Εφικτός αλλά με ρίσκο ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Εφικτό αλλά με ρίσκο χαρακτηρίζει τον  στόχο επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Στην έκθεση του Γραφείου για το β’ εξάμηνο που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι έχουν αυξηθεί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την φετινή χρονιά.

Η ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο δείχνουν μεγάλη μείωση στο «μνημονιακό» δημοσιονομικό αποτέλεσμα (σ.σ δηλαδή σε αυτό που προκύπτει με βάση τον ορισμό του Προγράμματος) συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2018. Μετά τις δημοσιονομικές προσαρμογές, προκύπτει έλλειμμα 202 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1,936 δις. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Χωρίς τις μνημονιακές προσαρμογές, το πλεόνασμα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας στα 1,048 δις. ευρώ έναντι 945 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ωστόσο, με βάση τον μνημονιακό προϋπολογισμό προκύπτει μεγάλη επιβάρυνση από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά το πρώτο εξάμηνο αλλά και από τις αυξημένες εισπράξεις των ομολόγων (ANFAs και SMPs) οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη στο μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα.

Σημαντική επιδείνωση, καταγράφεται επίσης από το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των φετινών εσόδων έχει προκύψει από τις αποκρατικοποιήσεις (και συγκεκριμένα από την ανανέωση της σύμβασης για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος) οι οποίες επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα βάσει του μνημονιακού ορισμού.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE