Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca θα υποβληθεί σε μια νέα παγκόσμια δοκιμή καθώς επικριτές αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι θα μπορούσε να προστατεύσει έως και το 90% των ανθρώπων από τον κορονοϊό. Επιπλέον οι κατασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V δήλωσαν ότι η AstraZeneca θα πρέπει να προσπαθήσει να συνδυάσει το πειραματικό του πλάνο με το ρωσικό για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο Κρις Ουιτι, ο αρχίατρος της Αγγλίας αρνείται το ενδεχόμενο να στηρίξει την ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην AstraZeneca για έλλειψη εγκυρότητας της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Τη Δευτέρα, αναφέρθηκε ευρέως ότι το εμβόλιο από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν πολύ αποτελεσματικό στις προηγμένες δοκιμές του. Αλλά αργότερα τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το πώς παρουσιάστηκαν τρία διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας καθώς η μέση αποτελεσματικότητα του είναι 70%, αλλά καταγράφεται επίσης χαμηλότερη από 62% εως και 90%. «πρέπει να διεξάγουμε μία πρόσθετη μελέτη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pascal Soriot σύμφωνα με το Bloomberg. Η ερευνήτρια, καθηγήτρια της Οξφόρδης, Sarah Gilbert, δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι είναι πιθανό μια μικρότερη αρχική δόση να αποδώσει στο ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο που μιμείται καλύτερα τη φυσική μόλυνση. Αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο για τη χορήγηση άλλων εμβολίων με αυτόν τον τρόπο». «Απλώς δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να πούμε αν αυτά τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα», δήλωσε η Natalie Dean, επίκουρη καθηγήτρια βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Σίγουρα δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε εάν αυτή η μισή δόση λειτουργεί πραγματικά» Επιπλέον Αποδείχθηκε ότι το αποτέλεσμα του εμβολίου βασίστηκε σε μια ομάδα περίπου 2.700 ατόμων και κανένας από αυτούς δεν ήταν ηλικίας άνω των 55 ετών με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια νέα μελέτη σε σχέση με την απόδοση της χαμηλότερης δόσης του εμβολίου από την υψηλότερη. Η πρόταση της Ρωσίας όπου το εμβόλιο Sputnik V είναι 92% αποτελεσματικό, είναι να δοκιμαστεί ένα σχήμα συνδυασμού του εμβολιασμού AZ με το SputnikV που θα ενισχύσει την συνολική αποτελεσματικότητα», ανέφεραν οι προγραμματιστές του ρωσικού εμβολίου στο λογαριασμό τους στο Twitter. Πτώση κατέγραψαν στο Λονδίνο οι μετοχές της AstraZeneca 6 % μετά την ανακοίνωση. Συγκριτικά, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής από το εμβόλιο κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτό το μήνα, δείχνοντας αποτελεσματικότητα 90%, οι μετοχές της Pfizer και της BioNTech έχουν αυξηθεί 6% και 14% αντίστοιχα ενώ η Moderna σημείωσε αύξηση 11 % από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν τα δοκιμαστικά δεδομένα για τα εμβόλια.

Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σήμερα σε ποινές ισόβιας κάθειρξης 337 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, στο τέλος της κύριας δίκης σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε το 2016 σε βάρος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

Τα πρόσωπα αυτά κρίθηκαν ένοχα κυρίως για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», «απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και «φόνους», σύμφωνα με μια σύνοψη της ετυμηγορίας που περιήλε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Εξάλλου 60 κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε διάφορες ποινές κάθειρξης και 75 αθωώθηκαν. Σχεδόν 500 άνθρωποι δικάζονταν στο πλαίσιο αυτής της γιγάντιας δίκης. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες δίκες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κατηγορουμένων. Έτσι περισσότεροι από 520 κατηγορούμενοι δικάζονται σε μια δίκη που σχετίζεται με τις δραστηριότητες της προεδρικής φρουράς τη νύκτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος. 

Διακόσιες ογδόντα εννέα δίκες σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ 10 άλλες συνεχίζονται. 

Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν μέχρι σήμερα καταδικάσει σχεδόν 4.500 ανθρώπους, επιβάλλοντας ποινές ισοβίων σε σχεδόν 3.000 απ' αυτούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 

Μικρή βοήθεια βλέπει από την ανοσία της αγέλης στη μάχη της Σουηδίας κατά του νέου κορωνοϊού ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας και αρχιτέκτονας της αμφιλεγόμενης στρατηγικής της Άντερς Τέγκνλ.

«Το θέμα της ανοσίας της αγέλης είναι δύσκολο», δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοσία του πληθυσμού στον ιό επιβραδύνει τις μολύνσεις σε αυτή την φάση.

Οι πολίτες της Σουηδίας έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Μάλιστα ένας στους τρεις Σουηδούς που υποβάλλεται σε τεστ αντισωμάτων ανιχνεύεται με αντισώματα κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις νεότερες μετρήσεις. Αυτό ήρθε έπειτα από την γνωστή απόφαση της Σουηδίας να μην επιβάλλει κάποιου είδους lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά να στηριχθεί στην οικειοθελή συμμόρφωση των πολιτών της στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο Τέγκνλ έχει δηλώσει στο παρελθόν πως η ανοσία της αγέλης είναι δύσκολο να μετρηθεί.

Η Σουηδία «νοσεί»

Παρόλα αυτά οι αρχές της χώρας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν αποτελεί στόχο της Σουηδίας η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης. Η έκθεση όμως του πληθυσμού της χώρας στον ιό μπορεί να «τεστάρει» τη θεωρία.

Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΑΣΑ, η Σουηδία εμφανίζεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία- μετρώντας τα ποσοστά θνητότητας και τον αριθμό συνολικών κρουσμάτων. Ήταν επίσης η πιο αργή χώρα στη συγκράτηση των μολύνσεων.

Η Σουηδία πρόσφατα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει κάπως την στρατηγικής της κατά της πανδημίας, απόφαση στην οποία οδήγησαν τα υψηλά ημερήσια κρούσματα που έφτασαν τις 7.000. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας κίνηση νωρίτερα μέσα στο μήνα απαγόρευσε την συνάθροιση πάνω από οκτώ ατόμων σε δημόσια μέρη. Παράλληλα η πώληση αλκοολούχων ποτών επιτρέπεται μέχρι τις 22:00.

Μάλιστα ο Σουηδός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα την προηγούμενη Κυριακή παρακάλεσε τους πολίτες να κάνουν περισσότερα. «Η υγεία και οι ζωές των ανθρώπων διατρέχουν ακόμα κίνδυνο,, και ο κίνδυνος αυξάνεται», υπογράμμισε.

Στον απόηχο των ενθαρρυντικών ανακοινώσεων για τουλάχιστον τρία υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η πολυαναμενόμενη έκτακτη αδειοδότηση θα μπορούσε να έρθει πριν από το τέλος του έτους. «Οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιαστούν πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου» δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά, η επικεφαλής της Κομισιόν έκανε λόγο για «φως στην άκρη του τούνελ». H πρόεδρος της Κομιζιόν ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ετοιμαστούν για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού (Reuters) «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει πλέον συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιασθούν ήδη πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Υπάρχει επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ» είπε.

 

Συμβόλαια με φαρμακοβιομηχανίες

Η φον ντερ Λάιεν αναφερόταν στα συμβόλαια που έχει υπογράψει η ΕΕ με έξι παρασκευάστριες εταιρείες: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Sanofi/GSK, CureVac και Jansssen. Οι τρεις πρώτες εταιρείες έχουν ήδη παρουσιάσει δεδομένα αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με τα οποία τα υποψήφια εμβόλια αποτρέπουν το 70 έως 95 τοις εκατό των κρουσμάτων κοροναϊού. Αυτό που εκκρεμεί είναι η έγκριση των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), η οποία άρχισε να εξετάζει τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας πριν ακόμα υποβληθούν αιτήσεις έγκρισης από τις φαρμακοβιομηχανίες.

 

Από την Κομισιόν το τελικό πράσινο φως

Η ΕΜΑ, με έδρα το Άμστερνταμ, είναι αρμόδια για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελικό πράσινο φως δίνεται πάντως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επικεφαλής της υπηρεσίας εκτίμησε την Τετάρτη ότι η διαδικασία έγκρισης δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

 

«Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της EMA Έμερ Κουκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE. Την Τρίτη, η εφημερίδα Irish Independent δημοσίευσε συνέντευξη της Κουκ, σύμφωνα με την οποία στόχος της υπηρεσίας είναι να ακολουθήσει χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με της αμερικανικής FDA, η οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσει το εμβόλιο των Pfizer/BionTech στα μέσα Δεκεμβρίου. «Αυτά που ακούμε αυτή την στιγμή είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές, και είναι πολύ θετικά. Αλλά μέχρι να εξετάσουμε τα καθαρά δεδομένα και να διαπιστώσουμε ότι έχουν ‘όπως γράφει το κουτί’ δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση τους για το ευρωπαϊκό κοινό» επισήμανε η Κουκ.

 

Αβεβαιότητα

Ωστόσο η ΕΜΑ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η έγκριση των πρώτων εμβολίων να έρθει στις αρχές του 2021. «Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, καθώς δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων» αναφέρεται σε email που απέστειλε η ΕΜΑ προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Πέρα από την αδειοδότηση, εξάλλου, υπάρχει το ζήτημα της οργάνωσης εμβολιαστικών προγραμμάτων για τους 448 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

 

«Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί» σχολίασε η Φον ντερ Λάιεν.

 

«Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να ετοιμαστούν […], πρέπει να προετοιμάσουν την επιμελητεία για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου. Διότι αυτό είναι που θα σημάνει την έξοδό μας από την πανδημία» είπε.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό παγκοσμίως τις προηγούμενες επτά ημέρες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ως αυτό το στάδιο της πανδημίας, ανακοίνωσε την Τρίτη (24/11) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).


Το ίδιο διάστημα, πάνω από 67.000 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τον οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη (24/11), τις προηγούμενες επτά ημέρες καταγράφηκαν 4.060.891 μολύνσεις και 67.221 θάνατοι. Συγκριτικά, την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραφε 3.977.223 κρούσματα και 59.699 νεκρούς.

Μολαταύτα ο διεθνής οργανισμός ανέφερε πως οι αριθμοί των προηγούμενων επτά ημερών υποδεικνύουν επιβράδυνση της πανδημίας, κυρίως στην Ευρώπη και στη νοτιοανατολική Ασία.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE