Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για τη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να «ποσοτικοποιήσει» τον εφιάλτη (για την κυβέρνηση αυτή ή την επόμενη) των αναδρομικών. Ανεβάζει το κόστος στα 9,4 δις. ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνει ούτε τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων ούτε το κόστος από μια απόφαση που θα χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματικό και τον νόμο Κατρούγκαλου (κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιπλέον 2-4 δις. ευρώ στον τελικό λογαριασμό). Το ζήτημα όμως, δεν είναι πλέον το αν το ΔΝΤ υπολογίζει σωστά ή με λάθος τρόπο το δημοσιονομικό κόστος αλλά το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον δημοσιονομικό Αρμαγεδδώνα.

Παρά το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαμηλά το συγκεκριμένο θέμα, το γεγονός ότι οι ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη ξεκινήσει όπως έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις πρώτες αποφάσεις:

1. Πρώτον, θα διαχειριστεί το θέμα των αναδρομικών κατά περίπτωση και όχι συνολικά. Ο κάθε χειρισμός θα εξαρτάται από το περιεχόμενο της εκάστοτε δικαστικής απόφασης καθώς έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 4-5 διαφορετικές υποθέσεις (και διεκδικήσεις)

2. Δεύτερον, θα επιδιώξει να πληρώσει σε πολλές ετήσιες δόσεις τα ποσά που θα προκύψουν από δικαστικές αποφάσεις με εφάπαξ χαρακτήρα (σ.σ είναι αυτές που ναι μεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος αλλά αυτό δεν επεκτείνεται και στο μέλλον αλλά σταματά σε δεδομένη χρονική στιγμή)

3. Τρίτον θα επιχειρήσει να συμφωνήσει με τους δανειστές οι αποφάσεις με εφάπαξ κόστος να μην προσμετρηθούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βάσει του οποίου κρίνεται η Ελλάδα για το αν έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους ή όχι. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις τράπεζες ή με το μεταναστευτικό.

4. Τέταρτον θα επιχειρήσει να εκμηδενίσει μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων το δημοσιονομικό κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Σε αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων (που αναμένεται να είναι και το πρώτο θέμα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς η απόφαση του Σ.τΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες) αλλά και τα δώρα των συνταξιούχων. Η εξουδετέρωση, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση, πρακτικά η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα» και μάλιστα –όπως αναφέρει και η έκθεση της Κομισιόν- θα ζητήσει από τις κοινωνικές ομάδες που θα έχουν όφελος από την αποκατάσταση των δώρων, να πληρώσουν και τον τελικό λογαριασμό.

5. Πέμπτον θα επιχειρήσει να αναβάλλει για αργότερα όλες τις δημοσιονομικές συνέπειες εφόσον αυτό είναι δυνατόν. Το αν θα υπάρχει τέτοιο περιθώριο, θα εξαρτηθεί και από το περιεχόμενο των αποφάσεων του Σ.τΕ. Για παράδειγμα, αν για να δικαιωθεί κάποιος χρειαστεί να προσφύγει στα δικαστήρια με αγωγές, τότε η επίλυση με «πολιτική λύση» μπορεί να αναβληθεί για αργότερα προκειμένου να κερδηθεί χρόνος αλλά και δημοσιονομικός χώρος.

φωτο Reuters

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE