν το «alter ego» του.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE