Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας: Για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων

 Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και η Ακαδημία Θεσμών και Πολιτισμών συνδιοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων ανοιχτό στο κοινό για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας.

Θα παρουσιαστούν αντίγραφα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019: Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό. Ώρα έναρξης 19.00.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ο πρώτος Υπολογιστής στην Ιστορία. Η Λειτουργία του – η χρησιμότητά του – η κατασκευή και η ανακατασκευή του.

 

 

Ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ευσταθίου, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης και Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ., τ. Καθηγητής και Διευθυντής στο Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Μηχανολογίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα μοναδικό εύρημα του 1ου αι. π.Χ., εντοπίσθηκε στον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων το 1901 και έκτοτε απασχολεί την επιστημονική κοινότητα με τις τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και τον πλούτο των επιστημονικών πληροφοριών που εμπεριέχει. Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολυσύνθετο μηχανισμό με οδοντωτούς τροχούς που έχει διασωθεί, αποτελώντας ουσιαστικά έναν αστρονομικό και ημερολογιακό αναλογικό υπολογιστή, σχεδιασμένο για να προβλέπει αστρονομικά φαινόμενα και να τηρεί πολυετές ημερολόγιο ακριβείας.

 

Ο Μηχανισμός ήταν συναρμολογημένος σε ένα ξύλινο κιβώτιο (πυξίδα) διαστάσεων 32 εκ. × 16 εκ. × 10 εκ. (περίπου όσο ένα σημερινό Laptop!). Τη μπροστινή και την πίσω επιφάνεια κάλυπταν μπρούτζινες πλάκες, με ημερολογιακές ή αστρονομικές κλίμακες και δείκτες. Οι επιφάνειες αυτές προστατεύονταν από δύο επίσης ξύλινα εξωτερικά καλύμματα, στα οποία ήταν προσαρμοσμένες, πυκνογραμμένες μπρούτζινες πλάκες. Περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενους οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια) και η πολυπλοκότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν όλων των συσκευών που κατασκεύασε ο άνθρωπος κατά την επόμενη χιλιετία.

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελείται από 82 θραύσματα τα οποία έχουν καταχωρηθεί συστηματικά σε κατάλογο και φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Για την αρίθμηση των 7 μεγαλύτερων θραυσμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί τα γράμματα A έως G,ενώ για τα μικρότερα θραύσματα έχουν χρησιμοποιηθεί οι αριθμοί 1 έως 75. α τρία κυρίως θραύσματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων εκτίθενται στη Συλλογή Χαλκών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο Μηχανισμός φυλάσσεται στη χαλκοθήκη του Μουσείου από την ανακάλυψή του, το 1901.

 

Άλλα σπουδαία ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων βρίσκονται σε αίθουσες και στο αίθριο του Μουσείου.

 

Ανασύρθηκε από ψαράδες λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου, σε βάθος περίπου 40-65 μέτρων, μαζί με άλλους θησαυρούς. Στις 17 Μαΐου 1902, ο Βαλέριος Στάης, αρχαιολόγος και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου, ήταν ο πρώτος που πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα είχε έναν οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE